suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Edunvalvojan sijaisen määrääminen

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Edunvalvojana saatat joskus olla esteellinen tai muuten tilapäisesti estynyt edustamaan päämiestäsi. Jos edunvalvontavaltakirjassa ei ole nimettynä esteetöntä varavaltuutettua, voit hakea Digi- ja väestötietovirastolta edunvalvojan määräämistä valtuutetun tehtäviin.

Edunvalvojana olet esteellinen edustamaan täysi-ikäistä päämiestäsi, kun olet asiassa itse hänen vastapuolenaan. Olet esteellinen edustamaan päämiestäsi myös silloin, kun vastapuolena on joku muu sinulle läheinen henkilö, esimerkiksi puolisosi tai lapsesi. Esteellisyys voi syntyä myös silloin, kun päämiehesi ja sinun edut joutuvat muusta kuin läheisyydestä johtuvasta syystä ristiriitaan keskenään.

Alaikäisen lapsen edunvalvojina toimivat yleensä hänen huoltajansa. Alaikäisen lapsen edunvalvojana olet esteellinen edustamaan lastasi esimerkiksi tilanteessa, jossa vastapuolena olet sinä itse tai puolisosi.

Lisäksi voit esimerkiksi sairauden tai pitkän poissaolon vuoksi olla estynyt hoitamaan tehtävääsi.

Edunvalvojan sijaiseksi voidaan määrätä yleinen edunvalvoja tai yksityishenkilö, joka on antanut tehtävään suostumuksensa ja on sekä sopiva että esteetön toimimaan edunvalvojan sijaisena.

Toimi näin

  • Täytä Digi- ja väestötietoviraston sivuilla oleva hakemus edunvalvojan sijaisen määräämiseksi ja toimita se virastoon.
  • Liitä hakemukseen yksityishenkilön suostumus edunvalvojan tehtävään.
  • Jos esität edunvalvojan sijaisen tehtävään yleistä edunvalvojaa, hakemukseen ei tarvitse liittää yksityishenkilön suostumusta edunvalvojan tehtävään.

Kenelle ja millä ehdoin

Edunvalvoja, joka on esteellinen tai muuten tilapäisesti estynyt hoitamaan tehtäväänsä, voi hakea itselleen sijaisen. Alaikäisen lapsen edunvalvojina toimivien huoltajien on yleensä haettava edunvalvojan sijaista yhdessä.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 7.10.2020