suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus

Edunvalvonta päättyy tai edunvalvoja vaihtuu

Milloin edunvalvonta päättyy?

Edunvalvonta päättyy esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • jos päämiehen vointi paranee, ja hän ei tarvitse enää edunvalvojaa
  • jos edunvalvoja on määrätty määräajaksi, päättyy edunvalvonta automaattisesti määräajan kuluttua
  • jos edunvalvoja ei halua enää toimia edunvalvojana
  • jos päämies tai edunvalvoja kuolee.

On myös mahdollista, että edunvalvonta jatkuu, mutta jokin tietty edunvalvontaan liittyvä tehtävä lakkaa.

Edunvalvonnan päättyminen - Digi- ja väestötietovirastoAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 18.4.2023

Jos läheiseni vointi paranee ja hän ei tarvitse enää edunvalvojaa

Jos läheisesi ei jossain vaiheessa enää tarvitse edunvalvontaa, hän voi yhdessä edunvalvojansa kanssa hakea edunvalvonnan lakkauttamista Digi- ja väestötietovirastolta. Edellytyksenä on, että läheisesi pystyy ymmärtämään asian merkityksen.

Jos olet edunvalvojana eri mieltä läheisesi kanssa edunvalvonnan tarpeesta, Digi- ja väestötietovirasto ei voi määrätä edunvalvontaa lakkaamaan. Jos läheisesi on kuitenkin sitä mieltä, että hän ei tarvitse edunvalvojaa, hän voi hakea edunvalvonnan lakkauttamista käräjäoikeudelta, joka ratkaisee asian.

Päivitetty: 31.1.2022

Mitä jos en voi tai halua olla enää edunvalvoja?

Jos et voi tai halua enää toimia edunvalvojana, hae vapautusta tehtävästä Digi- ja väestötietovirastolta. Sinun ei tarvitse perustella syitä. Varaudu jatkamaan vielä siihen saakka, kunnes läheisellesi on määrätty uusi edunvalvoja.

Jos läheisesi tarvitsee yhä edunvalvojaa, Digi- ja väestötietoviraston tehtävä on järjestää hänelle uusi edunvalvoja. Jos haluatte, voitte esittää tilallesi uutta edunvalvojaa samalla kun haet vapautusta tehtävästä. On tavallista, että edunvalvojan tehtävä halutaan jossain vaiheessa siirtää esimerkiksi vanhemmalta perheenjäseneltä nuoremmalle. Ehdotettavan uuden edunvalvojan on annettava suostumus tehtävään, ja hänen kelpoisuutensa tehtävään tarkistetaan.

Jos läheisesi ei enää ymmärrä edunvalvojan määräämistä koskevaa asiaa, Digi- ja väestötietovirasto pyytää käräjäoikeutta määräämään hänelle edunvalvojan.

Päivitetty: 21.2.2024

Mitä jos läheiselläni on jo yleinen edunvalvoja, mutta haluaisin itse ryhtyä hänen edunvalvojakseen?

Keskustele läheisesi ja tämän edunvalvojan kanssa. Jos nykyinen edunvalvoja on asiasta samaa mieltä, voi hän yhdessä läheisesi kanssa pyytää vapautusta tehtävästä ja esittää sinua uudeksi edunvalvojaksi. Sinulta tarvitaan liitteeksi suostumus edunvalvojan tehtäviin.

Päivitetty: 17.1.2022

Edunvalvonnan jälkeen

Kun tehtäväsi edunvalvojana päättyy, sinulla on kaksi kuukautta aikaa tehdä päätöstili Digi- ja väestötietovirastolle. Tee päätöstili sellaiselta ajalta, jolta et vielä ole tehnyt vuositiliä. Päätöstilissä ilmoitat esimerkiksi läheisesi varat ja velat. 

Säilytä edunvalvontaan liittyviä asiakirjoja ainakin kolme vuotta siitä, kun tehtäväsi edunvalvojana on päättynyt. Sinulla voi myös olla muita velvollisuuksia tilanteesta riippuen. 

Päätöstili edunvalvonnan päättyessä - Digi- ja väestötietovirastoAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 18.4.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista