suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Arbetslöshet

Om du blir arbetslös eller permitterad

  1. anmäl dig genast som arbetslös arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån
  2. ansök om förmånen hos din arbetslöshetskassa eller FPA.

Vissa sysselsättningstjänster ingår i ett kommunförsök. Det betyder att en del av de tjänster som arbets- och näringsbyrån tidigare ordnade i vissa kommuner ordnas av kommunerna fram till juli 2023. Dessa tjänster kan vara bland annat lönesubvention, jobbsökar- och karriärträning, arbetskraftsutbildning, arbetsprövning och frivilliga studier med arbetslöshetsförmån. 

Du behöver inte själv ta reda på vem som ordnar dina sysselsättningstjänster. När du anmäler dig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån informeras du om arbets- och näringsbyrån eller din kommun ordnar dina sysselsättningstjänster. Om du redan är kund hos arbets- och näringsbyrån underrättas du om din kundrelation överförs till kommunen.

Före arbetslösheten

Börja jobbsökningen innan ditt anställningsförhållande eller dina studier upphör så att din eventuella arbetslöshetsperiod ska bli så kort.

När du blir arbetslös

Du kan få arbetslöshetsförmån från FPA eller din arbetslöshetskassa när du anmäler dig som arbetslös arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån.

Sysselsättning

Det finns stöd och hjälp för jobbsökning, inledande av studier, grundande av företag och avbrytande av långtidsarbetslöshet.