Kuka voi antaa organisaation valtuuksia omatoimisesti?
Tältä sivulta löydät ohjeet,
- kuka voi valtuuttaa organisaation puolesta omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa
- miten tulee toimia, jos valtuuksien antaminen omatoimisesti ei ole mahdollista.
Kun tunnistaudut Suomi.fihin, voit tarkistaa Rekisterit-osiossa omat kaupparekisteriin merkityt roolisi yrityksissäAvautuu uuteen ikkunaan..
Yksin voivat valtuuttaa
- Toimitusjohtaja tai toimitusjohtajan sijainen
- Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maataloudenharjoittaja ja metsätaloudenharjoittaja
- Avoimen yhtiön yhtiömies tai kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies, jolla on oikeus edustaa yritystä yksin
- Muu nimenkirjoittaja, jolla on oikeus edustaa yritystä yksin
- Henkilö, jolle yritys on antanut Suomi.fi-valtuuksissa valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden
Yhdessä voivat valtuuttaa
- Kaupparekisteriin merkityt hallituksen jäsenet kaikki yhdessä
- Kaupparekisteriin merkityn edustamistavan perusteella joko puheenjohtaja ja hallituksen jäsen yhdessä tai kaksi hallituksen kaksi jäsentä yhdessä
- Kaupparekisteriin merkityn edustamistavan perusteella kaikki avoimen tai kommandiittiyhtiön yhtiömiehet yhdessä tai kaksi yhtiömiestä yhdessä sekä, jos tieto toiminimen kirjoittamisesta puuttuu kaupparekisteristä, kaikki yhtiömiehet yhdessä
- Kaupparekisteriin merkityn edustamistavan perusteella osakeyhtiön tai osuuskunnan oikeutetut henkilöt yhdessä tai oikeutettu henkilö yhdessä hallituksen puheenjohtajan tai hallituksen jäsenen kanssa
Kommandiitti- tai avoimen yhtiön puolesta valtuuttaminen ei onnistu Suomi.fi-valtuuksissa, jos Suomen kaupparekisteriotteelta puuttuu merkintä ”Toiminimen kirjoittaminen”. Tiedon voi tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH):
- Lähetä PRH:n palautelomakkeellaAvautuu uuteen ikkunaan. kaupparekisteriin pyyntö tarkistaa yhtiön tiedot.
- Kirjoita tekstikenttään, että Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu sekä kommandiittiyhtiön tai avoimen yhtiön Y-tunnus, henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu, ja sähköpostiosoite vastausta varten.
- Saat PRH:lta tiedon, kun henkilön toiminimenkirjoittamisoikeus on tarkistettu ja tietoja mahdollisesti päivitetty rekisteriin. Jos henkilön tiedot ovat rekisterissä oikein ja henkilöllä on toiminimenkirjoitusoikeus yksin, niin hän voi päivityksen jälkeen valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa.
Katso ohjeet:
Rekisteröidyn yhdistyksen puolesta voi omatoimisesti valtuuttaa
- yhdistyksen puheenjohtaja, hallituksen jäsen tai muu nimenkirjoittaja, jolla on yhdistysrekisteriin merkitty oikeus edustaa yhdistystä yksin
- henkilö, joille yhdistys on antanut valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden.
Jos yhdistyksen puolesta valtuuttaminen ei onnistu Suomi.fi-valtuuksissa, vaikka henkilölle on merkitty Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin:
- Lähetä PRH:n palautelomakkeellaAvautuu uuteen ikkunaan. yhdistysrekisteriin pyyntö tarkistaa yhdistyksen tiedot.
- Kirjoita tekstikenttään, että Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu sekä yhdistyksen Y-tunnus, henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu ja sähköpostiosoite vastausta varten.
- Saat PRH:lta tiedon, kun edustamiseen oikeutetun henkilön tiedot on korjattu rekisteriin ja hän voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa.
Katso ohje Näin organisaation edustaja antaa valtuuksia yksin.
Verotusyhtymän eli metsäyhtymän, maatalousyhtymän tai kiinteistöyhtymän puolesta voivat omatoimisesti valtuuttaa
- kaikki osakkaat yhdessä, jos kaikki osakkaat ovat henkilöitä
- henkilö, jolle yhtymä on antanut Suomi.fi-valtuuksissa valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden.
Katso ohje Näin metsäyhtymän, maatalousyhtymän tai kiinteistöyhtymän osakkaat antavat valtuuksia yhdessä.
Muiden yhteisöjen ja ulkomaisten yritysten puolesta voi omatoimisesti valtuuttaa vain henkilö, jolle on annettu valtuus, joka on tyyppiä valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus.
Muita yhteisöjä ovat esimerkiksi valtion tai kunnan organisaatiot, oppilaitokset, evankelisluterilainen kirkko, ortodoksinen kirkkokunta, uskonnolliset yhdyskunnat, säätiöt, sijoitusrahastot, työttömyyskassat, vakuutuskassat, henkilöstörahastot, yhteismetsät, tiekunnat, osakaskunnat ja kuolinpesät, joilla on Y-tunnus.
Katso ohje Näin organisaation edustaja antaa valtuuksia yksin.
Virkailijavaltuuttamispalvelussa voi antaa tai mitätöidä valtuuden, jos organisaatio ei voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa. Tällöin valtuus rekisteröidään tai mitätöidään hakemuksen perusteella.
Virkailijavaltuuttamispalvelua eli hakemuksella valtuuttamista tarvitsevat:
- Julkishallinto ja osa yhdistyksistä ja yhtymistä
- Osa yrityksistä ja yksityisistä elinkeinonharjoittajista
Hakemuksella valtuuttaminen -sivulta löydät ohjeet omaan hakemukseesi. Kun olet tutustunut ohjeisiin, voit tehdä hakemuksen samalla sivulla. Suomi.fihin tunnistautuneena löydät sivulta myös
- keskeneräiset hakemukset, jotka olet itse tehnyt Suomi.fihin tunnistautuneena
- hyväksyntääsi odottavat hakemukset, joissa olet allekirjoittaja.
Virkailijavaltuuttamispalvelun avulla voi antaa
- valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön omia valtuuksia
- edustajan valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön saamia valtuuksia
- asiointivaltuuden vain, jos valtuuksien hallinnoiminen Suomi.fi-valtuuksissa ei ole mahdollista esimerkiksi osaamisen tai edustajien tunnistusvälineiden puuttumisen vuoksi.
Lisätietoa eri valtuustyypeistä löydät Mitä eroa on eri valtuustyypeillä? -sivulta.