suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Närståendevårdare till en närstående

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Förändringar i närståendevårdarens eller den vårdbehövandes situation

Förändringar i hälsotillståndet

Meddela omedelbart er egen kontaktperson vid välfärdsområdet (eller Helsingfors stad) om

  • den vårdbehövandes hälsotillstånd förbättras eller försämras så att det påverkar hur bindande vården är
  • din egen hälsa försämras så att du inte kan sköta om din närstående
  • någon av er måste tas in på sjukhus. 

Om du tidigare har fått ett negativt beslut på din ansökan om stöd för närståendevård kan du ansöka om stöd för närståendevård på nytt om din närståendes hälsotillstånd har försämrats eller behovet av hjälp på annat sätt ökat.

Uppdaterad: 2.1.2023

Då vårdnaden upphör

Vårdnadsförhållandet mellan dig och ditt barn upphör när barnet fyller 18 år. Vårdnadsförhållandet kan också upphöra om endast den ena föräldern vid skilsmässa fortsätter vara vårdnadshavare eller om barnet placeras i vård utom hemmet. 

Även om vårdnadsförhållandet upphör förblir avtalet om närståendevård i kraft. Om ni vill avsluta närståendevården kan ni säga upp avtalet med välfärdsområdet. Barnets åsikt ska alltid beaktas i mån av möjlighet.

I fortsättningen kan du dock inte längre sköta ditt barns ärenden om barnet inte ger dig fullmakt att sköta hans eller hennes ärenden.

Uppdaterad: 3.4.2024

Barnet blir självständigt

När en ung person till åldern närmar sig vuxenlivet förändras många saker. Med åldern får den unga nya rättigheter som också medför skyldigheter.

När den unga fyller 16 år upphör förmånerna under barndomen och den tidiga ungdomen. Om den unga får förmåner från FPA måste han eller hon ansöka om stöd på nytt. Förmånerna och stöden hänför sig i regel till utkomst, studier och dagliga livet. Det är också bra att uppdatera barnets rehabiliteringsplan.

Läs mer om skedena i övergången till ett självständigt liv på sidan Övergångsskeden för ungaÖppnas i ett nytt fönster. (THL).

Uppdaterad: 3.4.2024

Jobbsökning som närståendevårdare

  1. Anmäl dig som arbetslös arbetssökande om din jobbsökning ännu inte är i kraft.
  2. Meddela arbets- och näringsbyrån att du är närståendevårdare. Om det uppstår förändringar vad gäller hur bindande närståendevården är ska du alltid meddela arbets- och näringsbyrån om detta.
  3. Arbets- och näringsbyrån utreder om du har rätt till arbetslöshetsförmån. Om arbets- och näringsbyrån ber dig om en utredning över din uppgift som närståendevårdare, berätta hur vården av din närstående ordnas om du får arbete. För detta ändamål lönar det sig att be välfärdsområdet om ett utlåtande om hur välfärdsområdet förbinder sig att ordna vård för din närstående om du får arbete. Om den vårdbehövande bor i Helsingfors ska du be Helsingfors stad om utlåtandet. Det lönar sig också att tydligt anteckna arrangemangen kring avlösarservicen i utlåtandet.
  4. Arbets- och näringsbyrån ger ett utlåtande om huruvida du är berättigad till arbetslöshetsförmån.
  5. Arbetslöshetskassan eller FPA fattar utifrån arbets- och näringsbyråns utlåtande ett beslut om huruvida du ska få arbetslöshetsförmån.

För att du ska få arbetslöshetsförmån måste du

  • anmäla dig som arbetslös arbetssökande och hålla din jobbsökning i kraft
  • söka jobb
  • vara beredd att ta emot heltidsarbete.

Observera att i vissa sysselsättningstjänster ingår ett kommunförsökÖppnas i ett nytt fönster.. Det betyder att en del av de tjänster som arbets- och näringsbyrån tidigare ordnade i vissa kommuner ordnas av kommunerna fram till slutet av året 2024. Du behöver inte själv ta reda på vem som ordnar dina sysselsättningstjänster. När du anmäler dig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån informeras du om arbets- och näringsbyrån eller din kommun ordnar dina sysselsättningstjänster. 

Bekanta dig också in det arbetslöshetsrelaterade innehåll som publicerats på Suomi.fi.

Uppdaterad: 20.2.2024

Att ta emot arbete som arbetslös närståendevårdare

Om du tar emot ett jobb ska du meddela din egen kontaktperson vid välfärdsområdet och arbets- och näringsbyrån om ändringen i din situation.

Om du fortsätter som närståendevårdare gör du tillsammans med välfärdsområdet en ny bedömning av servicebehovet. Välfärdsområde är skyldig att ordna stödtjänster för den vårdbehövande så att du kan arbeta. Tjänsterna ordnas enligt er situation. 

Om stödet för närståendevård i fortsättningen fokuserar mer på stödtjänster, kan ditt arvode för närståendevård minska. 

Under din arbetsdag kan till exempel en hemvårdare besöka ert hem eller så kan den vårdbehövande närstående delta i dagverksamhet. Om din närstående behöver kontinuerlig vård och välfärdsområdet inte kan ta hand om honom eller henne hemma, kan det enda alternativet vara att närståendevården upphör. 

Om du upplever att du inte kan fortsätta arbeta som närståendevårdare vid sidan av ditt jobb  ska du säga upp ditt avtal med välfärdsområdet.

Uppdaterad: 2.1.2023

Att lämna arbetslivet som närståendevårdare

Om du lämnar arbetslivet ska du meddela den förändrade situationen till 

  • din egen kontaktperson
  • arbets- och näringsbyrån 
  • FPA.

Gör tillsammans med välfärdsområdet en ny bedömning av servicebehovet, där ni planerar hur vården av din närstående ska ordnas under studietiden. 

Uppdaterad: 3.4.2024

Att flytta

Ett avtal om närståendevård ingås alltid med det välfärdsområde inom vars område den vårdbehövande bor. Om den vårdbehövande flyttar eller om ni tillsammans flyttar till ett annat välfärdsområde ska du skicka in en ny ansökan om närståendevård. Avtalet om närståendevård överförs inte som sådant till ett annat välfärdsområde. En flytt inom välfärdsområdet påverkar inte avtalet om närståendevård.

  1. Du kan ansöka om stöd för närståendevård i det nya välfärdsområdet redan före flytten. Du får dock stödbeslutet först efter flytten.
  2. Anmäl också flytten till välfärdsområdet ni flyttar från och säga upp avtalet om närståendevård. 

Du får inte nödvändigtvis samma arvode eller samma stödtjänster som tidigare. Storleken på stödet för närståendevård och grunderna för beviljande av stödet varierar i olika välfärdsområden eftersom det är en förmån som beviljas enligt prövning.

Du kan bekanta dig med kamratstödsverksamheten redan innan du flyttar. Du kan fråga andra närståendevårdare och organisationer på orten om kamratstödsverksamheten och välfärdsområdets praxis för närståendevård redan innan du flyttar.

Om endast du som närståendevårdare flyttar, meddela din egen kontaktperson vid välfärdsområdet om detta. I er situation kan behovet av tjänster eller huruvida närståendevården ska fortsätta bedömas på nytt.

Uppdaterad: 2.1.2023

Resor

Meddela din kontaktperson vid välfärdsområdet om ni reser utomlands för en längre tid. Stöd för närståendevård betalas inte om någondera av er är utomlands en längre tid utan avbrott. 

Välfärdsområdena bestämmer själva hur lång vistelse utomlands som ska anmälas. Till exempel kräver en del välfärdsområden att du anmäler resor utomlands som varar i mer än tre månader. Fråga alltså ditt välfärdsområde när du ska meddela om resor. 

Om ni reser utomlands av hälsoskäl kan du ansöka om undantag och ett separat stödbeslut hos ditt välfärdsområde.

Uppdaterad: 3.4.2024

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista