suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus

Edunvalvojan hakeminen itselle

Kenestä tulee edunvalvojani?

Edunvalvoja voi olla yksityishenkilö eli yksityinen edunvalvoja tai täysin ulkopuolinen henkilö, eli yleinen edunvalvoja. Yleinen edunvalvoja on yleensä edunvalvontatoimistossa työskentelevä valtion työntekijä. 

Yksityisenä edunvalvojana voi toimia henkilö, joka on sopiva tehtävään ja on itse suostunut edunvalvojaksi. On tärkeää, että edunvalvojaksi ryhtyvä on osannut hoitaa esimerkiksi omat raha-asiansa riittävän hyvin. Usein yksityinen edunvalvoja on joku läheinen ihminen, esimerkiksi perheenjäsen, ystävä tai sukulainen.

Päivitetty: 18.4.2023

Miten voin hakea itselleni edunvalvojaa?

Voit hakea itsellesi edunvalvojaa Digi- ja väestötietovirastolta.Avautuu uuteen ikkunaan. Hanki hakemuksen liitteeksi lääkärinlausunto terveydentilastasi. 

Voit ehdottaa edunvalvojaksi tiettyä henkilöä tai yleistä edunvalvojaa. Jos ehdotat edunvalvojaksi yksityishenkilöä, häneltä tarvitaan hakemuksen liitteeksi suostumus tehtävään.

Edunvalvojan hakeminen edellyttää, että ymmärrät, mitä edunvalvojan määrääminen kannaltasi tarkoittaa.  

Voit hakea edunvalvojaa myös käräjäoikeudelta vapaamuotoisella hakemuksella. 

Päivitetty: 18.4.2023

Miten asian käsittely etenee?

Hakemuksen jälkeen Digi- ja väestötietoviraston työntekijä keskustelee kanssasi edunvalvontaan liittyvistä asioista. Tämä voi tapahtua etäyhteyden avulla tai viraston palvelupaikassa. Jos haluat, virasto kysyy myös läheistesi mielipidettä asiaan. 

Jos Digi- ja väestötietovirasto toteaa, että tarvitset edunvalvojan, virasto hakee edunvalvojan määräämistä käräjäoikeudelta. 

Jos Digi- ja väestötietovirasto toteaa, että et tarvitse edunvalvojaa, virasto ei hae edunvalvojan määräämistä käräjäoikeudelta. Edunvalvojan saaminen voi silti olla vielä mahdollista: 

  • Voit tehdä vapaamuotoisen hakemuksen suoraan käräjäoikeudelle. 
  • Tilanteet voivat muuttua, ja edunvalvonta voi myöhemmin tulla ajankohtaiseksi. Tee tällöin uusi hakemus.

Tieto päätöksestä tulee postitse, sähköpostilla tai Suomi.fi-viesteihin. 

Päivitetty: 19.4.2023

Onko edunvalvonta maksullista?

Edunvalvojan määrääminen on maksullista. Jos tulosi alittavat tietyn rajan, maksua ei peritä. Tarkat tiedot edunvalvojan määräämisen maksusta saat Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta. Avautuu uuteen ikkunaan.

Edunvalvonnan aikana kustannuksia tulee edunvalvojan tekemän vuositilin tarkastusmaksusta. Lisäksi edunvalvoja voi maksaa itselleen kohtuullisen palkkion varoistasi. Tarkastusmaksun ja palkkion määrät riippuvat esimerkiksi varallisuudestasi. Tietoa tarkastusmaksun ja edunvalvojan palkkion määrästä löydät Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta. 

Päivitetty: 19.4.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista