suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Var får man hjälp?

Alkohol, droger och spel om pengar

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Stöd efter behandlingen

Vad händer efter behandlingen?

Återhämtningen fortsätter i vardagen. Stöd erbjuds också efter öppenvården eller anstaltsvården när du tar nya steg i ditt liv. Du kan få stöd av organisationer och olika tjänster från ditt välfärdsområde. Be också dina närstående om hjälp och skaffa nya hobbyer eller annat innehåll i din vardag.

Uppdaterad: 25.1.2023

Eftervård och fortsatt rehabilitering efter missbrukarvården

Efter rehabiliteringen eller behandlingen får du hjälp av vuxensocialarbetets och missbrukarvårdens tjänster i ditt välfärdsområde.

Även många anstalter för missbrukarvård ordnar fortsatt rehabilitering där rehabiliteringsklienten får stöd efter institutionsperioden.

På rehabiliterings- eller vårdplatsen diskuterar man med rehabiliteringsklienten vilka tjänster som skulle hjälpa mest efter behandlingen.

Uppdaterad: 25.1.2023

Tjänster för dig som återhämtar dig från ett spelproblem

Du får stöd och handledning i återhämtningen efter ett problem med spel om pengar inom mentalvårds-, missbrukar- och beroendetjänsterna i ditt välfärdsområde. Till exempel kan dagverksamhet, kamratstöd eller olika serviceställen med låg tröskel hjälpa till med att hitta nytt sällskap och aktiviteter i stället för spelandet.

Om du får rehabilitering eller annan vård för ditt problem med spel om pengar kan du i samband med det fundera på hurdant stöd du skulle ha mest nytta av i fortsättningen.

Uppdaterad: 17.2.2023

Terapi

När en person rehabiliteras kan hen vilja fundera på varför hen har använt rusmedel eller spelat om pengar. I terapin kan man uttrycka sina egna känslor i ord. Många rehabiliteringsklienter har i terapin behandlat till exempel trauman i sin barndom eller erfarenheter från det förflutna.

Om du vill få terapi ska du först uppsöka företagshälsovården eller en depressionsskötare eller psykiatrisk sjukskötare vid din social- och hälsocentral. De kan ordna för dig till exempel korttidsterapi som vanligtvis omfattar 10–20 behandlingstillfällen.

Du kan också söka dig till nätterapi som du kan få med en remiss från läkaren.

Läs mer om nätterapi på Psykporten.fi.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 17.2.2023

Kamratstöd efter problem med alkohol eller droger

Kamratgruppen kan också besökas efter rehabiliteringen. Många har upplevt det som nyttigt: kamratstödet hjälper till exempel med att hantera händelser under rusmedelsanvändningen eller relationsproblem. I kamratgrupperna kan man också dela med sig av sina tankar om vad man ska göra om man känner sig frestad att återgå till sina tidigare vanor.

Grupperna kan också hjälpa till att hitta innehåll i livet på annat håll än i rusmedel. De hjälper till att knyta människorelationer, planera ekonomin och ta hand om sin egen hälsa.

Grupper på internet:

Du kan även tillbringa tid i rusmedelsfria miljöer. Rusmedelsfria miljöer är till exempel

För äldre finns Sininauhaliittos gruppverksamhet Pilke (på finska)Öppnas i ett nytt fönster. som stöder ett rusmedelsfritt liv.

Uppdaterad: 3.1.2024

Gemenskapens stöd efter återhämtning från spelproblem

Man kan också besöka kamratstödsgruppen efter att det egna spelproblemet börjat bli bättre. Många har fått hjälp och stöd av gruppen till exempel för att fortsätta vardagen utan spel.

Kamratstödsforumet Valtti - Droglänken (på finska)Öppnas i ett nytt fönster.

Du som är bosatt i huvudstadsregionen kan få stöd för spelfriheten vid Tiltti (på finska).Öppnas i ett nytt fönster.

Gemenskaperna kan också hjälpa till att hitta livsinnehåll någon annanstans än i spelen. De hjälper till att knyta människorelationer, planera ekonomin och ta hand om sin egen hälsa.

Uppdaterad: 31.1.2024

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista