suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Hakemuksella valtuuttaminen

Valtuus on sähköinen valtakirja, jonka tiedot tallennetaan valtuusrekisteriin. Valtuus voidaan rekisteröidä hakemuksen perusteella, jos sinä, yrityksesi tai yhteisösi ei voi itse valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa. Hakemuksen käsittelyaika on noin 2 kuukautta hakemuksen saapumisesta.

Kuka voi valtuuttaa hakemuksella?

Hakemuksella voi valtuuttaa, jos valtuuttaja on joku seuraavista:

  • Yhteisö, jonka nimenkirjoitusoikeudellisia henkilöitä ei ole merkitty kaupparekisteriin (esim. kunta, seurakunta, oppilaitos, säätiö, rahasto, elinkeinoyhtymä, verotusyhtymä, suurlähetystö ja kuolinpesä, joilla on Y-tunnus)
  • Suomalainen yritys, jonka kaupparekisteriin merkityillä nimenkirjoitusoikeudellisilla henkilöillä ei ole suomalaista henkilötunnusta tai joka on konkurssissa, selvitystilassa tai lopettanut toimintansa
  • Ulkomainen yritys, jonka kaupparekisteriin merkityillä nimenkirjoitusoikeudellisilla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai jolla ei ole Y-tunnusta
  • Suomalainen yhdistys, jonka nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi tai useampi henkilö yhdessä
  • Liikkeen- ja ammatinharjoittaja tai maa- ja metsätaloudenharjoittaja, jolla ei ole henkilökohtaisia tunnistusvälineitä sähköisiin palveluihin tai joka ei voi käyttää sähköisiä palveluja
  • Aikaisemmin Katso-tunnistetta käyttänyt edunvalvoja edunvalvottavan asioiden hoitamiseen

Jos valtuuttaja on joku muu, valtuuden voi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta antaa tai mitätöidä itse Suomi.fi-valtuuksissa.

Ohjeet ja asiakirjat hakemuksella valtuuttamiseen

Selvitä ohjeet hakemuksen tekemiseen, jos et tiedä, mitä tietoja ja asiakirjoja tarvitset omaan hakemukseesi. Saat valintojesi perusteella toimintaohjeet ja listan asiakirjoista.

Ohjeet omaan hakemukseesi


Tee hakemus valtuuden rekisteröimiseksi

Valtuushakemuksessa tulee määritellä valtuuden sisältö. Hakemuksen voi tehdä kuka tahansa valtuuttajan valitsema henkilö. Saat tiedon tarvittavista asiakirjoista, hakemuksen allekirjoittajista ja mahdollisista toimitustavoista, kun täytät hakemuksen tiedot.

Tee valtuushakemus

Ennen hakemuksen tekemistä, tutustu huolellisesti asioihin, joiden hoitamiseen on mahdollista antaa valtuus. Tutustu myös sen asiointipalvelun omiin ohjeisiin, jossa valtuutta on tarkoitus käyttää.

Pyydä valtuuden mitätöintiä

Mitätöintihakemuksessa tulee määritellä valtuutetut, joilta aiemmin annetut valtuudet halutaan poistaa käytöstä. Hakemuksella poistetaan kerralla kaikki valituille valtuutetuille annetut valtuudet. Hakemuksen voi tehdä kuka tahansa valtuuttajan valitsema henkilö. Saat tiedon tarvittavista asiakirjoista, hakemuksen allekirjoittajista ja mahdollisista toimitustavoista, kun täytät hakemuksen tiedot.

Tee mitätöintihakemus

Omat hakemukset

Näet tällä sivulla Suomi.fihin tunnistautuneena tekemiesi hakemusten tilanteen. Voit myös lisätä liitteitä keskeneräisiin hakemuksiin, lähettää valmiin hakemuksen käsiteltäväksi ja vastata sähköisesti lähetettyjen hakemusten lisätietopyyntöihin.