suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus

Läheisen tilanteen tunnistaminen

Mitä tehdä, jos läheiseni ei pysty enää hoitamaan taloudellisia asioitaan?

Asioiden hoitamiseen toisen puolesta on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Pohdi, hoituvatko läheisesi asiat tällä hetkellä hyvin sinun tai muiden läheisten avulla, vai tarvitaanko niiden hoitamiseen apua.

Voit hoitaa asioita läheisesi puolesta esimerkiksi seuraavien keinojen avulla:

  • valtakirjat pankki- tai viranomaisasioita varten
  • Suomi.fi-valtuudet
  • tilinkäyttöoikeudet pankkitilille
  • edunvalvontavaltuutus.

Lisätietoa erilaisista vaihtoehdoista hoitaa läheisen asioita Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla.Avautuu uuteen ikkunaan.

Viimesijainen keino järjestää taloudellisten asioiden hoitaminen on edunvalvonta. Ennen edunvalvonnan hakemista kannattaa pohtia, voisiko läheisesi asiat saada hoidetuksi vielä muulla tavalla. Edunvalvojan saaminen edellyttää, että henkilön asioita ei voi muulla tavoin hoitaa.

Päivitetty: 17.1.2022

Milloin tarvitaan edunvalvoja?

Edunvalvonta voi tulla kyseeseen, jos 

  • läheisesi ei pysty valvomaan etujaan tai hoitamaan taloudellisia asioitaan ja omaisuuttaan esimerkiksi vaikean sairauden tai vamman vuoksi
  • jos läheisesi asiat eivät tule hoidetuksi millään muullakaan tavoin.

Esimerkiksi maksumuistutukset tai ulosottokirjeet voivat olla merkki siitä, että läheisesi tarvitsee apua.  

Jos läheisesi asiat hoituvat asianmukaisesti muulla tavoin, ei edunvalvojaa tarvita. Muita tapoja ovat esimerkiksi valtakirja tai pankkitilin käyttöoikeuksista sopiminen. 

Päivitetty: 17.1.2022

Millaisia tilanteita edunvalvonta ei ratkaise?

Edunvalvoja voi vaikuttaa niihin asioihin, jotka edunvalvonnassa on hänelle määritelty. Edunvalvoja ei voi päättää esimerkiksi päämiehensä ihmissuhteista, testamentista tai asuinpaikasta.

Edunvalvonnasta on olemassa joitakin vääriä käsityksiä. Jos läheisesi esimerkiksi muuttaa hoivakotiin, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että hän tarvitsisi edunvalvontaa. Myöskään tarve saada läheisen terveystietoja ei ole peruste edunvalvonnalle.    

Edunvalvoja ei voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakanta-palvelussa. Jos haluat asioida läheisesi puolesta Omakannassa, edunvalvojan hakemisen sijaan läheisesi on annettava sinulle valtuus Suomi.fi-valtuuksissa. Tähän hän tarvitsee sähköiset tunnistautumisvälineet, esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 

Päivitetty: 21.1.2022

Millaista vertaistukea tai keskusteluapua on saatavilla?

Päivitetty: 18.1.2022