suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Var får man hjälp?

Alkohol, droger och spel om pengar

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Vård när du bor hemma

Vad är öppenvård?

Med öppenvård avses handledd vård där en person bor hemma och går på överenskomna möten. Klienterna inom öppenvården kan arbeta och sköta sina vardagliga ärenden på normalt sätt. I själva verket är i allmänhet alla läkarbesök öppenvård.

Inom öppenvården används många olika rehabiliteringsmetoder och andra behandlingsmetoder. I början av behandlingen träffar du till exempel en socialterapeut, sjukskötare eller läkare som tillsammans med dig utreder vilken behandling som passar dig. Vid behov inleds behandlingen av missbruk inom öppenvården med avgiftning.

Uppdaterad: 25.1.2023

Avgiftning och avvänjning från alkohol inom öppenvården

Om du behöver hjälp med att sätta stopp för drickandet, måste du i början av behandlingen få avgiftningsvård, det vill säga alkoholavvänjning. 

Avgiftningen är kortvarig vård som syftar till att avbryta drickandet tryggt och på ett sådant sätt att biverkningarna minimeras.

Avgiftningsbehandlingen fokuserar på fysiska abstinenssymtom. I avgiftningen ingår vanligen läkemedelsbehandling som lindrar de fysiska besvären och förebygger farliga avvänjningssymtom.

Avgiftningen inom öppenvården pågår vanligtvis 3–5 dagar.

Enbart avgiftningen i sig räcker inte till som rehabilitering, utan dess syfte är att bryta drickandet och lindra avvänjningssymtomen. Det är viktigt att klienten hänvisas från avgiftningen till fortsatt vård.

Avgiftningsvården kan om situationen så kräver också genomföras på en institution.

Uppdaterad: 25.1.2023

Avgiftning och avvänjning från droger inom öppenvården

Användningen av droger kan avvänjas inom öppenvården när användningen är sporadisk och man inte behöver medicinera de fysiska abstinenssymtomen på ett betydande sätt.

Medicinsk avvänjning tar i allmänhet några dagar som öppenvård. En så kort tid räcker inte till för rehabilitering och från avvänjningen hänvisas klienten ofta till rehabilitering och psykosocial vård.

Vid regelbunden användning av droger kan abstinenssymtomen till och med vara livsfarliga och de måste lindras med läkemedel. Därför behövs ofta institutionsvård för att sluta använda droger eller missbruka läkemedel.

Uppdaterad: 25.1.2023

Stöd vid spelproblem inom öppenvården

I välfärdsområdena behandlas problem med spel om pengar inom mentalvårds-, missbrukar- och beroendetjänsterna. Man kan också få hjälp av andra tjänster inom social- och hälsovården, såsom hälsostationen eller företagshälsovården. Därifrån hänvisas du vid behov vidare till andra tjänster.

Om du är orolig för din ekonomi, kan du få hjälp vid ekonomi- och skuldrådgivningen.

Organisationerna erbjuder mycket stöd för problem med spel om pengar. Tjänsterna varierar i olika regioner. 

Diakoniarbetarna i din församling kan också ge diskussionsstöd och hjälpa till i akuta situationer. Du kan få hjälp även om du inte hör till kyrkan.

Välfärdsområdenas, församlingarnas och organisationernas tjänster är avgiftsfria och behöver i allmänhet ingen remiss.

Uppdaterad: 25.1.2023

Hur blir jag intagen till avgiftning inom öppenvården?

Kontakta först social- och hälsocentralen eller en separat missbrukarjour om det finns en sådan i ditt välfärdsområde. Därifrån hänvisas du vidare. Avgiftning inom öppenvården är avgiftsfri.

Uppdaterad: 25.1.2023

Rehabilitering inom öppenvården vid problem med alkohol och droger

Rehabilitering för personer med alkohol- och drogproblem ordnas i allmänhet inom öppenvården och kallas dagrehabilitering, under vilken rehabiliteringsklienten kan bo hemma.

Inom öppenvården träffar rehabiliteringsklienten regelbundet en yrkesutbildad person. I rehabiliteringen används många olika sätt och metoder, såsom individuell terapi eller gruppterapi. Behandlingen planeras individuellt för varje persons behov.

I vissa områden kan man också få öppen rehabilitering på nätet.

Kontakta

  • mentalvårds-, missbrukar- och beroendetjänsterna i ditt välfärdsområde.
  • företagshälsovården
  • eller studerandehälsovården.

Vårdpersonalen utreder tillsammans med dig vilken behandling som skulle hjälpa dig bäst och vägleder dig vidare.

Dagrehabilitering är avgiftsfri. 

Uppdaterad: 17.2.2023

Öppenvård vid problem med spel om pengar

Det finns hjälp att få om du har ett problem med spel om pengar. Hjälpen kan vara till exempel terapi. Öppenvård vid problem med spel om pengar kan vara till exempel terapi eller annan slags rehabilitering. Om beroendet eller spelandet har orsakat dig eller dina närstående allvarliga negativa konsekvenser, måste du få hjälp. Du behöver inte vara diagnostiserad med spelberoende för att söka dig till terapi.

Kontakta 

  • mentalvårds-, missbrukar- och beroendetjänsterna i ditt välfärdsområde
  • företagshälsovården
  • eller studerandehälsovården. 

Vårdpersonalen utreder tillsammans med dig vilken behandling som skulle hjälpa dig bäst och vägleder dig vidare.

Också på internet finns interaktiva grupper och program som kan hjälpa dig att få kontroll över spelandet.

Dessutom erbjuds avgiftsbelagd hjälp vid spelproblem av privata tjänsteleverantörer. De ordnar till exempel öppna spelrehabiliteringskurser där man bor hemma mellan kursdagarna.

På Peluuri.fi finns information om lokala tjänster för personer med spelproblemÖppnas i ett nytt fönster..

Om du inte hittar någon vårdenhet, ring Peluuris hjälptelefonÖppnas i ett nytt fönster. för att få hjälp med att hitta tjänsterna på din ort.

Uppdaterad: 25.1.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista