suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus

Edunvalvonnan aikana

Edunvalvonnan alussa

Jos itse olet edunvalvoja, tee ensimmäiseksi omaisuusluettelo läheisesi varoista ja veloista. Ota talteen omaisuusluettelossa antamasi tiedot, koska sitä ei palauteta sinulle takaisin. Toimita omaisuusluettelo Digi- ja väestötietovirastoon kolmen kuukauden kuluessa edunvalvonnan alkamisesta. 

Ohjeita omaisuusluettelon tekemiseen ja muistilista edunvalvonnan alkuun - Digi- ja väestötietovirastoAvautuu uuteen ikkunaan.

Ota lisäksi yhteyttä läheisesi pankkiin, ja sovi pankkiasiointiin liittyvistä käytännöistä, kuten esimerkiksi käyttöoikeuksien muuttamisesta tai mahdollisesta käyttövaratilistä.

Jos läheiselläsi on yleinen edunvalvoja, siirry kohtaan Jos läheiseni etua valvoo yleinen edunvalvoja.

Päivitetty: 18.4.2023

Edunvalvojan tehtävät ja velvollisuudet

Edunvalvojana sinulla on tilivelvollisuus Digi- ja väestötietovirastolle. Tämä tarkoittaa, että sinun on pidettävä kirjaa läheisesi varallisuuden käytöstä ja tehtävä sen perusteella vuositili. Tee vuositili joka vuosi, ja palauta se kolmen kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Tilikausi on yleensä kalenterivuosi. Säilytä kaikki edunvalvonnan aikana kertyneet asiakirjat, kuten kuitit ja sopimukset.

Ohjeita vuositilin tekemiseen - Digi- ja väestötietovirastoAvautuu uuteen ikkunaan.

Edunvalvojana sinulla on salassapitovelvollisuus. Et saa kertoa läheisesi asioista tai näyttää hänen talouteensa liittyviä asiakirjoja muille ilman hänen lupaansa.

Päivitetty: 18.4.2023

Mihin edunvalvoja tarvitsee luvan?

Edunvalvojana tarvitset luvan läheisesi kannalta merkittäviin asioihin, kuten esimerkiksi asunnon myymiseen tai ostamiseen, lainan ottamiseen tai eräisiin omaisuuden erotteluun ja perinnönjakoon liittyviin tilanteisiin. Hae lupaa Digi- ja väestötietovirastolta. Lupa on maksullinen.

Lupaa edellyttävät asiat ja luvan hakeminen Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuillaAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 18.4.2023

Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?

Eteen voi tulla tilanne, jossa saatat olla esteellinen hoitamaan joitakin edunvalvojan tehtäviä. Et voi esimerkiksi edustaa päämiestäsi perinnönjaossa, jos vastapuolena olet sinä itse tai esimerkiksi puolisosi, lapsesi tai sisaruksesi. Tällöin sinun on haettava edunvalvojan sijaista. Sijainen voi olla yksityinen henkilö tai yleinen edunvalvoja.

Edunvalvojan sijaisen hakeminen - Digi- ja väestötietovirastoAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 11.1.2024

Mistä voin kysyä lisätietoja edunvalvonnasta?

Digi- ja väestötietovirasto ohjaa sinua edunvalvojan tehtävässä. Voit kysyä virastolta apua esimerkiksi omaisuusluettelon täyttämiseen tai lisätietoa edunvalvonnasta.

Päivitetty: 17.1.2022

Jos läheiseni etua valvoo yleinen edunvalvoja

Aluksi yleinen edunvalvoja keskustelee läheisesi kanssa käytännön asioista, kuten esimerkiksi 

  • millaisia asioita läheisesi kykenee itse hoitamaan
  • kenelle edunvalvoja saa kertoa läheisesi asioista
  • miten paljon läheisesi saa käyttövaroja. 

Voit osallistua tähän tapaamiseen, jos läheisesi sitä toivoo.

Läheisesi voi antaa suostumuksen tietojensa antamiseen sinulle tai muille henkilöille. Yleinen edunvalvoja ei saa kertoa sinulle läheisesi eli päämiehensä asioista, ellei läheisesi itse suostu tähän. Jos läheisesi on huonossa kunnossa, hän ei ehkä pysty itse ilmaisemaan suostumustaan. Tällöin edunvalvoja harkitsee, onko tietojen kertomisesta haittaa läheisellesi. Jos edunvalvoja on sitä mieltä, että olet ollut mukana läheisesi elämässä ja toiminut hänen etunsa mukaisesti, hän voi kertoa sinulle päämieheensä liittyvistä asioista. 

Voit myös olla yhteydessä edunvalvojaan ja kertoa tälle läheisesi toiveista ja tarpeista. Yleensä on päämiehen edun mukaista, että omaisilla ja edunvalvojalla on toimiva keskusteluyhteys.

Yleinen edunvalvoja kääntää läheisesi laskut edunvalvontatoimistoon ja perustaa tilin, jolle siirretään päämiehen tulot. Hän myös tarkistaa, että läheisesi saa ne sosiaalietuudet ja palvelut, jotka hänellä on oikeus saada. Tarvittaessa edunvalvoja hakee läheisesi puolesta esimerkiksi kotipalveluja tai toimeentulotukea.

Päivitetty: 17.1.2022

Edunvalvojan palkkio

Edunvalvoja voi maksaa itselleen palkkion päämiehen varoista. Jos tehtävää hoitaa yleinen edunvalvoja, palkkio maksetaan tämän työnantajalle. Jos edunvalvojalle koituu tehtävästä kuluja, on hänellä oikeus saada myös niistä korvausta. Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla on ohjeita ja laskuri palkkion laskemiseen.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 18.4.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista