Anna valtuus yrityksenä tai yhteisönä
Suomi.fi-valtuuksissa yritys, yhdistys tai muu yhteisö voi valtuuttaa henkilön, yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön asioimaan sen puolesta. Valtuus voi olla myös valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus, jolloin valtuutettu voi hallinnoida yrityksen tai yhteisön valtuuksia Suomi.fi-valtuuksissa.
Suomi.fi-valtuuksiin tulee tunnistautua omilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä. Siksi valtuuttaminen on mahdollista vain, jos valtuuttajaa edustavalla henkilöllä on
- suomalainen henkilötunnus ja käytössä pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti.
- voimassa oleva ja vahvistettu ulkomaalaisen tunniste (UID) ja käytössä Finnish Authenticator -sovellus. Lisäksi hänellä tulee olla voimassa oleva valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus.
Henkilö tai toinen yritys, yhdistys tai muu yhteisö voi myös pyytää yritykseltä, yhdistykseltä tai yhteisöltä asiointivaltuuden, jolloin valtuus annetaan hyväksymällä valtuuspyyntö.
Tutustu myös:
Yritykset
Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maataloudenharjoittaja ja metsätaloudenharjoittaja voi valtuuttaa itse oman yrityksensä puolesta, koska hän edustaa omaa yritystään yksin.
Yrityksen puolesta voivat omatoimisesti valtuuttaa henkilöt, joiden oikeus edustaa yritystä on merkitty kaupparekisteriin. Kun tunnistaudut Suomi.fihin, voit tarkistaa Rekisterit-osiossa omat kaupparekisteriin merkityt roolisi yrityksissäAvautuu uuteen ikkunaan..
Yksin voivat valtuuttaa:
- Toimitusjohtaja tai toimitusjohtajan sijainen
- Avoimen yhtiön yhtiömies tai kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies, jolla on oikeus edustaa yritystä yksin
- Muu nimenkirjoittaja, jolla on oikeus edustaa yritystä yksin
- Henkilö, jolle yritys on antanut Suomi.fi-valtuuksissa valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden
Yhdessä voivat valtuuttaa:
- Kaupparekisteriin merkityt hallituksen jäsenet kaikki yhdessä
- Kaupparekisteriin merkityn edustamistavan perusteella joko puheenjohtaja ja hallituksen jäsen yhdessä tai kaksi hallituksen kaksi jäsentä yhdessä
- Kaupparekisteriin merkityn edustamistavan perusteella kaikki avoimen tai kommandiittiyhtiön yhtiömiehet yhdessä tai kaksi yhtiömiestä yhdessä sekä, jos tieto toiminimen kirjoittamisesta puuttuu kaupparekisteristä, kaikki yhtiömiehet yhdessä
- Kaupparekisteriin merkityn edustamistavan perusteella osakeyhtiön tai osuuskunnan oikeutetut henkilöt yhdessä tai oikeutettu henkilö yhdessä hallituksen puheenjohtajan tai hallituksen jäsenen kanssa
Ohjeet yhdessä valtuuttamiseen löydät Valtuuksien antaminen yhdessä -sivulta.
Kommandiitti- tai avoimen yhtiön puolesta valtuuttaminen ei onnistu Suomi.fi-valtuuksissa, jos Suomen kaupparekisteriotteelta puuttuu merkintä ”Toiminimen kirjoittaminen”. Tiedon voi tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH):
- Lähetä PRH:n palautelomakkeellaAvautuu uuteen ikkunaan. kaupparekisteriin pyyntö tarkistaa yhtiön tiedot.
- Kirjoita tekstikenttään, että Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu sekä kommandiittiyhtiön tai avoimen yhtiön Y-tunnus, henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu, ja sähköpostiosoite vastausta varten.
- Saat PRH:lta tiedon, kun henkilön toiminimenkirjoittamisoikeus on tarkistettu ja tietoja mahdollisesti päivitetty rekisteriin. Jos henkilön tiedot ovat rekisterissä oikein ja henkilöllä on toiminimenkirjoitusoikeus yksin, niin hän voi päivityksen jälkeen valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa.
Prokura on henkilökohtainen oikeus edustaa yritystä. Prokuristi ei voi siirtää prokuraa toiselle henkilölle. Siksi prokuristi voi valtuuttaa vain, jos hänelle on annettu Suomi.fi-valtuuksissa valtuutusoikeus.
Jos henkilö on liiketoimintakiellossa, hän ei voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa. Jos liiketoimintakielto on osittainen, valtuuttaminen onnistuu virkailijavaltuuttamispalvelun avulla. Tee valtuushakemus ohjeiden mukaan. Lisäksi sinun tulee liittää hakemukseen tuomioistuimen päätös, josta näkyy, miltä osin liiketoimintakielto on kumottu. Siirry hakemuksella valtuuttamiseen
Yhdistykset
Rekisteröidyn yhdistyksen puolesta voi omatoimisesti valtuuttaa
- yhdistyksen puheenjohtaja, hallituksen jäsen tai muu nimenkirjoittaja, jolla on yhdistysrekisteriin merkitty oikeus edustaa yhdistystä yksin
- henkilö, joille yhdistys on antanut valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden.
Jos yhdistyksen puolesta valtuuttaminen ei onnistu Suomi.fi-valtuuksissa, vaikka henkilölle on merkitty Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin:
- Lähetä PRH:n palautelomakkeellaAvautuu uuteen ikkunaan. yhdistysrekisteriin pyyntö tarkistaa yhdistyksen tiedot.
- Kirjoita tekstikenttään, että Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu sekä yhdistyksen Y-tunnus, henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu ja sähköpostiosoite vastausta varten.
- Saat PRH:lta tiedon, kun edustamiseen oikeutetun henkilön tiedot on korjattu rekisteriin ja hän voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa.
Metsäyhtymät, maatalousyhtymät ja kiinteistöyhtymät
Verotusyhtymän eli metsäyhtymän, maatalousyhtymän tai kiinteistöyhtymän puolesta voivat omatoimisesti valtuuttaa
- kaikki osakkaat yhdessä, jos kaikki osakkaat ovat henkilöitä
- henkilö, jolle yhtymä on antanut Suomi.fi-valtuuksissa valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden.
Ohjeet yhdessä valtuuttamiseen löydät Valtuuksien antaminen yhdessä -sivulta.
Muut yhteisöt ja ulkomaiset yritykset
Muiden yhteisöjen ja ulkomaisten yritysten puolesta voi omatoimisesti valtuuttaa vain henkilö, jolle on annettu valtuus, joka on tyyppiä valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus.
Muita yhteisöjä ovat esimerkiksi valtion tai kunnan organisaatiot, oppilaitokset, evankelisluterilainen kirkko, ortodoksinen kirkkokunta, uskonnolliset yhdyskunnat, säätiöt, sijoitusrahastot, työttömyyskassat, vakuutuskassat, henkilöstörahastot, yhteismetsät, tiekunnat, osakaskunnat ja kuolinpesät, joilla on Y-tunnus.
Kun haluat antaa Suomi.fi-valtuuksissa valtuuksia yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön puolesta, toimi näin:
- Tunnistaudu Suomi.fi-valtuuksiin.
- Valitse asiointirooliksi Yrityksen valtuudet.
- Valitse yritys, yhdistys tai muu yhteisö, jonka puolesta haluat antaa valtuuden.
- Valitse Anna valtuuksia.
Valtuuden antamisessa on viisi vaihetta.
Vaihe 1: Valtuustyypin valitseminen
Valitse ensin valtuustyyppi. Valtuuksia on neljä eri tyyppiä, joista kaksi liittyy yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön omien asioiden hoitamiseen ja kaksi asiakkailta saatuihin valtuuksiin. Huomaa, että voit antaa vain asiointivaltuuden, jos valtuutettu on yritys, yhdistys tai muu yhteisö.
Oman yrityksen, yhdistyksen tai yhteisön puolesta asiointi
Asiointivaltuus:
- Valitse tämä, kun annat henkilölle tai organisaatiolle oikeuden asioida valtuuttajan puolesta.
- Esimerkiksi yritys valtuuttaa yksittäisen työntekijän tai tilitoimiston hoitamaan yrityksen veroasioita.
Valtuutusoikeus:
- Valitse tämä, kun annat henkilölle oikeuden antaa ja mitätöidä asiointivaltuuksia Suomi.fi-valtuuksissa.
- Huomaa, että valtuutusoikeuden saaneen henkilön tulee antaa myös itselleen asiointivaltuus, jos hänen tarvitsee asioida valtuuttajan puolesta.
- Esimerkiksi yritys valtuuttaa oman talouspäällikkönsä antamaan asiointivaltuuksia omille työntekijöille tai tilitoimistolle yrityksen henkilöstöasioiden hoitamista varten).
Asiakkaalta saaduilla asiointivaltuuksilla asiointi
Edustamisvaltuus:
- Valitse tämä, kun annat henkilölle oikeuden asioida sellaisen asiakkaan puolesta, jolta valtuuttaja on saanut asiointivaltuuden.
- Esimerkiksi tilitoimisto valtuuttaa yksittäisen kirjanpitäjän hoitamaan asiakkaan veroasioita.
Edustajan valtuutusoikeus:
- Valitse tämä, kun annat henkilölle oikeuden antaa ja mitätöidä edustamisvaltuuksia sekä pyytää asiointivaltuuksia Suomi.fi-valtuuksissa.
- Huomaa, että edustajan valtuutusoikeuden saaneen henkilön tulee antaa myös itselleen edustamisvaltuus, jos hänen tarvitsee asioida asiakkaan puolesta.
- Esimerkiksi tilitoimisto valtuuttaa oman henkilöstöpäällikkönsä antamaan omille palkanlaskijoille edustamisvaltuuksia asiakkaiden veroasioiden hoitamista varten.
Vaihe 2: Osapuolten valitseminen
Yritys, yhdistys tai muu yhteisö toimii valtuuttajana.
- Jos valtuuttajalla on Y-tunnus, nimitiedot haetaan automaattisesti kaupparekisteristä, YTJ:stä tai yhdistysrekisteristä.
- Jos valtuuttajalla ei ole Y-tunnusta, nimitiedot haetaan valtuusrekisteristä. Tiedot löytyvät vain, jos vähintään yhdelle henkilölle on annettu virkailijavaltuuttamispalvelun avulla valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus. Valtuutusoikeuden saanut henkilö voi antaa asiointivaltuuksia ja edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö edustamisvaltuuksia.
Kun valtuutat henkilön,
- jolla on suomalainen henkilötunnus, tarvitset hänen sukunimensä, etu- tai kutsumanimensä ja henkilötunnuksensa.
- jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitset hänen ulkomaalaisen tunnisteensa (UID). Lisätietoa Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu -sivulla.
Valtuutettava henkilö ei saa olla edunvalvonnassa. Kun lisäät valtuutetun tiedot, Suomi.fi-valtuudet tarkistaa, että nimi ja henkilötunnus vastaavat toisiaan ja että valtuutettu on elossa.
Kun valtuutat yrityksen tai yhteisön,
- joka on rekisteröity Suomeen, tarvitset yrityksen tai yhteisön nimen tai Y-tunnuksen
- joka ei ole rekisteröity Suomeen, valtuutettu voi olla yritys tai yhteisö, jolle on aikaisemmin rekisteröity virkailijavaltuuttamispalvelun avulla vähintään yksi valtuus. Tarvitset sen EU-maiden ALV-tunnisteen (VAT ID) tai rekisteröintimaan kansallisen yritystunnuksen, jolla aikaisempi valtuus on rekisteröity.
Vaihe 3: Valtuusasioiden valitseminen
Tutustu valtuusasioihin ennen valtuuden antamista. Tarkista myös käyttämiesi asiointipalvelujen omista ohjeista, mitkä valtuusasiat niissä ovat käytössä.
Hae Suomi.fi-valtuuksissa valtuusasiat nimeen tai kuvaukseen kohdistuvilla hakusanoilla tai asiointipalvelun tai organisaation nimellä (esimerkiksi Palkkatietojen ilmoittaminen, Verohallinto, OmaVero, työnantajan palvelut tai palkka). Voit laajentaa hakua käyttämällä useita hakusanoja, kun lisäät ne erikseen. Näet listalla kaikki valtuusasiat, joissa esiintyy jokin hakusanoista.
Voit valita useita valtuusasioita. Sinun on valittava vähintään yksi valtuusasia ennen kuin voit siirtyä eteenpäin.
Jos valitsemassasi valtuusasiassa on käytössä valtuuden tarkenne, voit tarvittaessa rajata tai kohdentaa valtuuksia. Käytä tarkennetta vain, kun olet saanut tarkemman ohjeistuksen siitä asiointipalvelusta, jossa valtuutta on tarkoitus käyttää. Tarkenteen käyttö ei ole pakollista, joten voit antaa valtuuden myös ilman tarkennetta.
Vaihe 4: Voimassaoloajan määritteleminen
Valtuudelle tulee aina antaa alku- ja loppupäivämäärä. Huomaa, että päivämäärät ovat Suomen aikaa.
Valtuus voi olla voimassa enintään 25 vuotta siitä päivästä alkaen, jolloin valtuus annetaan.
Jos valtuutetun tunniste on ulkomaalaisen tunniste (UID), valtuuden voimassaoloaika on enintään 3 vuotta.
Vaihe 5: Valtuuden vahvistaminen
Jos annettavien valtuuksien voimassaoloaika on päällekkäinen aikaisemmin annettujen valtuuksien kanssa tai et voi antaa valtuutta valitsemallesi henkilölle, saat siitä ilmoituksen. Voit poistaa päällekkäiset valtuudet tai siirtää niiden alkupäivää. Valtuudet, joita et voi antaa valitsemallesi henkilölle, poistetaan automaattisesti.
Tarkista valtuuden tiedot:
- Yritys tai yhteisö on valtuuttaja.
- Valtuutettu on henkilö, yritys tai yhteisö, joka voi valitusta valtuustyypistä riippuen joko asioida tai valtuuttaa yrityksen tai yhteisön puolesta.
- Valitsemasi valtuustyyppi, valtuusasiat ja valtuuden voimassaoloaika ovat oikein.
Jos haluat muuttaa tietoja ennen valtuuden vahvistamista, voit palata vaiheissa taaksepäin.
Antamasi valtuus on voimassa alkupäivämäärästä lähtien sen jälkeen, kun olet vahvistanut sen.
Virkailijavaltuuttamispalvelussa voi antaa tai mitätöidä valtuuden, jos yritys, yhdistys tai muu yhteisö ei voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa. Tällöin valtuus rekisteröidään tai mitätöidään hakemuksen perusteella.
Hakemuksella valtuuttaminen -sivulta löydät ohjeet omaan hakemukseesi. Kun olet tutustunut ohjeisiin, voit tehdä hakemuksen samalla sivulla. Suomi.fihin tunnistautuneena löydät sivulta myös
- keskeneräiset hakemukset, jotka olet itse tehnyt Suomi.fihin tunnistautuneena
- hyväksyntääsi odottavat hakemukset, joissa olet allekirjoittaja.
Virkailijavaltuuttamispalvelua eli hakemuksella valtuuttamista tarvitsevat:
- Julkishallinto (esim. valtion tai kunnan organisaatio, oppilaitos, evankelisluterilainen kirkko, ortodoksinen kirkkokunta)
- Suomalainen yhdistys, jonka nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi tai useampi henkilö yhdessä
- Metsäyhtymä, maatalousyhtymä tai kiinteistöyhtymä, jonka osakkaana on toinen yhteisö (esimerkiksi kuolinpesä) tai jonka osakkailla ei ole tunnistusvälinettä (esim. pankkitunnukset) tai suomalaista henkilötunnusta
- Ulkomainen yritys, jonka kaupparekisteriin merkityillä nimenkirjoitusoikeudellisilla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai joilla ei ole Y-tunnusta
- Liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maa- tai metsätaloudenharjoittaja, joka ei voi käyttää sähköisiä palveluja
- Muu yhteisö tai elinkeinoyhtymä, jolla ei ole kaupparekisteriin merkittyjä edustajia (esim. säätiö, uskonnolliset yhdyskunnat, sijoitusrahasto, työttömyyskassa, vakuutuskassa, henkilöstörahasto, yhteismetsä, tiekunta, osakaskunta, laivanisännistöyhtiö, elinkeinotoimintaa harjoittava muu yhtymä tai kuolinpesä, joilla on Y-tunnus)
- Suomalainen yritys, yhdistys tai muu yhteisö, jonka edustamiseen oikeutetuilla tai osakkailla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai tunnistusvälinettä (esim. pankkitunnukset) tai jonka edustamiseen oikeutettu on toinen organisaatio
- Suomalainen yritys, joka on konkurssissa, selvitystilassa tai lopettanut toimintansa
- Edunvalvoja, joka on aikaisemmin käyttänyt Katso-tunnistetta edunvalvottavan asioiden hoitamiseen
Jos suomalaisella yhteisöllä ei ole Y-tunnusta, valtuuttaminen ei ole mahdollista Suomi.fi-valtuuksissa eikä virkailijavaltuuttamispalvelun avulla.
Virkailijavaltuuttamispalvelun avulla voi antaa
- valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön omia valtuuksia
- edustajan valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön saamia valtuuksia
- asiointivaltuuden vain, jos valtuuksien hallinnoiminen Suomi.fi-valtuuksissa ei ole mahdollista esimerkiksi osaamisen tai edustajien tunnistusvälineiden puuttumisen vuoksi.
Lisätietoa eri valtuustyypeistä löydät tämän sivun ”Miten yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön edustaja antaa valtuuden yksin?” -kohdasta.
Tämän sivun lopusta löydät video-ohjeen ”Näin teet valtuushakemuksen virkailijavaltuuttamispalvelussa”.
Valtuuden tarkenteella voit rajata tai kohdentaa valtuuden koskemaan esimerkiksi vain yksittäistä kiinteistöä, asiakasyritystä tai sen osastoa. Kukin Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävä asiointipalvelu määrittelee itse, onko tarkenne käytössä heidän palveluissaan.
Käytä tarkennetta vain, kun olet saanut tarkemman ohjeistuksen siitä asiointipalvelusta, jossa valtuutta on tarkoitus käyttää. Tarkenteen käyttö ei ole pakollista, joten voit antaa valtuuden myös ilman tarkennetta. Ilman tarkennetta annetulla valtuudella voi asioida rajoituksetta (esim. yksittäinen kirjanpitäjä voi asioida kaikkien tilitoimiston asiakkaiden puolesta).
Valtuuden tarkenne voi olla käytössä
- asiointivaltuudessa: esimerkiksi kiinteistönumerolla voi rajata valtuutta koskemaan vain tiettyä kiinteistöä
- valtuusoikeudessa: esimerkiksi aliorganisaation tunnuksella voidaan rajata valtuutusoikeus koskemaan vain organisaation tiettyjä yksiköitä tai osastoja
- edustamisvaltuudessa: esimerkiksi asiakastunnuksella voidaan rajata edustamisvaltuus koskemaan vain tiettyä asiakasta.
Voit kopioida valtuuden pohjaksi
- voimassa olevan tai päättyneen valtuuden
- valtuuden, joka on aikaisemmin annettu jollekin henkilölle, yritykselle tai yhteisölle
- valtuuden, joka on aikaisemmin annettu tiettyihin valtuusasioihin.
Voit halutessasi antaa kerralla useita samantyyppisiä valtuuksia. Vaihtoehtoja on neljä:
- Voit lisätä valtuuteen useita valtuutettuja, jos annat kaikille samanlaisen valtuuden.
- Voit valita eri sivuilla listalta useita osapuolia ja siirtyä antamaan uusia valtuuksia valituille.
- Voit tuoda usean valtuuden tiedot yhdestä CSV-tiedostosta.
- Voit poimia eri sivuilta osapuolia ja aikaisempien valtuuksien valtuusasioita valintakoriin ja siirtyä antamaan uusia valtuuksia valintojesi perusteella.
Valtuuksien tuominen CSV-tiedostosta
Toimi näin, kun tuot valtuuksien tiedot CSV-tiedostosta:
- Valitse Anna valtuuksia.
- Valitse Tuo annettavat valtuudet CSV-tiedostosta.
- Lataa tarvittaessa esimerkkitiedosto tiedoston lataamisikkunan lopusta.
- Lisää oma tiedosto.
- Tarkista valtuuksien tiedot etenemällä vaiheittain valtuuden antamisessa.
- Tarvittaessa täydennä, muokkaa tai poista tietoja.
- Vahvista valtuudet.
Lisätietoa: Suomi.fi-valtuudet: ohje CSV-tiedoston tuontiin ja vientiin (PDF)Avautuu uuteen ikkunaan.
Valintakorin käyttäminen
Valintakorin avulla voit poimia eri sivuilta joko osapuolia tai yksittäisten valtuuksien valtuusasioita tai molempia sekaisin. Sen jälkeen voit jatkaa antamaan uusia valtuuksia valitsemillasi tiedoilla.
Toimi näin, kun haluat käyttää valintakoria:
- Ota millä tahansa sivulla valintakori käyttöön.
- Valitse haluamasi osapuolet. Voit tarvittaessa rajata listaa eri hakuehdoilla.
- Voit poimia valintakoriin osapuolia, joille haluat antaa uusia valtuuksia, tai valittujen osapuolien valtuudet, jos haluat antaa samanlaiset valtuudet toiselle valtuutetulle.
- Voit poimia valintakoriin lisää osapuolia tai valtuuksia samalta tai toiselta sivulta ennen kuin siirryt antamaan valtuuksia. Poimitut tiedot säilyvät valintakorissa, kun siirryt toiselle sivulle.
- Kun valintakorissa on haluamasi tiedot, siirry antamaan uusia valtuuksia näillä tiedoilla.
Yksityiskohtaisemmat ohjeet löydät Esimerkkejä yritysvaltuuksista -sivulta.
Näet annetut valtuudet Suomi.fi-valtuuksissa, kun olet valinnut asiointirooliksi Yrityksen valtuudet ja
- sinulla on rekisteritietoihin perustuva oikeus antaa yrityksen tai yhdistyksen valtuuksia yksin Suomi.fi-valtuuksissa (esimerkiksi toimitusjohtaja)
- olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, maataloudenharjoittaja tai metsätaloudenharjoittaja
- olet yrityksen hallituksen jäsen
- olet avoimen yhtiön yhtiömies tai kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies
- olet osakeyhtiön tai osuuskunnan kaupparekisteriin merkitty oikeutettu henkilö
- olet verotusyhtymän osakas.
Muut voivat tarkastella yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön antamia valtuuksia sekä 15 kuukauden sisällä päättyneitä valtuuksia vain, jos heille on annettu Suomi.fi-valtuuksissa valtuusrekisterin tietojen katseluun oikeuttava valtuus (esimerkiksi kunta voi antaa talousjohtajalle oikeuden katsella valtuusrekisterin tietoja). Ohjeet tämän valtuuden antamiseen löydät Esimerkkejä yritysvaltuuksista -sivulta.
Huomaa, että
- edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö voi tarkastella toisille henkilöille annettuja edustamisvaltuuksia vain niissä valtuusasioissa, joihin hänelle on annettu edustajan valtuutusoikeus
- valtuutusoikeudella ja edustajan valtuutusoikeudella ei näe muille annettuja valtuutusoikeuksia ja edustajan valtuutusoikeuksia.
Päättyneet valtuudet -sivulla näet valtuudet, joiden voimassaoloaika on päättynyt tai jotka on mitätöity kesken voimassaoloajan. Päättyneet valtuudet näkyvät sivulla 15 kuukautta päättymispäivän jälkeen.
Näin tarkastelet annettuja valtuuksia
Näet Annetut valtuudet -sivulla kaikki, joille on annettu valtuuksia. Kun klikkaat valtuutetun nimeä, näet kaikki tälle antamasi valtuudet.
Jos annettuja valtuuksia on paljon, voit
- hakea vain tietylle henkilölle, yritykselle tai yhteisölle annetut valtuudet valtuutetun nimellä, nimen osalla tai tunnisteella
- hakea vain tiettyihin valtuusasioihin tai tietyllä tarkenteella annettuja valtuuksia
- tarkastella eri valtuuksia rajaamalla niitä valtuustyypin mukaan
- rajata listaa valtuuksien voimassaoloajan perusteella
- ladata kaikki annetut valtuudet CSV-tiedostona ja tarkastella niitä taulukkomuodossa.
Valtuuksien tilatiedot:
- Voimassa: Valtuutettu voi asioida valtuuttajan puolesta.
- Ei vielä voimassa: Valtuutettu voi asioida valtuuttajan puolesta valtuuden alkupäivästä lähtien.
- Viallinen: Valtuutettu ei voi asioida valtuuttajan puolesta, koska osa valtuuden tiedoista on muuttunut. Mitätöi viallinen valtuus ja anna tarvittaessa uusi valtuus.
- Valtuusasia ei ole käytössä: Valtuutettu ei ehkä voi enää asioida valtuuttajan puolesta, koska valtuudessa käytetty valtuusasia ei ole enää käytössä uusiin annettaviin valtuuksiin. Tarkista, voiko käytöstä poistettua valtuusasiaa enää käyttää puolesta asiointiin tarvitsemassasi asiointipalvelussa. Anna tarvittaessa uusi valtuus.
Annetun valtuuden voi poistaa mitätöimällä sen Suomi.fi-valtuuksissa. Ohjeet löydät Valtuuden tai valtuuspyynnön mitätöiminen -sivulta.