suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Välkommen till vuxen ålder!

Att bli vuxen är ett viktigt steg som för med sig såväl nya möjligheter som skyldigheter. När du fyller 18 år kan din vårdnadshavare inte längre sköta dina ärenden. Du kan sköta många ärenden elektroniskt, så börja med att skaffa ett verktyg för elektronisk identifiering, till exempel nätbankskoder. Du får nätbankskoder hos din bank. Ta också i bruk Suomi.fi-meddelanden så får du meddelanden från myndigheterna elektroniskt i stället för som papperspost. Om du redan har ett elektroniskt identifieringsverktyg, kan du aktivera Suomi.fi-meddelanden.

Att bli myndig innebär också att du får nya rättigheter. Du kan till exempel gifta dig och rösta i många val. 

Navigatorn är en plats för personer under 30. Där får du hjälp med ärenden som berör arbete, utbildning och vardag. Navigatorerna runt om i Finland erbjuder information och vägledning snabbt och enligt behov. Läs mer on Navigatorn.Öppnas i ett nytt fönster.

Bor du på Åland? Bekanta dig med Att bli vuxen på Åland -sidornaÖppnas i ett nytt fönster.

Identitetskortet fram!

Du kan styrka din identitet med ett pass eller identitetskort. Du behöver också ett verktyg för elektronisk identifiering.

Börja studera

Först se till att du har alla grundläggande saker i skick. Finansiera din studietid med studiestöd och utnyttja studiebostäderna.

Mot arbetslivet

Om du har fått eller snart kommer att få en examen, anmäl dig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån (TE-byrån).

Dags för bil?

För att köra en personbil behöver du ett B-körkort. Om du köper en bil, läs checklistan för den som köper bil.

Kontroll över ekonomin

Det lönar sig att planera och följa med sin egen ekonomi. Du kan börja med att göra en lista över alla dina inkomster och utgifter.

Ditt välbefinnande

Du får hälsotjänster vid social- och hälsocentralen. Högskolestuderande har egna hälsotjänster.

Försvaret tillhör alla

Alla män som fyller 18 år får en kallelse till beväringstjänst av försvarsmakten. Kvinnor kan göra frivillig militärtjänst.

Ska du resa?

Se till att ordna med åtminstone resedokument, reseförsäkring och vaccinationer innan du reser utomlands.

Tillstånd att påverka

När du har fyllt 18 år kan du rösta och ställa upp i val.

Den första egna bostaden

Du kan hyra en bostad på den privata marknaden eller av kommunen. Det finns särskilda bostäder för studerande. Då du flyttar, gör en flyttanmälan.