suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus

Tilanteen tunnistaminen

Milloin valtuutuksen voi ottaa käyttöön?

Voit hakea valtuutuksen vahvistamista Digi- ja väestötietovirastosta, kun valtuuttaja ei enää itse pysty hoitamaan asioitaan. Valtuuttaja tarkoittaa edunvalvontavaltuutuksen tekijää. Pystyt hoitamaan valtuuttajan asioita valtuutuksella vasta sitten, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut valtuutuksen. 

Päivitetty: 14.1.2022

Mitä edunvalvontavaltuutettu tekee?

Edunvalvontavaltuutettu tarkoittaa henkilöä, jolle valtuutuksen tekijä on antanut valtuutuksessa oikeuden hoitaa asioitaan. Edunvalvontavaltuutetulla on oikeus hoitaa valtuutukseen merkittyjä asioita.

Valtuutetun pitää huolehtia siitä, että valtuuttajan oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin. Valtuutetun pitää ottaa päätöksissään myös valtuuttajan mielipide huomioon, jos valtuuttaja pystyy ymmärtämään asian merkityksen. 

Lue lisää valtuutetun tehtävästä Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 14.1.2022

Miten edunvalvontavaltuutetun tehtävä eroaa edunvalvojan tehtävästä?

Edunvalvontavaltuutetun tehtävään kuuluu vähemmän viranomaisvalvontaa kuin edunvalvojan tehtävään. Valtuutetun ei esimerkiksi tarvitse tehdä vuosittain tiliä Digi- ja väestötietovirastolle, ellei näin ole valtuutukseen kirjattu. 

Päivitetty: 14.1.2022

Mitä jos en halua olla valtuutettu?

Jos Digi- ja väestötietovirasto ei ole vielä vahvistanut valtuutusta ja valtuutukseen on merkitty joku henkilö toissijaiseksi valtuutetuksi, hänestä voi tulla valtuutettu sinun sijastasi. Sinun kannattaa siis tarkistaa, mitä valtakirjaan on kirjoitettu ja keskustella asiasta valtuuttajan ja mahdollisen toissijaisen valtuutetun kanssa. 

Jos valtuutus on jo vahvistettu, ilmoita lomakkeella Digi- ja väestötietovirastolle, että haluat luopua tehtävästä. Löydät tarkemmat ohjeet tehtävästä luopumiseen Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan. 

Päivitetty: 3.1.2024

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista