suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus

Jos minulle määrätään edunvalvoja

Miten edunvalvonta alkaa?

Aluksi edunvalvoja pyrkii muodostamaan kokonaiskuvan tilanteestasi. Hän selvittää tarpeesi ja keskustelee kanssasi käytännön asioista:

  • millaisia asioita kykenet hoitamaan itse 
  • kenelle edunvalvoja saa kertoa asioistasi 
  • miten paljon saat käyttörahaa. 

Edunvalvojan on tarkistettava, että saat ne sosiaalietuudet ja palvelut, jotka sinulla on oikeus saada. Tarvittaessa edunvalvoja hakee puolestasi esimerkiksi toimeentulotukea tai kotiin annettavia palveluja. 

Edunvalvoja kääntää laskusi tulemaan itselleen. Hän perustaa tarvittaessa nimiisi pankkitilin, johon hänellä on käyttöoikeus.   

Päivitetty: 10.2.2023

Päättääkö edunvalvoja asioistani?

Edunvalvoja voi päättää pääosin omaisuuteen ja talouteen liittyvistä asioista. Päätöksissään hänen on aina valvottava sinun etuasi. Ennen päätöstään edunvalvojan on tiedusteltava mielipidettäsi, jos se on mahdollista. Kannaltasi tärkeimpiin asioihin edunvalvoja tarvitsee luvan Digi- ja väestötietovirastolta. 

Edunvalvoja ei saa päättää esimerkiksi ihmissuhteistasi, testamentistasi tai asuinpaikastasi. Edunvalvoja ei saa myöskään lahjoittaa omaisuuttasi muille. 

Päivitetty: 5.12.2023

Mitä tietoja edunvalvoja minusta näkee?

Edunvalvojallasi on oikeus nähdä varallisuuteesi ja omaisuuteesi liittyviä tietoja. Hänellä on oikeus lukea esimerkiksi sellaisia sinulle lähetettyjä kirjeitä tai viestejä, jotka liittyvät edunvalvojan tehtäviin.

Edunvalvojalla on salassapitovelvollisuus. Hän ei saa kertoa muille asioistasi tai näyttää talouteesi liittyviä asiakirjoja muille ilman sinun lupaasi.  

Edunvalvoja ei näe esimerkiksi OmaKanta-palvelussa olevia tietojasi.

Päivitetty: 20.4.2023

Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?

Edunvalvoja voi olla esteellinen hoitamaan joitakin tehtäviä. Edunvalvoja ei voi esimerkiksi edustaa sinua perinnönjaossa, jossa hän itse on vastapuolena. Tällöin edunvalvojasi on haettava sijaista itselleen. Edunvalvoja saattaa tarvita sijaisen itselleen myös esimerkiksi sairauden vuoksi.

Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla on tietoa tilanteista, joissa edunvalvoja tarvitsee sijaisen.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 17.4.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista