Ordnande av bokföring
I företagets bokföring införs alla företagsverksamhetens utgifter och inkomster. Alla företag är bokföringsskyldiga. Det är du som företagare som bär ansvaret för att bokföringen ordnas. Det lönar sig oftast att lägga ut bokföringen till en professionell bokförare eller en revisionsbyrå, särskilt om ditt företag har en mer omfattande verksamhet.
Bokföring är att registrera inkomster och utgifter som hör ihop med företagsverksamheten. Bokföringen visar företagets resultat samt tillgångar och skulder. Den är även grunden för företagets beskattning.
Med hjälp av bokföringen hålls dina och företagets pengar samt företagets olika enheters pengar åtskiljda. Du kan utnyttja bokföringsuppgifterna mångsidigt i företagets verksamhet som t.ex. för att räkna ut kostnader och investeringar, för prissättning och budgetering.
Enligt bokföringslagen är alla företag oberoende av storlek, bolagsform och bransch bokföringsskyldiga. Det är alltid du som företagare som bär ansvaret för att bokföringen ordnas.
Bokföringen delas oftast in i räkenskapsperioder som är tolv månader långa. I undantagsfall kan räkenskapsperioden även vara längre eller kortare. Detta kan ske till exempel då företagsverksamheten startas upp eller avslutas. För enskilda näringsidkare är räkenskapsperioden vanligtvis ett kalenderår. Om näringsidkaren har dubbel bokföring kan personen dock avvika från kalenderåret. En räkenskapsperiod kan vara högst 18 månader lång.
Det är i regel inte rekommenderat att helt själv ta hand om bokföringen. Det finns många detaljer i bokföringen där en okunnig person lätt kan göra fel. Felaktiga anteckningar eller en glömd anmälningsskyldighet kan leda till stora kostnader för ditt företag.
Det tar även mycket tid att göra bokföringen och reda ut hur det går till, och denna tid tas från företagets egentliga verksamhet. Det lönar sig oftast att lägga ut bokföringen till en bokförare eller en revisionsbyrå, särskilt om ditt företag har en mer omfattande verksamhet.
Men om du ändå vill ta hand om bokföringen själv ska du noggrant sätta dig in i saken t.ex. på en bokföringskurs. Kom ihåg att ju större ditt företag är och ju mer verksamhet det har, desto mer invecklad är även bokföringen.
Du kan även komma överens med din bokförare om att du tar hand om en del av bokföringen och bokföraren sköter resten. Du kan till exempel själv göra ett sammandrag över försäljningen och inköpen och låta bokföraren sköta den egentliga bokföraren. Så hänger du bättre med i företagets ekonomiska situation.
Sätt dig noga in i bestämmelserna om bokföring. De viktigaste är bokföringslagen, bokföringsförordningen och bokföringsnämndens anvisningar om upprättande av bokföringen och om tillämpningen av lagstiftningen i praktiken.
Bokföringen ska oftast göras som dubbel bokföring. Men om du är en enskild näringsidkare och din verksamhet är småskalig kan du välja mellan enkel och dubbel bokföring.
Enligt bokföringslagen ska du bokföra alla företagets utgifter, inkomster, finansieringshändelser och korrektiv- och överföringsposter. Till bokföringen bifogas alltid verifikatet, t.ex. fakturan, i original.
Se till att du inom utsatta tider sköter de lagstadgade anmälningarna och betalningarna till myndigheterna för ditt företag. Sådana här händelser är till exempel betalningar och anmälningar om mervärdesskatt, arbetsgivarutgifter och förskottsskatter.
Utbetalda löner och andra motsvarande prestationer anmäls också till inkomstregistretÖppnas i ett nytt fönster., varifrån uppgifterna förmedlas vidare till dem som utnyttjar registret. På inkomstregistersidan ser du närmare vad som ska anmälas.
Efter räkenskapsperioden gör du ett bokslut utifrån ditt företags bokföring.
Alla kvitton, fakturor, lönespecifikationer och övrigt bokföringsmaterial är de verifikat som ditt företags bokföring baserar sig på. Verifikaten kan vara antingen i pappersformat eller elektroniska. Du ska datera och numrera dem löpande. Förvara verifikaten lättillgängliga under hela räkenskapsperioden.
Efter räkenskapsperioden ska du arkivera dess material. Förvara verifikaten, korrespondensen om affärstransaktionerna samt annat bokföringsmaterial i minst sex år från slutet av det år då räkenskapsperioden upphört. Förvara bokslutet, verksamhetsberättelsen, bokföringen, kontoförteckningen samt bokförings- och materialförteckningen i minst tio år från slutet av det år då räkenskapsperioden upphört.
Du kan arkivera materialet i pappersformat eller elektroniskt. Om du förvarar materialet i pappersformat markera det datum då du tidigast kan förstöra materialet på mappen. Om du väljer elektronisk lagring ska du även säkerhetskopiera materialet.
Observera att materialet ska förvaras till slutet av den utsatta tiden även om ditt företag avslutar verksamheten redan tidigare.
Enligt lag ska största delen av företagen använda dubbel bokföring. Dubbel bokföring innebär att varje transaktion bokförs på två konton: debet och kredit. Debet är för bokföring av hur pengarna använts, kredit är för penningskällan. Efter räkenskapsperioden gör du ett bokslut den dubbla bokföringen.
Om du är enskild näringsidkare kan du ha enkel bokföring om högst ett av följande villkor uppfylls både under den avslutade räkenskapsperioden och räkenskapsperioden innan den:
- företagets omsättning är minst 200 000 euro
- företagets balansomslutning är minst 100 000 euro
- företagets antal anställda överstiger i medeltal tre.
Om minst två av de ovan nämnda villkoren uppfylls ska du använda dubbel bokföring. Dubbel bokföring är oftast ett bättre alternativ även för en liten näringsidkare, eftersom man i bokföringsprogrammen gör dubbel bokföring.
I den enkla bokföringen antecknar du företagets utgifter, inkomster, räntor, skatter och de varor och tjänster du anskaffar för företagets behov. Detta gör att företagets tillgångar hålls åtskiljda från dina personliga tillgångar. Gör upp skatteanmälan enligt bokföringen.
I bokföringslagen definieras mikroföretag, små företag och stora företag. Storleken på ditt företag påverkar alltså vilka ekonomiska uppgifter det ska producera. Kraven på bokslut är till exempel lättare för mikro- och små företag än för stora företag.
Ditt företag är ett mikroföretag om högst ett av följande villkor uppfylls under den avslutade och den föregående räkenskapsperioden:
- företagets omsättning överskrider 700 000 euro
- företagets balansomslutning överskrider 350 000 euro
- företagets antal anställda överstiger i medeltal tio.
Ditt företag räknas som små företag om högst ett av följande villkor uppfylls under den avslutade och den föregående räkenskapsperioden:
- företagets omsättning överskrider 12 000 000 euro
- företagets balansomslutning överskrider 6 000 000 euro
- företagets antal anställda överstiger i medeltal 50.
Ditt företag är ett stort företag om högst ett av följande villkor uppfylls under den avslutade och den föregående räkenskapsperioden:
- företagets omsättning överskrider 40 000 000 euro
- företagets balansomslutning överskrider 20 000 000 euro
- företagets antal anställda överstiger i medeltal 250.