suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Mot arbetslivet

Jobbsökning

Arbetslivet

När du går till jobbet betalar du skatt på din lön, så du behöver ett skattekort. Beställ ett skattekort på MinSkatt.Öppnas i ett nytt fönster. Anmäl ditt kontonummer åt Skatteförvaltningen för skatteåterbäringar.

Grunda ett företag?

Du kan också fundera på om du eventuellt vill bli företagare. Som företagare behöver du både yrkes- och företagarfärdigheter. Bekanta dig med guiden Är jag lämplig som företagare?.

Arbetslöshet

Om du blir arbetslös eller om dina studier avslutas och du inte har något jobb ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande enligt AN-tjänsternas anvisningar. Därefter kan du ansöka om utkomstskydd för arbetslösa hos antingen arbetslöshetskassanÖppnas i ett nytt fönster. eller FPAÖppnas i ett nytt fönster..

I utkomstskyddet för arbetslösa för arbetssökande under 25 år ingår vissa villkor som avviker från utkomstskyddet för arbetslösa för andra arbetssökande. Läs mer om utkomstskydd för arbetslösa under 25 år på AN-byråns webbsidor.Öppnas i ett nytt fönster.

Se innehåll relaterat till ämnet:

Arbetsavtal och prövotid

I arbetsavtalet kommer du och din arbetsgivare överens om hur arbetet ska utföras och vilken lön som ska betalas för det och om andra villkor.

Kännetecken för ett bra arbetsavtal

Arbetsavtalet formuleras fritt. Det kan ingås muntligt, men det är bra att göra upp ett skriftligt avtal.