suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Edunvalvonnan lakkauttaminen

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Holhousviranomainen voi määrätä edunvalvonnan lakkaamaan, jos päämies ei ole enää edunvalvonnan tarpeessa. Edunvalvojan ja päämiehen on yhdessä haettava edunvalvonnan lakkauttamista holhousviranomaiselta. Edellytyksenä on lisäksi, että päämies kykenee ymmärtämään asian merkityksen.

Jos päämies ja edunvalvoja eivät pääse yhteisymmärrykseen edunvalvonnan tarpeen lakkaamisesta, holhousviranomainen ei voi määrätä edunvalvontaa lakkaamaan. Päämies voi tällöin hakea edunvalvonnan lakkauttamista käräjäoikeudelta. Käräjäoikeus on aina toimivaltainen ratkaisemaan asian.

Toimi näin

  • Täytä yhdessä edunvalvojasi kanssa Digi- ja väestötietoviraston sivuilla oleva hakemus edunvalvonnan lakkauttamiseksi ja lähetä se virastoon.
  • Liitä hakemukseen lääkärinlausunto terveydentilastasi

Kenelle ja millä ehdoin

Päämiehelle, joka ei ole enää edunvalvonnan tarpeessa. Päämiehen on lisäksi ymmärrettävä edunvalvonnan lakkauttamista koskevan asian merkitys ja haettava lakkauttamista yhdessä edunvalvojansa kanssa.

Palvelu on maksullinen.

Edunvalvonnan lakkauttaminen maksaa 123 €/päätös. Maksua ei peritä, jos hakijan nettotulot rahana annetut sosiaaliset etuudet mukaan luettuina ovat vähemmän kuin 8 147 € vuodessa.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 1.1.2021