suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Var får man hjälp?

Alkohol, droger och spel om pengar

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Institutionsvård

Vad är institutionsvård?

Till skillnad från öppenvården sover rehabiliteringsklienten på institution och arbetar inte samtidigt. Vårdinrättningarna har ett dagsprogram och dessutom kan klienten gå ut på normalt sätt eller till exempel gå och shoppa.

Institutionsvården är frivillig. Ett beslut om vård oberoende av patientens viljaÖppnas i ett nytt fönster. kan endast fattas av en läkare eller socialarbetare på lagstadgade, mycket tungt vägande grunder. 

Uppdaterad: 25.1.2023

Avgiftning och avvänjning från alkohol på en vårdinrättning

Om du behöver hjälp med att sätta stopp för drickandet, kan det hända att du i början av behandlingen behöver få avgiftningsvård, det vill säga alkoholavvänjning. Avgiftningen är kortvarig vård som syftar till att avbryta drickandet tryggt och på ett sådant sätt att biverkningarna minimeras.

Avgiftningsbehandlingen fokuserar på fysiska abstinenssymtom. I avgiftningen ingår vanligen läkemedelsbehandling som lindrar de fysiska besvären och förebygger farliga avvänjningssymtom.

Avgiftningen vid vårdinrättningen pågår 3–5 dagar. Behandlingen är konfidentiell och grundar sig på frivillighet.

Enbart avgiftningen i sig räcker oftast inte till för att du ska bli frisk, utan dess syfte är att bryta drickandet och lindra avvänjningssymtomen. Det är viktigt att du hänvisas från avgiftningen till fortsatt vård.

Uppdaterad: 25.1.2023

Avgiftning och avvänjning från droger på en vårdinrättning

Användningen av droger kan vid behov avvänjas med avgiftningsvård på en anstalt. I avgiftningen och avvänjningen ligger fokus på de fysiska symtomen.

Avvänjningen på en vårdinrättning görs under uppsikt av en läkare, eftersom avvänjningssymtomen som kommer när man slutar använda vissa substanser kan vara hälsofarliga. Abstinenssymtomen kan vara mycket kraftiga och på institutionen får man medicinsk hjälp för att tolerera dem.

Drogavgiftningen vid vårdinrättningen pågår vanligtvis 2–3 veckor. Vid behov kommer patienten direkt till anstaltsrehabiliteringen.

Uppdaterad: 25.1.2023

Rehabiliteringskurser vid problem med spel om pengar

Spelproblem kan behandlas inom institutionsvården eller i form av kurser. Kurserna är oftast kortare än institutionsvården.

Rehabiliteringskurser ordnas av många instanser runtom i Finland. Inriktningen kan vara till exempel spelrehabilitering eller dina resurser och det finns även intensivkurser. Deltagarna övernattar på kursplatsen. I vissa kurser kan du delta tillsammans med en närstående.

Uppdaterad: 25.1.2023

Hur kommer jag in på avgiftning på en vårdinrättning?

Kontakta först social- och hälsocentralen eller missbrukarjouren om det finns en sådan i ditt välfärdsområde. Ta med dig ditt FPA-kort. Beskriv din situation så kommer du vidare.

Avgiftning erbjuds i praktiken av till exempel välfärdsområdets egna avgiftningsenheter och privata missbrukarkliniker, av vilka välfärdsområdet köper tjänster. I vissa områden kan avgiftningsvård också förekomma på social- och hälsocentralernas vårdavdelningar.

Avgiftningen på en vårdinrättning är avgiftsbelagd, men du kan få en betalningsförbindelse av ditt välfärdsområde för vården. Om du får en betalningsförbindelse betalar du själv endast självriskandelen. Ekonomin klarnar i efterhand; det viktigaste är att du söker hjälp och får vård så snabbt som möjligt.

Uppdaterad: 25.1.2023

Rehabilitering inom institutionsvården för personer med alkohol- eller drogproblem

Man strävar efter att ordna rehabilitering för personer med alkohol- eller drogproblem i första hand som öppenvård, men tillsammans med dig söker man ett sätt som passar dig. I vissa situationer är alternativet rehabilitering på institution.

I rehabiliteringen på en vårdinrättning används många olika rehabiliteringssätt och metoder, till exempel

  • individuell terapi
  • gruppterapi
  • samhällsvård.

En viktig del av rehabiliteringen är terapeutiska samtal och att tillbringa tid med andra i samma situation. Utöver detta planerar du tillsammans med de anställda den fortsatta behandlingen och livet efter behandlingen inom öppenvården. Tillsammans med dig utredes vilka tjänster du behöver. Behandlingen hjälper dig alltså att förbereda dig för vardagen.

Uppdaterad: 25.1.2023

Rehabilitering inom institutionsvården för personer med spelproblem

Rehabilitering på en anstalt kan behövas när de problem som spelandet orsakar är allvarliga eller om de är förknippade med missbruksproblem. I vissa situationer kan även arbetsgivaren kräva det.

Rehabilitering för personer med spelproblem ordnas på anstalter på olika håll i Finland. För anstaltsrehabilitering behöver du i allmänhet en betalningsförbindelse från social- och hälsovården i ditt välfärdsområde. Man kan också få en betalningsförbindelse till en vårdinrättning på en annan ort. Du kommer igång när du kontaktar hälso- och sjukvårdstjänsterna eller mentalvårds-, missbrukar- och beroendetjänsterna i ditt välfärdsområde. Du kan diskutera med vårdpersonalen om att hitta och välja en lämplig vårdplats.

Anstaltsvård och intensivvård - PeluuriÖppnas i ett nytt fönster.

En betalningsförbindelse från välfärdsområdet innebär att du endast ska betala en liten del av vården, det vill säga självriskandelen.

Du kan söka dig till institutionsvården även utan en betalningsförbindelse, men i detta fall måste du betala hela vårdkostnaden själv.  Den totala vårdkostnaden kan vara mycket stor.

Uppdaterad: 25.1.2023

Hur kommer jag in på rehabilitering på en vårdinrättning?

Rehabilitering tillhandahålls av olika slags vårdinrättningar. tillhandahålls av olika slags vårdinrättningar. De kan vara välfärdsområdenas egna inrättningar eller så köper välfärdsområdet tjänsten av ett privat företag inom missbrukarvården. Kontakta missbrukarjouren eller social- och hälsocentralen. Ta med dig ditt FPA-kort.

Uppdaterad: 15.12.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista