suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

Rekrytering av arbetstagare

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Följ alltid arbetslagstiftningen

Vilka lagar måste arbetsgivaren följa?

Det finns många lagar och avtal i arbetslivet i Finland som arbetsgivaren måste följa. Därför bör alla arbetsgivare känna till grunderna i den finska arbetslagstiftningen.

Arbetslagstiftningen och kollektivavtalen fastställer till exempel villkoren för minimilön, arbetstid, semester, lön för sjuktid och uppsägning. Dessutom innehåller arbetarskyddslagen, lagen om företagshälsovård, lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen skyldigheter som gäller arbetsgivarna.

Arbetarskyddsmyndigheternas telefonrådgivning ger dig svar på frågor om lagstiftningen och om att följa den.

Uppdaterad: 21.11.2023

Vilket lands arbetslagstiftning ska följas i ett internationellt anställningsförhållande?

Med internationellt anställningsförhållande avses till exempel att arbetsgivarens och arbetstagarens hemorter är belägna i olika stater.

  • På arbetsavtalet tillämpas i första hand lagen i den stat där eller varifrån arbetstagaren vanligtvis utför sitt arbete.
  • Om arbetsstaten inte kan fastställas ska lagen i den stat där det verksamhetsställe är placerat på där arbetstagaren anställdes.
  • I vissa situationer tillämpas varken arbetsstatens eller anställningsstatens lag på arbetsavtalet.

Arbetsgivaren och arbetstagaren kan som utgångspunkt själva komma överens om vilken stats lag som ska följas i arbetsavtalet. Eftersom den tillämpliga lagen alltid bedöms från fall till fall ska man innan arbetsavtalet ingås ta reda på vilken stats lagstiftning som ska följas i arbetsavtalet.

Du hittar ytterligare information om valet av tillämplig lag för internationella anställningsförhållanden på Arbetarskyddsförvaltningens webbplats.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 21.11.2023

Vem är arbetsgivaren för en hyrd arbetstagare?

En hyrd arbetstagares arbetsgivare är det företag som hyr ut arbetstagaren även om arbetet utförs på ditt företag. Du handleder och övervakar också arbetstagaren och bestämmer om innehållet i det arbete hen utför.

Bemanningsföretaget betalar den inhyrda arbetstagarens lön och tar också hand om alla andra lagstadgade arbetsgivarskyldigheter. Du behöver inte heller betala arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift eftersom du inte är arbetstagarens arbetsgivare.

Uppdaterad: 21.11.2023

Vilka skyldigheter har den hyrda arbetstagarens användarföretag?

Användarföretaget är skyldigt att se till att den hyrda arbetstagarens dagliga arbete är säkert.

Du måste

  • meddela hyresföretaget vilka krav på yrkeskunskaper som arbetet kräver och arbetets särdrag
  • ge bemanningsföretaget och den inhyrda arbetstagaren tillräcklig information om olägenheter och risker i arbetet samt om de arbetarskyddsåtgärder som dessa kräver
  • meddela företagshälsovården och den arbetarskyddsfullmäktige när den hyrda arbetstagaren börjar sitt arbete.

Om du anlitar ett utländskt bemanningsföretag ska du

  • se till att företaget följer lagen om utstationerade anställda och vid behov utser en representant i Finland
  • underrätta Skatteförvaltningen om anlitande av utländsk hyrd arbetskraft. Anmälan kan göras i MinSkatt.

Närmare information om de lagstadgade skyldigheterna finns på Arbetarskyddsförvaltningens sida Hyrt arbeteÖppnas i ett nytt fönster..

Uppdaterad: 21.11.2023

Beställarens utredningsskyldighet vid hyrd arbetskraft

Lagen om beställarens utredningsskyldighetÖppnas i ett nytt fönster., det vill säga beställaransvarslagen, gäller en beställare som anlitar hyrd arbetskraft. I lagen bestäms vilka uppgifter hyresföretaget ska lämna till beställaren innan avtalet ingås.

Om ditt företag emellertid hyr arbetskraft högst för tio arbetsdagar, behöver denna information enligt lagen inte inhämtas. Tänk på att arbetet betraktas som sammanhängande om arbetsperioderna följer på varandra eller om det bara förekommer små avbrott i arbetet.

Om du inte inhämtar utredningarna i tid eller över huvud taget, kan du bli tvungen att betala en försummelseavgift som kan uppgå till tiotals tusen euro.

Motsvarande uppgifter ska inhämtas även om utländska bemanningsföretag.

Närmare information om beställarens ansvar och de uppgifter som begärs av bemanningsföretaget finns på sidan Beställaransvar i Arbetarskyddsförvaltningens webbtjänstÖppnas i ett nytt fönster..

Uppdaterad: 21.11.2023

Val av kollektivavtal och att följa det

Kollektivavtalet är ett avtal mellan arbetstagarnas fackförbund och arbetsgivaren eller arbetsgivarförbundet om branschvisa minimivillkor som ska iakttas i arbetsavtal och anställningsförhållanden. I det ingår till exempel löner, arbetstider och semestrar.

Uppdaterad: 21.11.2023

Kollektivavtal som tillämpas på hyrd arbetskraft

Minimiarbetsvillkoren för inhyrda arbetstagare bestäms enligt kollektivavtalet för personalbranschen mellan Henkilöstöala HELA ry och Tjänstemannaförbundet ERTO rf, om arbetet är inom kontors-, ekonomiförvaltnings- eller ICT-branschen.

Om arbetstagaren hyrs ut för andra uppgifter, tillämpas samma kollektivavtal som på användarföretagets egna arbetstagare.

Om inget av dessa villkor är tillämpligt ska de villkor som gäller den inhyrda arbetstagarens lön, arbetstid och semester minst vara förenliga med de avtal eller den praxis som är bindande för användarföretaget och som tillämpas allmänt där.

Uppdaterad: 21.11.2023

Be arbetarskyddsmyndigheterna om råd

Arbetarskyddsmyndigheterna ger råd i frågor som gäller arbetslagstiftningen, kollektivavtalen och anställningsvillkoren.

Uppdaterad: 21.11.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista för rekrytering