suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus

Asioiden hoitaminen edunvalvontavaltuutuksella

Tee ensin omaisuusluettelo ja aloita kirjanpito

Kun valtuutus on vahvistettu, sinun täytyy tehdä omaisuusluettelo valtuuttajan varoista ja veloista Digi- ja väestötietovirastolle kolmen kuukauden kuluessa. Löydät ohjeet omaisuusluettelon tekemiseen Digi- ja väestötietoviraston sivuilta. Avautuu uuteen ikkunaan.

Pidä kirjaa valtuuttajan varoista ja veloista sekä tilikauden tapahtumista. Säilytä tiliotteet ja muut tositteet. Pidä valtuuttajan rahat ja muu omaisuus erillään omista varoistasi.  

Päivitetty: 14.1.2022

Miten valtuutuksella voi hoitaa asioita?

Kun hoidat valtuuttajan asioita eri viranomaisten ja muiden tahojen kanssa, sinun täytyy näyttää heille Digi- ja väestötietoviraston vahvistamispäätöstä ja sen liitteenä olevaa edunvalvontavaltakirjaa. 

Esimerkiksi pankkien, Kelan ja Veron työntekijät näkevät väestötietojärjestelmästä, että valtuutus on voimassa. He eivät kuitenkaan pysty näkemään järjestelmästä valtuutuksen sisältöä.  

Viranomaisilla ja toimijoilla on eri ohjeistuksia siitä, miten valtuutuksella voi asioida heidän kanssaan. Tästä syystä sinun kannattaa varmistaa aina kyseiseltä taholta, miten asiointi valtuutuksella onnistuu parhaiten heidän kanssaan.  

Päivitetty: 14.1.2022

Mitä asioita en pysty hoitamaan valtuutuksella?

On joitain asioita, joita et voi valtuutettuna hoitaa. Et esimerkiksi saa myydä kiinteistöä tai lahjoittaa valtuuttajan omaisuutta, ellei valtuuttaja ole antanut tähän erikseen lupaa valtuutuksessa. 

Eteesi voi tulla myös tilanteita, joissa olet esteellinen hoitamaan asiaa eli tarvitset itsellesi sijaisen. Jos esimerkiksi olette valtuutetun kanssa saman kuolinpesän osakkaita, et voi edustaa samaan aikaan sekä itseäsi että valtuuttajaa. 

Saat lisää tietoa esteellisyydestä Digi- ja väestötietoviraston sivuilta. Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 14.1.2022

Saako valtuutettu palkkion asioiden hoitamisesta?

Valtuutettuna sinulla on oikeus kohtuulliseen palkkioon. Valtuuttaja on voinut määrätä palkkion suuruuden valtuutuksessa. Palkkio maksetaan valtuuttajan varoista.  

Päivitetty: 14.1.2022

Mitä teen, jos valtuuttaja käyttää rahaa holtittomasti?

Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen ei poista valtuuttajalta oikeutta hoitaa raha-asioitaan esimerkiksi pankin kanssa. Jos läheisesi edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisesta huolimatta käyttää rahaa holtittomasti, voit tehdä läheisestäsi ilmoituksen edunvalvonnan tarpeessa olevasta henkilöstä. 

Lue lisää edunvalvonnasta ja ilmoituksestaAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 28.4.2022

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista