suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

Rekrytering av arbetstagare

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Beräkna kostnaderna

Hur vet jag om företaget har råd med en arbetstagare?

När du planerar att rekrytera en arbetstagare lönar det sig att så noggrant som möjligt beräkna de faktiska kostnaderna för arbetstagaren och deras inverkan på lönsamheten.

Uppdaterad: 20.11.2023

Vad kostar en inhyrd arbetstagare?

När du tänker över olika alternativ, räkna ut om det är lönsammare att anlita hyrd arbetskraft än att anställa en egen arbetstagare. När du bedömer kostnaderna ska du ta med i beräkningen att även företagets egna administrativa kostnader utelämnas till exempel från löneräkningen.

Ett bemanningsföretag betalar arbetstagarens lön och fullgör alla sina skyldigheter som arbetsgivare, såsom att ordna med företagshälsovård. Företaget betalar fakturan till bemanningsföretaget. Fakturans storlek bestäms enligt villkoren i kundavtalet.

En inhyrd arbetstagare har rätt att använda företagets tjänster och gemensamma arrangemang på samma villkor som andra arbetstagare, såvida inte särbehandling är motiverad. Det handlar exempelvis om användning av gemensamma hobbylokaler och personalmatsal. Företaget är dock inte skyldigt att ekonomiskt understödja inhyrda arbetstagare när de utnyttjar tjänster eller inrättningar. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan avtala sinsemellan om andra arbetsvillkor än de som fastställs i kollektivavtalet.

Uppdaterad: 20.11.2023

Hur mycket lön måste man betala vid ett läroavtal?

En läroavtalsstuderande är i ett arbetsavtalsförhållande till ditt företag, så kostnaderna är desamma som för att anställa en arbetstagare. Den läroavtalsstuderande måste få kollektivavtalsenlig lön.

Du kan själv välja om du betalar den studerande lön under teoriperioderna. Om du inte betalar kan den studerande under vissa förutsättningar få ekonomiska, det vill säga studiesociala förmåner. Sådana förmåner för läroavtalsstuderande är dagpenning, familjebidrag, logiersättning och reseersättning.

Uppdaterad: 20.11.2023

Vilka kostnader medför en oavlönad praktikant för företaget?

Vid oavlönad praktik uppstår det eventuellt kostnader för

  • nödvändiga arbets- och skyddskläder samt arbetsredskap
  • givna förmåner och ersättningar i pengar såsom personalbespisning, natura- och personalförmåner och resor som likställs med arbetsresor.
Uppdaterad: 20.11.2023

Lönekostnader och arbetsgivarens bikostnader

Lönen är en ersättning för utfört arbete, det vill säga för den tid arbetstagarna arbetar på arbetsplatsen eller på någon annan anvisad plats. Till arbetstiden räknas ofta också restid och utbildningstid som hör samman med arbetsuppgifterna samt tid som använts för att sköta fackföreningsuppgifter.

Enligt lag ska arbetstagaren betalas sedvanlig och skälig lön. I Finland har vi ingen lag om minimilön. Lönens storlek bygger på kollektivavtalet.

  • Om ditt företag är medlem i ett arbetsgivarförbund som ingått ett kollektivavtal, ska lönen vara förenlig med lönebestämmelserna i det aktuella kollektivavtalet.
  • Om ditt företag inte är medlem i arbetsgivarförbundet, ska lönen vara förenlig med bestämmelserna i det allmänt bindande kollektivavtalet i branschen.
  • Om ditt företag inte är skyldigt att iaktta något kollektivavtal, kan du tillämpa bestämmelserna i något annat kollektivavtal än ett allmänt bindande kollektivavtal som grund för uppskattningen av lönebeloppet och förhandlingarna om det.

Lönen kan i stället för som månads- eller timlön även fastställas som ackordslön eller provision som bygger på resultat, under förutsättning att det inte underskrider minimilönen enligt kollektivavtalet.

Du kan beräkna lönekostnaderna inklusive bikostnader med Skatteförvaltningens löneräknareÖppnas i ett nytt fönster.. En allmän regel är att man utöver bruttolönen bör räkna med 40–50 procent i övriga kostnader.

Uppdaterad: 22.1.2024

Arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift

Storleken på arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift varierar från år till år. Avgiftsprocenten är densamma för alla arbetsgivare. 2024 är den 1,16 procent av alla utbetalda löner.

Uppdaterad: 8.1.2024

När behöver arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift inte betalas?

Du behöver inte betala arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift om du betalar högst 1 500 euro i lön per år.

Uppdaterad: 20.11.2023

Socialförsäkringsavgifter vid oavlönad praktik

Oavlönad praktik

  • arbetsgivaren behöver inte betala socialförsäkringsavgifter för praktikanten
  • läroanstalten tecknar en arbetsolycksfallsförsäkring för praktikanten.
Uppdaterad: 20.11.2023

Socialförsäkringsavgifter för utländska arbetstagare

På utländska arbetstagare som arbetar i ett finländskt företag tillämpas i regel samma anställningsvillkor som på finländska arbetstagare.

Om en arbetstagare som kommer från ett EU/EES-land har ett A1-intyg från utgångslandet ska de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna betalas i det land som beviljat A1-intyget.

I Pensionsskyddscentralens tjänst Socialförsäkringsavgifter i internationella arbetssituationerÖppnas i ett nytt fönster. kan du kontrollera vilka socialförsäkringsavgifter du ska betala.

Uppdaterad: 20.11.2023

Arbetspensionsförsäkring för arbetstagare med ålderspension

Om du anställer en ålderspensionär som redan har uppnått den högsta åldern för ålderspension, behöver ingen arbetspensionsförsäkring betalas för hen.

Försäkringsplikten upphör enligt följande:

  • Födda 1957 eller tidigare: när arbetstagaren har fyllt 68 år
  • Födda 1958–1961: när arbetstagaren har fyllt 69 år
  • Födda 1962 eller tidigare: när arbetstagaren har fyllt 70 år
Uppdaterad: 20.11.2023

Socialförsäkringsavgifter för utländska företag

Den utländska arbetsgivarens skyldighet att betala lagstadgade socialförsäkringsavgifter varierar i olika situationer.

Kontrollera i Pensionsskyddscentralens tjänst Socialförsäkringsavgifter i internationella arbetssituationerÖppnas i ett nytt fönster. vilka socialförsäkringsavgifter som ska betalas i Finland.

Uppdaterad: 20.11.2023

Observera frånvaro

En arbetstagare är under arbetsavtalsförhållandet frånvarande från arbetet av olika anledningar. Enligt lagen måste du i vissa situationer betala lön för den tiden. Dessutom kan man i olika branschers kollektivavtal och arbetsavtal komma överens om lönebetalning, även om det inte är obligatoriskt enligt lag.

Till exempel en arbetstagare som har semester har lagstadgad rätt till lön. Föräldraledighet eller tillfällig vårdledighet är avlönade endast om det har avtalats i kollektivavtalet eller arbetsavtalet. Om arbetstagaren blir sjuk gäller den lagstadgade skyldigheten att betala lön endast självrisktiden.

Ta redan före rekryteringen reda på vilka lönebetalningsskyldigheter arbetstagaren har under frånvaro. Dessutom kan du bli tvungen att skaffa en vikarie under frånvaron. Ta alltså med de indirekta löner som betalas för frånvarotiden i beräkningen när du beräknar de totala kostnaderna för arbetstagaren.

Uppdaterad: 20.11.2023

Kostnader för företagshälsovård

Arbetsgivaren ska åtminstone ordna lagstadgad, det vill säga förebyggande företagshälsovård för alla sina arbetstagare.

Kostnaderna för den förebyggande företagshälsovården är cirka 450 euro per arbetstagare och år. Arbetsplatsens storlek påverkar dock kostnaderna för företagshälsovården. På små arbetsplatser är de genomsnittliga kostnaderna mindre än på större arbetsplatser.

Om du vill ordna mer omfattande företagshälsovårdstjänster för dina anställda än den förebyggande företagshälsovården, bestäms priset i regel enligt hur omfattande tjänsten är. Dessutom påverkas priset av användningen. Vissa producenter av företagshälsovårdstjänster kan också erbjuda tjänster till fast pris.

Priserna kan variera stort, så det lönar sig att be tjänsteleverantörer om en offert och jämföra olika alternativ. Glöm inte att begära offert från ditt välfärdsområde.

Uppdaterad: 8.12.2023

Övriga kostnader

Andra kostnader som påverkar lönsamheten är till exempel

  • att skaffa arbetskraft
  • skydds- och arbetskläder
  • arbetsredskap
  • personalutbildningar
  • personalförmåner, till exempel personalbespisning.

Läs mer om personalförmåner.

Uppdaterad: 21.11.2023

Ta med introduktionstiden i beräkningen

När du räknar ut om du har råd att anställa en arbetstagare ska du ta med i beräkningen att

  • du måste avsätta tid för introduktion för den nya arbetstagaren, vilket är tid som tas från dina övriga arbetsuppgifter
  • en ny arbetstagare inte nödvändigtvis är en helt produktiv arbetstagare direkt efter att arbetet har inletts.

Tänk alltså på att företagets inkomster kan vara mindre under introduktionstiden.

Uppdaterad: 21.11.2023

Behöver du hjälp med att beräkna kostnaderna?

Du kan be om hjälp med att beräkna arbetstagarens kostnader eller göra lönsamhetskalkyler

  • av din egen bokförare eller bokföringsbyrå
  • via FöretagsFinland-telefontjänsten
  • via rådgivningstjänsten Företagarens ekonomihjälp.

De regionala nyföretagarcentrumenÖppnas i ett nytt fönster. eller utvecklingsbolagen (sidan på finska)Öppnas i ett nytt fönster. erbjuder också rådgivning för att göra kostnadskalkyler.

En regional företagsmentor (på finska)Öppnas i ett nytt fönster.kan ge dig stöd om du står inför utmaningar med verksamheten eller om du vill utveckla verksamheten.

Uppdaterad: 2.2.2024

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista för rekrytering