suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

Rekrytering av arbetstagare

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Vilka ekonomiska stöd kan jag få?

Lönestöd från TE-tjänsterna

Arbets- och näringsbyrån eller sysselsättningstjänsterna i din kommun kan bevilja stöd för lönekostnader när företaget anställer en arbetslös arbetssökande. Stödet beviljas och betalas till arbetsgivaren, men beviljandet bygger alltid på den arbetssökandes behov. Stödet är en ersättning för att arbetsgivaren lägger ner mer tid än normalt på att handleda arbetstagaren.

Lönestöd kan beviljas för

  • tillsvidareanställning på heltid
  • visstidsanställning på heltid
  • läroavtalsutbildning för hela utbildningen
  • deltidsanställning, om det främjar den arbetssökandes möjligheter att få sysselsättning på heltid.

Lönestödet uppgår i regel till 50 procent av de ersättningsberättigande lönekostnaderna. Man kan få 70 procents stöd för att sysselsätta personer med nedsatt arbetsförmåga. Stödet beviljas oftast för fem eller tio månader.

Kontakta arbets- och näringsbyrån eller sysselsättningstjänsterna i din kommun i god tid innan arbetsförhållandet inleds, gärna redan när rekryteringen planeras. Samtidigt kan du få hjälp med att hitta en arbetstagare.

Uppdaterad: 21.11.2023

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Sysselsättningsstöd för personer över 55 år

Arbets- och näringsbyrån eller sysselsättningstjänsterna i din kommun kan bevilja sysselsättningsstöd för lönekostnader när företaget anställer en arbetslös arbetssökande som fyllt 55 år. Stödet beviljas och betalas till arbetsgivaren, men beviljandet bygger alltid på den arbetssökandes behov.

Vid sysselsättningsstöd betalas 70 procent av de stödberättigande lönekostnaderna, men högst 1 770 euro i månaden. Stödet beviljas enligt de anslag som står till förfogande.

Kontakta arbets- och näringsbyrån eller sysselsättningstjänsterna i din kommun i god tid innan arbetsförhållandet inleds, gärna redan när rekryteringen planeras. Samtidigt kan du få hjälp med att hitta en arbetstagare.

Uppdaterad: 21.11.2023

Övriga stöd för anställning

Kommunerna kan bevilja företag i den egna regionen olika kompletterande lönestöd.

Kontakta den som beviljar stödet i god tid innan arbetsförhållandet inleds, gärna redan när rekryteringen planeras. Samtidigt kan du få hjälp med att hitta en arbetstagare.

Uppdaterad: 21.11.2023

Stöd för arrangemang på arbetsplatsen

Stöd för arrangemang på arbetsplatsen är ekonomiskt stöd

  • för att stöda arbetstagaren (till exempel få hjälp av en annan arbetstagare)
  • till anskaffning av arbetsredskap
  • till ändringar som ska göras på arbetsplatsen.

Stöd kan beviljas om en arbetstagares skada eller sjukdom kräver anskaffningar eller ändringsarbeten som är betydande med tanke på företagets ekonomiska situation.

Ansök om stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen hos arbets- och näringsbyrån. Stödet betalas i efterskott enligt de faktiska kostnaderna.

Uppdaterad: 21.11.2023

Utbildningsersättning i läroavtal

Utbildningsersättning kan betalas till arbetsgivaren om arbetsgivaren får kostnader och detta har avtalats i läroavtalet.

Utbildningsersättningar är

  • för grundexamina i genomsnitt 100–200 euro/mån.
  • för tilläggsutbildning (yrkes- och specialyrkesexamina) 10–100 euro/mån. Utbildningsersättningar betalas dock inte alltid för tilläggsutbildning.

Utbildningsersättningen avtalas från fall till fall. Ersättningen betalas av läroavtalsbyrån eller den läroanstalt som ordnar läroavtalet.

Uppdaterad: 21.11.2023

Ersättning för kostnader för företagshälsovård

FPA ersätter arbetsgivaren för kostnaderna för företagshälsovården per räkenskapsperiod när arbetsgivaren betalar både arbetsgivarens och arbetstagarens sjukförsäkringspremier i Finland.

Ersättning för företagshälsovård förutsätter att arbetsgivaren har ett uppdaterat avtal om företagshälsovård, en verksamhetsplan för företagshälsovården och en arbetsplatsutredning.

Ersättning kan fås

  • för förebyggande företagshälsovård
  • för sjukvård på allmänläkarnivå som arbetsgivaren skaffar av samma serviceproducent inom företagshälsovården som tjänsterna inom den förebyggande företagshälsovården.

Kostnader som ersätts kan uppstå för tjänster som tillhandahålls av yrkesutbildade personer inom företagshälsovården (företagsläkare, företagshälsovårdare och företagsfysioterapeut). Dessutom kan kostnader för tjänster av sakkunniga inom företagshälsovården (t.ex. företagspsykolog, specialistläkare) ersättas, om en yrkesutbildad person inom företagshälsovården har bedömt att de behövs.

Företagshälsovård som tillhandahålls som distanstjänst ersätts endast i begränsad utsträckning.

Du hittar detaljerade anvisningar om hur du ansöker om ersättning för företagshälsovård i FPA:s snabbguideÖppnas i ett nytt fönster..

Uppdaterad: 21.11.2023

Sjukdagpenning

Arbetsgivaren kan ansöka om sjukdagpenning hos FPA för tiden efter självrisktiden, då arbetsgivaren betalar lön för sjukdomstid till arbetstagaren. Självrisktiden börjar vanligtvis den dag då läkaren har konstaterat arbetsoförmågan.

Även om FPA inte betalar sjukdagpenning kan arbetsgivaren ändå vara skyldig att betala arbetstagaren lön för sjukdomstiden.

FPA kan också betala partiell sjukdagpenning antingen till arbetsgivaren eller arbetstagaren. Partiell sjukdagpenning betalas endast till arbetsgivaren om hen betalar lön enligt heltid under perioden för deltidsarbete.

Läs mer om självrisktiden för sjukdagpenning och ansökan om sjukdagpenning på FPA:s webbplats.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 21.11.2023

Föräldradagpenning

När du betalar lön till en arbetstagare under föräldraledighet kan FPA betala föräldradagpenning till ditt företag. FPA beräknar dagpenningens belopp utifrån de löneuppgifter för 12 månader som du anmält till inkomstregistret.

Om arbetstagaren har flera arbetsgivare som betalar lön på grund av föräldraledighet, fördelas dagpenningen mellan arbetsgivarna i förhållande till hur de har betalat lön.

Om arbetstagaren arbetar under en avlönad graviditets- eller föräldraledighet, betalar FPA inte föräldradagpenning för arbetsdagen även om arbetet utförs för en annan arbetsgivare.

I branschens kollektivavtal fastställs i regel om arbetsgivaren är skyldig att betala lön för föräldraledighet.

Läs mer om beloppen för föräldradagpenningen på FPA:s webbplats.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 21.11.2023

Familjeledighetsersättning

Du kan ansöka om familjeledighetsersättning från FPA för kostnader som orsakas av föräldraskapet till en kvinnlig arbetstagare.

Familjeledighetsersättning kan beviljas om följande villkor uppfylls:

  • Arbetstagaren har fått graviditetspenning, moderskapspenning eller föräldrapenning för adoptivmödrar från FPA.
  • Arbetsgivaren har under graviditetsledigheten, moderskapsledigheten eller adoptivförälderns föräldraledighet betalat lön under minst en månad. Lönen grundar sig på kollektivavtal, tjänstekollektivavtal eller på ett arbetsavtal.
  • Anställningen har fortgått minst tre månader innan graviditetsledigheten, moderskapsledigheten eller adoptivmoderns föräldrapenningsperiod började och anställningen grundar sig på ett arbetsavtal som ingåtts för minst ett år.
  • Arbetstagarens arbetstid har omfattat minst 80 procent av den ordinarie arbetstiden för en heltidsanställd i branschen innan graviditetsledigheten, moderskapsledigheten eller adoptivmoderns föräldrapenningsperiod började.

Familjeledighetsersättningen är 2 500 euro. Ersättningen är specifik för varje graviditet eller adoption.

Läs mer om familjeledighetsersättning på FPA:s webbplats.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 21.11.2023

Ersättning för semesterkostnader på basis av föräldraledighet

Du kan ansöka om ersättning för semesterkostnader hos FPA om du betalar din arbetstagare semesterlön eller semesterersättning för semester som tjänats in på grund av föräldraledighet.

Ersättning för semesterkostnader betalas för 2,5 dagar för varje kalendermånad under vilken arbetstagaren har tjänat in semester på basis av föräldraledighet och för vilken föräldradagpenning har betalats för minst 14 dagar. Semesterpenning eller semesterpremie beaktas inte. Ersättningen som betalas ut är dock högst det belopp som arbetsgivaren har varit skyldig att betala i semesterlön eller semesterersättning multiplicerat med 1,21.

Läs mer om ansökan om ersättning för semesterkostnader på FPA:s webbplats.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 21.11.2023

Rehabiliteringspenning

När du betalar lön till en arbetstagare för deltagande i rehabilitering kan FPA betala rehabiliteringspenning till ditt företag.

FPA kan också betala partiell rehabiliteringspenning till ditt företag om den anställda är i rehabilitering en del av arbetsdagen och arbetar en del av dagen. Ett villkor för partiell rehabiliteringspenning är att den normala dagliga arbetstiden har förkortats med minst 40 procent på grund av rehabiliteringen.

Om den anställda deltar i rehabiliteringen på sin egen tid får ditt företag ingen rehabiliteringspenning. Som egen tid räknas till exempel avlönad semester, övertidsledighet eller sparad ledighet.

Läs mer om arbetsgivarens rehabiliteringspenning på FPA:s webbplats.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 21.11.2023

Stöd för främjande av arbetskraftens rörlighet inom EU

Små och medelstora företag kan via programmet EURES Targeted Mobility Scheme ansöka om stöd för introduktion och integration av arbetstagare som kommer till Finland från andra EU-länder, Island eller Norge.

Ytterligare information om programmet EURES Targeted Mobility SchemeÖppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 21.11.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista för rekrytering