suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus

Näin otat valtuutuksen käyttöön

Miten vahvistan valtuutuksen?

  1. Etsi alkuperäinen edunvalvontavaltakirja.
  2. Hanki lääkärinlausunto valtuuttajasta. Kun pyydät lausuntoa, näytä lääkärille edunvalvontavaltakirja. Näin lääkäri tietää, että sinulla on oikeus saada valtuuttajaa koskeva lausunto. 
  3. Voit nopeuttaa valtuutuksen vahvistamista pyytämällä valtuuttajan ja hänen mahdollisen aviopuolisonsa lausuman. Lausuma on asiakirja, jossa valtuuttaja tai läheinen kertoo mielipiteensä valtuutuksen vahvistamisesta.
  4. Täytä hakemus. 
  5. Lähetä alkuperäinen paperinen edunvalvontavaltakirja, hakemus, lääkärinlausunto ja mahdolliset lausumat Digi- ja väestötietovirastolle.

Löydät hakemuksen valtuutuksen vahvistamiseksi, pohjan lääkärinlausunnolle ja ohjeet lausuman tekemiseen Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 8.2.2022
ladataan...

Miten hoidan asioita ennen valtuutuksen vahvistamista?

Voit jatkaa asioiden hoitamista kuten aiemmin. Jos valtuuttaja on antanut sinulle esimerkiksi tilinkäyttöoikeudet tai Suomi.fi-valtuudet, voit hoitaa valtuuttajan asioita niiden avulla. 

Muussa tapauksessa sinun pitää odottaa valtuutuksen vahvistamista. Oikeutesi valtuutettuna alkavat vasta sitten, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut valtuutuksen.

Päivitetty: 14.1.2022

Mitä tapahtuu, kun valtuutus on vahvistettu?

Tehtäväsi valtuutettuna alkaa, kun valtuutus on vahvistettu. Saat tästä tiedon postitse tai sähköpostitse. Digi- ja väestötietovirasto palauttaa sinulle alkuperäisen edunvalvontavaltakirjan. 

Jos valtuuttaja on antanut sinulle tai jollekin toiselle henkilölle Suomi.fi-valtuudet ennen edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista, ne ovat voimassa myös edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisen jälkeen.   

Päivitetty: 13.6.2022