suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Arbeta i Finland

Sök jobb i Finland

Hur hittar jag lediga arbetsplatser?

Uppdaterad: 20.3.2024

Jobbsökning som EU- och EES-medborgare

Du kan fritt flytta till Finland och söka jobb när du är medborgare i ett EU-land eller Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz.

Arbets- och näringstjänsterna hjälper och stöder dig i din jobbsökning:

  • I Mina e-tjänster kan du anmäla dig som arbetssökande redan innan du anländer till Finland.
  • Anmäl dig som arbetssökande i Mina e-tjänster eller på den lokala arbets- och näringsbyrån senast när du anländer till Finland.
Uppdaterad: 8.1.2024

Jobbsökning som medborgare i ett annat land än ett EU- eller EES-land

Du behöver oftast uppehållstillstånd för att få arbeta och vistas i Finland när du inte är medborgare i en EU-medlemsstat eller i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz. 

Du kan ansöka om uppehållstillstånd först när du har fått en arbetsplats eller ett bindande arbetserbjudande. Beakta detta när du söker jobb. 

På Migrationsverkets webbplats kan du redan på förhand ta reda på på vilka villkor du kan få uppehållstillstånd.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 24.8.2023

Måste jag kunna finska eller svenska?

För många arbetsuppgifter krävs kunskaper i Finlands officiella språk, dvs. finska eller svenska. För andra uppgifter kan till exempel försvarliga kunskaper i engelska räcka. 

Det är nästan alltid nyttigt att studera finska eftersom man på största delen av arbetsplatserna talar finska åtminstone i inofficiella sammanhang.

Kontrollera med arbetsgivaren om dina nuvarande språkkunskaper räcker till för den arbetsplats du söker. Observera att det ska finnas grunder för de språkkrav som arbetsgivaren ställer.

Uppdaterad: 31.8.2022

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista