suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Närståendevårdare till en närstående

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Ta hand om ditt eget välmående

Var kan jag få stöd för mitt eget välmående?

Samtidigt som du tar hand om din närstående ska du också komma ihåg att sörja för din egen ork. 

Om du har ingått ett avtal om närståendevård kan du genomgå en hälsoundersökning som ordnas av välfärdsområdet (eller Helsingfors stad). En del välfärdsområden kallar till hälsoundersökning och i andra välfärdsområden ska närståendevårdaren själv boka en tid för hälsoundersökning. Fråga din egen kontaktperson vad som gäller.  

Om du känner dig utmattad ska du inte vara ensam med tröttheten. Prata om din situation med din egen kontaktperson eller någon annan yrkesutbildad person, till exempel en hälsovårdare, socialarbetare, hemservicehandledare eller läkare. 

På Närståendeförbundets sidor får du tips och övningar på finska för att stödja ditt välmående och orkÖppnas i ett nytt fönster..

Behöver du råd och hjälp om hur du får kontroll över din alkoholanvändning? Bekanta dig med  Problem med alkohol, droger eller spel om pengar -innehållet.

Uppdaterad: 5.3.2024

Har jag lediga dagar och semestrar?

Ett avtal om närståendevård inbegriper lediga dagar. Du har rätt till minst två lediga dagar i månaden. Du har rätt till tre lediga dagar om du utan avbrott eller med små avbrott är bunden till vården dygnet runt eller kontinuerligt dagligen.

Du kan ta ut dina lediga dagar  

  • varje månad 
  • under en längre period om du samlar lediga dagar så att du till exempel får en ledig vecka. Kom överens om detta med välfärdsområdet.
  • i flera perioder som är kortare än ett dygn. Kom överens om detta med välfärdsområdet. 

Lagstadgade ledigheter minskar inte ditt arvode för närståendevårdare. 

En avlösare kan ta hand om din närstående under dina lagstadgade lediga dagar samt vid andra tidpunkter, om du behöver ledigt. Läs mer under punkten Närståendevårdarens avlösare.

Uppdaterad: 2.1.2023
Det finns ingen information om tjänsterna på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Hur ledigheter och semestrar inverkar på arbetslöshetsförmånen?

Om du är arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån ska du på förhand meddela arbets- och näringsbyrån om du inte söker heltidsarbete under semestern. Om du avbryter jobbsökningen under semestern får du ingen arbetslöshetsförmån under semestern. Att man söker heltidsarbete är en förutsättning för att få arbetslöshetsförmån.

Du kan avsluta din jobbsökning helt och hållet eller avbryta den för en viss tid:

  • Om du avslutar din jobbsökning helt och hållet måste du anmäla dig som arbetslös arbetssökande på nytt efter semestern.
  • Om du avbryter din jobbsökning för en viss tid ska du komma överens om anmälningspraxisen med arbets- och näringsbyrån. Du kan genast ange under vilken tid du är på semester. Du kan också meddela separat när du efter semestern fortsätter att söka jobb.
Uppdaterad: 22.3.2022

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista