suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Starta företagsverksamheten

Välj ett företagsnamn som uppfyller myndigheternas krav och beskriver verksamheten. Teckna en pensionsförsäkring för företagare, försäkringar som är obligatoriska för din bransch och önskade frivilliga försäkringar. Dessutom behöver ditt företag ett eget bankkonto och eventuellt också egna lokaler.

Utnyttja även Guiden för att starta eget företag. Det är ett enkelt verktyg som ger dig en minneslista på obligatoriska saker som du ska ta hand om då du grundar företag.

Du får avgiftsfri rådgivning i att grunda ett företag

Försäkringar för företagare

Du som är företagare ska teckna en pensionsförsäkring för företagare och obligatoriska försäkringar som gäller din bransch.

Bankkonto för företag

Ditt företag behöver ett bankkonto. Var förberedd på att visa upp alla handlingar med anknytning till företaget som banken kräver i samband med att du öppnar kontot.

Företagets namn

Företagets namn ska uppfylla de krav som ställs i lagen och vara beskrivande för ditt företag. Du kan också använda en bifirma eller en parallellfirma

Företagets verksamhetslokaler

Också ett litet företag har ofta en egen verksamhetslokal. Du kan skaffa lokaler för ditt företag antingen genom att hyra dem eller genom att köpa en lägenhet eller fastighet.