suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus

Apua taloudellisten asioiden hoitoon

Mitä teen, jos en enää pysty hoitamaan taloudellisia asioitani?

Voit saada apua raha-asioidesi hoitamiseen erilaisin tavoin. Alla on lueteltu keinoja, joiden avulla läheisesi voi hoitaa sinun asioitasi puolestasi: 

  • valtakirjat pankki- tai viranomaisasioita varten 
  • Suomi.fi-valtuudet 
  • tilinkäyttöoikeudet pankkitilille 
  • edunvalvontavaltuutus 

Lisätietoa erilaisista vaihtoehdoista hoitaa läheisen asioita Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla.Avautuu uuteen ikkunaan.

Jos taloustilanteesi on hankala, rahahuolissa auttaa talous- ja velkaneuvonta.

Päivitetty: 17.6.2022

Edunvalvonta on viimesijainen keino

Jos asiat eivät hoidu edellä mainittujen keinojen avulla, voit saada edunvalvojan. Edunvalvojan saaminen edellyttää, että asioita ei voi muulla tavalla hoitaa. 

Yleensä edunvalvoja määrätään hoitamaan omaisuutta ja taloudellisia asioita. Taloudellisten asioiden hoitamiseen kuuluu tarvittaessa myös tukien hakeminen esimerkiksi Kelasta. Edunvalvoja on tarvittaessa yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja huolehtii, että saat sopivan hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen. 

Päivitetty: 17.6.2022

Tarvitsenko edunvalvojan?

Voit saada edunvalvojan, jos  

  • et itse pysty valvomaan etujasi tai hoitamaan taloudellisia asioitasi ja omaisuuttasi   
  • eivätkä taloudelliset asiat tule hoidetuksi muulla tavoin. 

Tilanteita, joissa ihminen ei itse pysty hoitamaan taloudellisia asioitaan, voivat olla esimerkiksi vaikea sairaus, vamma tai peliriippuvuus. 

Tietoa edunvalvojan määräämisen edellytyksistä on Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla. Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 17.6.2022

Millaisia tilanteita edunvalvonta ei ratkaise?

Edunvalvonnasta on olemassa joitakin vääriä käsityksiä. Jos ihminen esimerkiksi muuttaa hoivakotiin, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että hän tarvitsee edunvalvojan. Myöskään läheisesi mahdollinen tarve saada sinun terveystietojasi ei ole peruste edunvalvonnalle.

Edunvalvoja ei voi asioida puolestasi Omakanta-palvelussa. Jos haluat antaa läheisellesi mahdollisuuden asioida puolestasi Omakannassa, on sinun annettava läheisellesi valtuus Suomi.fi-valtuuksien kautta. Tähän tarvitset sähköiset tunnistautumisvälineet, esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 

Päivitetty: 17.6.2022