suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

Rekrytering av arbetstagare

Bestäm vilken typ av arbetstagare du behöver

Vilken typ av anställningsförhållande?

Bestäm först

  • om du behöver en fast anställd eller visstidsanställd arbetstagare
  • om det finns arbete för hen på heltid, deltid eller sporadiskt.

Ett anställningsförhållande är i allmänhet fast, om du inte av grundad anledning vill ingå ett arbetsavtal för viss tid med arbetstagaren. En sådan grundad anledning kan till exempel vara att arbetet är säsongbetonat eller att det är ett vikariat för en ordinarie arbetstagare.

Om det inte finns arbete på heltid, fundera på om det lönar sig för arbetstagaren att arbeta endast en del av dagen eller en del av veckan. Om arbetsmängden inte är fast ska du vid behov överväga att söka en arbetstagare som kallas till arbete och bedöma arbetets minimi- och maximimängd per vecka.

Uppdaterad: 20.11.2023

Definition av arbetsuppgifter

Bedöm så noggrant som möjligt vilka uppgifter du behöver en arbetstagare till för att hitta en lämplig arbetstagare för ditt företag.

Det lönar sig också att anteckna arbetsuppgifterna i arbetsavtalet så att det är klart för parterna vilka uppgifter arbetstagaren har anställts för.

Uppdaterad: 20.11.2023

Tillståndspliktiga arbeten

Vissa arbetsuppgifter kräver tillstånd eller fullmakt av arbetarskyddsmyndigheten. Exempel på sådana arbeten är asbestrivningsarbeten, sprängningsarbeten och byggnadsarbeten under vatten.

Arbetet ska anmälas till arbetarskyddsmyndigheterna och de övervakar också genomförandet av arbetarskyddet.

Ansök om dispens hos arbetarskyddsmyndigheten om

  • du tänker låta dina anställda utföra nattarbete eller skiftarbete och det inte grundar sig på lag eller kollektivavtal
  • ditt företag vill befrias från att föra arbetsskiftsförteckning
  • ditt företag har för avsikt att anställa en ung person för vissa arbetsuppgifter.

Läs mer på arbetarskyddsförvaltningens webbsida Tillstånd och anmälningar.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 20.11.2023

Minderåriga arbetstagares arbetsuppgifter

Vissa arbeten för personer under 18 år är begränsade eller helt förbjudna, eftersom de har ansetts vara för farliga eller skadliga.

Bekanta dig med arbetsuppgifter som är lämpliga och farliga för unga:

Arbetsgivaren måste göra en förhandsanmälan till arbetarskyddsmyndigheterna och den unga personens vårdnadshavare om farligt arbete innan arbetet inleds och utförs av en ung person. I särskilda fall kan arbetarskyddsmyndigheten bevilja undantagstillstånd från bestämmelserna om unga arbetstagare.

Uppdaterad: 28.11.2023
Det finns ingen information om tjänsterna på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Partiellt arbetsföra arbetstagares arbetsuppgifter

När du vill rekrytera en partiellt arbetsför arbetstagare ska du fästa särskild uppmärksamhet vid definitionen av arbetsuppgifterna.

En partiellt arbetsför persons arbetsförmåga är ofta nedsatt på grund av en skada eller sjukdom, så arbetsuppgifterna måste i regel anpassas efter hens begränsningar. Ibland behövs också hjälpmedel när man utför arbetsuppgifter.

Ibland behöver den partiellt arbetsföra en arbetskamrat som ger stöd i arbetet.

Uppdaterad: 20.11.2023

En läroavtalsstuderandes arbetsuppgifter

Inom läroavtalsutbildningen ska den studerande erbjudas mångsidiga arbetsuppgifter inom det område hen studerar och examensuppgifter samt möjlighet att delta i de studier som ingår i examen.

Uppdaterad: 20.11.2023

Arbetsuppgifter för en avlönad praktikant

Praktikanten ska tilldelas arbetsuppgifter som stöder hens studier. Vid avlönad praktik kan arbetsuppgifterna vara självständiga uppgifter, men praktikanten ska hela tiden ha tillgång till en arbetshandledare.

Uppdaterad: 20.11.2023

Arbetsuppgifter för en oavlönad praktikant

Praktikanten ska tilldelas arbetsuppgifter som stöder hens studier. Vid oavlönad praktik kan arbetsuppgifterna inte vara svåra eller självständiga uppgifter, utan de handlar snarare om att sätta sig in i arbetet.

Uppdaterad: 20.11.2023

Arbetsuppgifter vid hyrd arbetskraft

Bemanningsföretaget tar i regel hand om hela processen med att hitta en arbetstagare för ditt företags räkning. För att de ska kunna säkerställa att arbetstagaren har tillräcklig yrkeskompetens, erfarenhet och lämplighet för arbetet ska du så noggrant som möjligt ange de krav på yrkeskunskaper och särdrag som arbetet kräver.

Uppdaterad: 20.11.2023

Arbetstagarens erfarenhet och kompetens

Fundera så konkret som möjligt

  • över vilken typ av utbildning eller arbetslivserfarenhet arbetstagaren måste ha
  • vilka andra personliga färdigheter eller egenskaper personen ska ha.

Fastställ också vilka färdigheter som är nödvändiga och vilka färdigheter som är användbara för att lyckas i arbetet. Fundera dessutom på om någon kompetens är sådan att arbetstagaren kan skaffa sig den under anställningsförhållandet.

Uppdaterad: 20.11.2023

Kontrollera om yrkeskvalifikation krävs

I vissa yrken måste personen uppfylla vissa krav. Kom ihåg att innan arbetsavtalet ingås kontrollera att den anställda du valt har ansökt om erkännande av yrkeskvalifikationer om hen arbetar inom ett sådant reglerat yrke.

Sätt dig in i reglerade yrken och erkännande av yrkeskvalifikationer i Finland.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 20.11.2023

Jämlikhet och icke-diskriminering i rekryteringen

Utgångspunkten är att man för arbetet får välja vilken person man vill till arbetet. Vid valet ska man dock beakta bestämmelserna om likabehandling och jämställdhet som ska iakttas både i platsannonsen och vid valet av arbetstagare.

Arbetssökande får inte särbehandlas på grund av ålder, kön, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, nationellt eller etniskt ursprung, nationalitet, sexuell läggning, språk, religion, åsikt, övertygelse, familjeförhållanden, fackföreningsverksamhet, politisk verksamhet eller annan därmed jämförbar verksamhet. Valet får inte heller påverkas av att den sökande är gravid, förälder eller snart blir familjeledig.

Avvikelser från bestämmelserna får göras endast om det finns en verklig grund för det som beror på arbetet. Det kan handla om exempelvis:

  • oklanderliga kunskaper i finska, om arbetsuppgifterna innefattar regelbunden kontakt med kunderna
  • medlemskap i ett religiöst samfund eller politiskt parti, om den anställda ska företräda arbetsgivaren på ett övertygande sätt.

Du hittar ytterligare information om likabehandling och icke-diskriminering på Arbetarskyddsförvaltningens webbplats.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 20.11.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista för rekrytering