Syftet med andelslagets stadgar är att vid sidan av lagen om andelslag berätta för andelslagets medlemmar och borgenärer hur förvaltningen av andelslaget samt medlemmarnas rättigheter och skyldigheter har fastställts. Observera att bestämmelserna om stadgar är förpliktigande.
På Pellervo Coop Centers sidor finns det modellstadgar som du kan använda som hjälp för att göra upp stadgarna.
Stadgarna kan vara väldigt knappa. I minsta format innehåller de endast följande uppgifter om andelslaget:
- namn
- den kommun i Finland som är andelslagets hemort
- verksamhetsområde.
Minimireglerna lämpar sig inte alltid för mycket små andelslag, så det lönar sig i att utarbeta mer omfattande stadgar. Om man önskar avvika från bestämmelserna i lagen om andelslag ska undantagen anges i stadgarna. Man kan även ta med bestämmelser från lagen om andelslag i stadgarna för att tydliggöra andelslagets verksamhet. Det lönar sig i praktiken att oftast göra stadgarna mer omfattande.
I stadgarna kan finnas bestämmelser till exempel om andelslagets
- bestämmelser om företrädande
- möten
- antal styrelseledamöter, hur de väljs och vilka uppgifter de har
- verkställande direktör
- förvaltningsråd
- andelar och eventuella nominella värde
- fördelning av överskott
- ändring av stadgarna
- eventuella parallellfirmor
Alla ärenden som gäller andelslagets verksamhet som ni inte kommit överens om i stadgarna avgörs enligt lagen om andelslag.
Gör upp andelslagets stadgar skriftligen och bifoga dem till etableringsanmälan. Du hittar en mall för stadgarna i det etableringspaket som Patent- och registerstyrelsen sammanställt.
Det lönar sig att vid etableringen göra upp stadgarna noggrant, för ifall de ska ändras senare krävs det alltid att en majoritet på minst 2/3 godkänner ändringarna.