suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Närståendevårdare till en närstående

Hjälp i vardagen

Du behöver nya färdigheter i vardagen

Som närståendevårdare sörjer du för din närståendes vardag och välbefinnande. Du kan till exempel hjälpa honom eller henne att äta, tvätta sig och klä på sig. Du följer hur den vårdbehövande mår, sörjer för att han eller hon får tillräckligt med sömn, vila och motion. Du sköter eventuellt också om din närståendes läkemedelsbehandling och sjukvårdsrelaterade åtgärder.  

Du kan bli tvungen att lära dig många nya saker och uppgifter som du inte tidigare har behövt ta hand om. Välfärdsområdet kan ordna utbildning och träning för dig om du behöver stöd för att sköta dina uppgifter. Fråga din egen kontaktperson om utbildning. 

Uppdaterad: 29.12.2022

Som närståendevårdare till ett barn behöver du nya färdigheter i vardagen

Som närståendevårdare till ett barn kan du bli tvungen att lära dig många nya saker och uppgifter som inte uppstår i varje barnfamilj. Välfärdsområdet kan ordna utbildning och träning för dig om du behöver stöd för att sköta dina uppgifter. Fråga din egen kontaktperson om utbildning. Även organisationer erbjuder träning och utbildningar.  

Uppdaterad: 29.12.2022

Kan jag få hjälp med att få vardagen att fungera?

Det erbjuds olika tjänster som stöd för att få vardagen att rulla.  Utöver de tjänster du får av välfärdsområdet kan du också köpa tjänster av privata företag eller organisationer.  Din närstående kan få tjänster i hemmet eller också kan han eller hon delta i tjänster utanför hemmet. Som närståendevårdare behöver du inte ensam ansvara för allt.

Uppdaterad: 29.12.2022

Kan jag få hjälp i barnfamiljens vardag?

Du behöver inte själv ansvara för allt. Ett yngre eller äldre barn med funktionsnedsättning kan ha rätt till en personlig assistent utöver att han eller hon har en familjemedlem som närståendevårdare. Välfärdsområdet betalar den personliga assistentens lön. Vid behov kan du också ansöka om tillfällig vård för barnet eller den unga under din lagstadgade ledighet. Dessutom kan ni få hjälpmedel i hemmet. 

Som familj kan ni be välfärdsområdet om hemservice om ni behöver hjälp på grund av barnets sjukdom eller funktionsnedsättning eller om föräldern är utmattad och därför inte klarar av vardagen. Hemservicen hjälper till med hushållssysslor, sköter om och vårdar samt tar hand om och fostrar barnen. Eventuellt kan också tillfällig familjevård genomföras i ert hem. Vid behov kan barnet få hemsjukvård, det vill säga  sjukhusvård i hemmet. 

Om du behöver stöd för att hantera ditt liv eller ordna saker, kontakta socialhandledarna för familjearbetet i ditt välfärdsområde. Du kan också lösa frågor som har att göra med vardagen, vården och fostran av barnen tillsammans med familjearbetaren.

I Institutet för hälsa och välfärds Handbok om funktionshinderserviceÖppnas i ett nytt fönster. hittar du mer information om vilka stödtjänster som erbjuds föräldrar.

Stödförbundet Kehitysvammaisten Tukiliittos handbok om tjänster för familjer (på finska)Öppnas i ett nytt fönster. är en källa med olika tjänster för familjer med barn med funktionsnedsättning som uppdateras kontinuerligt. 

Uppdaterad: 17.1.2023

Kan jag få hjälp med dagvårds- och skolvardagen?

Inom småbarnspedagogiken kan ditt barn få stöd enligt behov. I barnets plan för småbarnspedagogik antecknas barnets behov av stöd, stödåtgärder och hur de genomförs.

Stödformer är till exempel:

  • undervisning av specialbarnträdgårdslärare
  • assistent- och tolkningstjänster
  • småbarnspedagogik i små grupper
  • hjälpmedel som stöder växelverkan. 

Inom den grundläggande utbildningen kan barnet på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning omfattas av förlängd läroplikt. Då börjar läroplikten redan det år då barnet fyller sex år och varar till 18 års ålder.  Du hittar mer information om förlängd läropliktÖppnas i ett nytt fönster. på Utbildningsstyrelsens webbplats.

Om ditt barn behöver särskilt stöd i skolan fattar läroanstalten beslut om att ordna stödet i samarbete med vårdnadshavarna och barnet. Det särskilda stödet kan utöver specialundervisning innehålla annat stöd för skolgången, till exempel tolknings- eller assistenttjänster samt hjälpmedel. På Utbildningsstyrelsens webbplats hittar du mer information om särskilt stödÖppnas i ett nytt fönster. och utredning av stödbehovet. 

Elever som får särskilt stöd i alla årskurser kan söka till morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen. Verksamhetssätten och praxisen kan variera mellan olika kommuner. 

Ditt barn kan ha rätt till skolskjuts till exempel på grund av en funktionsnedsättning. 

Uppdaterad: 27.2.2024

Kan jag sköta ärenden för min närståendes del?

Som närståendevårdare kan du inte automatiskt sköta din närståendes ärenden. Du behöver till exempel en fullmakt av den närstående eller en elektronisk fullmakt för att sköta ekonomiska ärenden. Med en fullmakt befullmäktigar man en annan person att agera för sin egen räkning.

Uppdaterad: 4.3.2024

Kan jag få stöd om det behövs ändringsarbeten i hemmet?

Om ni måste utföra ändringsarbeten i er bostad eller installera fasta hjälpmedel kan ni få ersättning för dessa av välfärdsområdet. Er bostad kan till exempel ändras så att man kan röra sig där med rullstol. Fasta hjälpmedel är till exempel olika lyftanordningar samt en brandvarnare för hörselskadade och en dörrklocka där ljudet har ersatts med ljus.  

En socialarbetare inom servicen för personer med funktionsnedsättning i ert välfärdsområde bedömer tillsammans med er om ni behöver utföra ändringsarbeten i er bostad. Det är viktigt att lämna in en ansökan om ändringsarbeten i bostaden till välfärdsområdets service för personer med funktionsnedsättning innan arbetet inleds. På så sätt kontrollerar ni på förhand om ni har rätt att få stöd. Ni kan ansöka om stöd i efterhand upp till sex månader efter att kostnaderna har uppkommit. För ansökan behövs ett utlåtande av en fysioterapeut eller en ergoterapeut samt en kostnadsuppskattning av en byggfirma eller kommunens byggmästare. Välfärdsområdet också begära andra utredningar. 

I Institutet för hälsa och välfärds Handbok om funktionshinderservice finns information om ändringsarbeten i bostaden för en person med svår funktionsnedsättning och om ersättning av kostnader.Öppnas i ett nytt fönster. 

Uppdaterad: 29.12.2022

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista