suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Råd för bank- och försäkringsärenden

Uppgiftsbeskrivning

  • Uppgiften lämpar sig som en självständigt utförd tim- eller hemuppgift.
  • Läroplanens innehålls- och målområden: Hantering av vardagslivet och det egna livet (I1), Ekonomisk verksamhet (I4), Tillägnande och tillämpning av kunskaper och färdigheter som behövs i samhället.
  • Tidsuppskattning är 15 - 20 minuter.

Anvisning för eleverna: 

Bekanta dig med avsnittet Rådgivning i bank- och försäkringsfrågor i tjänsten Suomi.fi. 

Ge motiverade anvisningar för följande situationer: 

1. Charlotta är på väg till Tyskland för att studera och funderar på hur hon ska sköta sin ekonomi i destinationslandet. Kan Charlotta få ett tyskt bankkonto och betalkort? 

2. Amir hade deponerat 1000 € på ett spanskt bankkonto då han sommarjobbade i Madrid. När han återvände till Finland fick han höra att den spanska banken gått i konkurs. Hur gick det med Amirs pengar? 

3. Halla håller på att flytta till sin första bostad och är osäker på vilka försäkringar som nu borde skaffas. Vilket råd skulle du ge Halla i frågan? 

4. Miskas försäkringsbolag vägrade att ersätta en bordsdator som hade skadats på grund av en strömtopp orsakad av åskväder. Förhandlingarna med försäkringsbolaget har inte gett resultat. Finns det någon möjlighet för Miska att få hjälp med att reda ut situationen och vad skulle rådgivningen kosta? 


Uppdaterad: 17.8.2022