suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus

Varaudu tulevaan edunvalvontavaltuutuksella

Mitä edunvalvontavaltuus tarkoittaa?

Voit turvata omaisuutesi ja muiden henkilökohtaisten asioidesi hoitamisen edunvalvontavaltuutuksella. Valtuutus otetaan käyttöön vain siinä tapauksessa, että et enää itse pysty hoitamaan asioitasi. 

Edunvalvontavaltuutus on eri asia kuin perinteinen edunvalvonta. Edunvalvontavaltuutuksella pystyt itse päättämään, miten asioitasi hoidetaan tulevaisuudessa. Helpotat myös läheistesi työtä valtuutuksella, sillä valtuutukseen liittyy vähemmän viranomaisvalvontaa kuin perinteiseen edunvalvontaan. 

Päivitetty: 17.6.2022

Kuka voi tehdä edunvalvontavaltuutuksen?

Voit tehdä edunvalvontavaltuutuksen, jos olet täyttänyt 18 vuotta ja pystyt ymmärtämään valtuutuksen sisällön ja merkityksen. 

Jos sinulla on esimerkiksi alkava muistisairaus, sinun kannattaa pyytää valtuutuksen liitteeksi lääkärinlausunto. Voit todistaa lausunnolla, että ymmärrät riittävän hyvin edunvalvontavaltuutuksen tekemisen merkityksen.

Päivitetty: 17.6.2022

Muita keinoja asioiden hoitamiseen

Edunvalvontavaltuutus on kätevin tapa varmistaa asioidesi hoituminen tulevaisuudessa. Sinun kannattaa valmistautua tulevaan valtuutuksen lisäksi myös muilla yksittäisillä keinoilla. Näitä keinoja ovat esimerkiksi erilaiset valtakirjat, Suomi.fi-valtuudet ja tilinkäyttöoikeudet.

Löydät lisää tietoa muista keinoista Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta. Avautuu uuteen ikkunaan. 

Päivitetty: 17.6.2022