suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

Rekrytering av arbetstagare

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Sök anställd

Författa en arbetsplatsannons

När du skriver en arbetsplatsannons ska du fästa uppmärksamhet vid innehållet. Platsannonsens innehåll är avgörande för hur rekryteringen lyckas.

  • Skriv uppgifterna om den lediga tjänsten så noggrant som möjligt så att du har större chans att hitta en passande arbetstagare. En exakt och tydlig annons begränsar antalet sökande, vilket underlättar och påskyndar valet av arbetstagare.
  • Se till att du med hjälp av annonsens innehåll, stil, ordval och illustrationer förmedlar rätt budskap om ditt företag.
Uppdaterad: 20.11.2023

Du kan använda flera sätt samtidigt

När du vet vilken typ av arbetstagare du behöver är det dags att fundera på hur du hittar hen.

  • Fundera på vilka rekryteringskanaler som bäst når ut till personerna i den yrkesgrupp som ditt företag behöver.
  • Berätta för bekanta, ditt nätverk och kunder att du söker en arbetstagare.
  • Lägg upp en platsannons på företagets webbplats och i sociala medier.
Uppdaterad: 20.11.2023

Söka efter läroavtalsstuderande

Om du är intresserad av att utbilda en arbetstagare genom läroavtal, kontakta läroavtalsbyrånÖppnas i ett nytt fönster. i din region innan du lägger ut platsannonsen.

Uppdaterad: 20.11.2023

Söka arbetstagare på den öppna arbetsmarknaden

Anmäl den lediga arbetsplatsen till arbets- och näringsbyrån. En annons visas då på Jobbmarknad. Arbets- och näringsbyrån kan också söka en arbetstagare som passar dig i sitt eget kundregister.

Fundera också på

  • om du vill också annonsera ut den lediga platsen i någon annan avgiftsfri eller avgiftsbelagd rekryteringstjänst. Sådana är till exempel läroanstalternas rekryteringssidor och privata tjänsteleverantörers rekryteringssidor.
  • Bör man köpa hela rekryteringen av ett privat rekryteringsföretag.

Om du vill publicera din arbetsplatsannons i en tidning, välj tidning efter målgruppen. Annonsera i en facktidskrift om du vill rikta annonsen till en viss yrkesgrupp. Om du återigen vill nå invånarna i ett visst område, välj en dagstidning eller lokaltidning.

Uppdaterad: 28.11.2023

Ansökan om lönesubventionerad arbetstagare

Lönesubvention är ett ekonomiskt stöd som TE-byrån eller kommunförsöket kan bevilja ditt företag för en arbetslös arbetssökandes lönekostnader. Kommuner, samkommuner, välfärdsområden, samfund och andra arbetsgivare kan också beviljas lönesubvention.

Gör så här när du ansöker om lönesubvention

Starta rekryteringen. Arbets- och näringsbyrån kan hjälpa dig att hitta en lämplig person.

När du har hittat en arbetstagare som uppfyller kriterierna för lönesubvention ansöker du om lönesubvention elektroniskt innan anställningsförhållandet inleds via TE-tjänsternas Mina e-tjänster.

Gör ansökan i god tid innan arbetet inleds, dock tidigast en månad innan. Arbetet får inte inledas förrän lönesubventionen har beviljats.

Arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket kontrollerar villkoren för beviljande av stöd

Arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket kontrollerar villkoren för beviljande av stöd och uppgifter om beskattningen och begär vid behov komplettering.

Du kan också frivilligt komplettera ansökan eller göra en ändringsansökan för ett redan fattat beslut.

Arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket fattar beslut

Arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket fattar beslut om lönesubvention. Beslutet syns i Mina e-tjänster och arbetsgivaren får också en notifikation per e-post. Efter ett positivt beslut kan arbetet börja.

Ansök om utbetalning av stödet

Ansök om utbetalning av stödet i Mina e-tjänster varje månad för de lönebetalningsperioder som avslutas under kalendermånaden.

Lämna in ansökan om utbetalning inom tre månader från stödperiodens slut.

Behandling av ansökan av utbetalning på UF-centralen

Ansökan om utbetalning behandlas på UF-centralen och en notifikation om varje utbetalning av lönesubventionen syns i TE-tjänsternas Mina e-tjänster.

Ansökan om fortsatt stöd

I vissa fall är det möjligt att ansöka om fortsatt stöd. En arbetstagare som anställs med subventionen kan kontrollera sina möjligheter till fortsatt stöd hos arbets- och näringsbyrån eller en kommun som hör till kommunförsöket.

Börja sökningen från början när du ansöker om fortsatt stöd. Gör en ny ansökan om lönesubvention innan den gällande subventionsperioden löper ut.

Uppdaterad: 20.11.2023

Rekryteringsutbildning som alternativ

RekryteringsUtbildning kan vara ett alternativ om du inte hittar yrkesskickliga arbetstagare eller sådana inte kommer att utexamineras inom den närmaste framtiden.

Uppdaterad: 20.11.2023

Rekrytering av arbetstagare utomlands

När du anmäler en arbetsplats till arbets- och näringsbyrån gör du på samma ställe en internationell sökning inom EU- och EES-området. Då överförs annonsen till EURES-portalenÖppnas i ett nytt fönster., som är en sameuropeisk mötesplats för arbetsgivare och arbetssökande. I CV-banken som finns på EURES-portalen kan du söka även på egen hand söka europeiska arbetstagare.

EURES-rådgivarna hjälper dig med de olika faserna i rekrytering från Europa.

Om du vill söka en arbetstagare utanför Europa får du hjälp till exempel av arbetsgivarrådgivningen för internationell rekrytering Work In Finland eller av Talent Boost-aktörernas regionala tjänsterÖppnas i ett nytt fönster..

Uppdaterad: 20.11.2023

Söka efter en partiellt arbetsför arbetstagare

Du kan söka efter en partiellt arbetsför arbetstagare på samma sätt som vilken annan arbetstagare som helst.

Be vid behov arbets- och näringsbyrån eller sysselsättningstjänsterna i din kommun om hjälp. Du kan också sysselsätta en partiellt arbetsför person via Työkanava antingen som inhyrd arbetstagare eller som underleverantör.

Uppdaterad: 28.11.2023

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Komma in på arbetsmarknaden via arbetsprövning

Om en partiellt arbetsför person återvänder till arbetsmarknaden eller precis håller på att påbörja sin karriär kan hen först delta i arbetsprövning som ordnas av arbets- och näringsbyrån. Arbetsprövaren är inte anställd och får därför ingen lön under arbetsprövningen. Tänk på att du inte får utnyttja arbetsprövning för att fylla behovet av arbetskraft i ditt företag. Om du vill kan du förstås anställa arbetsprövaren efter att arbetsprövningen är över.

Kontakta arbets- och näringsbyrån om du är intresserad av att ta en arbetsprövare till ditt företag.

Uppdaterad: 20.11.2023

Söka efter en inhyrd arbetstagare

När du vill hyra in en arbetstagare

  1. kontrollera först om kollektivavtalet för din bransch begränsar anlitandet av hyrd arbetskraft
  2. kontakta det bemanningsföretag du har valt
  3. Berätta för bemanningsföretaget vilken typ av arbetstagare du behöver och för vilken typ av arbete.

Bemanningsföretaget tar i allmänhet hand om hela sökprocessen för ditt företags räkning. De kan antingen hyra ut en egen arbetstagare eller söka en lämplig arbetstagare som hyrs ut till ditt företag.

Kontaktuppgifter till bemanningsföretag finns till exempel på Henkilöstöala HELA ry:s lista över medlemsföretag (på finska)Öppnas i ett nytt fönster..

Uppdaterad: 20.11.2023

Söka efter en praktikant

När du vill ta en praktikant till ditt företag kan du

  • kontakta läroanstalternas karriär- och rekryteringstjänster eller studentorganisationer direkt
  • meddela att det finns en praktikplats via arbets- och näringstjänsterna
  • söka efter en praktikant via ett bemanningsföretag
  • söka efter en praktikant via dina egna nätverk eller sociala medier.

Du kan söka efter en praktikant utomlands via en organisation som förmedlar internationella praktikplatser.

Ytterligare information:

Uppdaterad: 28.11.2023

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista för rekrytering