suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

När en närstående avlider

Om en utländsk medborgare avlider i Finland

Om en närstående avlider i Finland

När en utländsk medborgare avlider i Finland utreds dödsorsaken och den avlidne behandlas enligt finsk lagstiftning. Den finländska myndigheten eller sjukhuset anmäler dödsfallet till den avlidnes hemlands beskickning. Den avlidnes hemlands beskickning eller utrikesministerium förmedlar informationen till den avlidnes närstående.

När en närstående avlider i Finland – InfoFinland.fiÖppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 12.5.2023

Kontakta beskickningen för den avlidnes hemland

Beskickningen ger råd i frågor kring dödsfallet, till exempel vad gäller ordning av transport, begravning och kremering. Kontaktuppgifter till utländska beskickningar i Finland finns på utrikesministeriets webbplatsÖppnas i ett nytt fönster..

Uppdaterad: 12.5.2023

Anmäl dödsfallet till myndigheterna i den avlidnes hemland

De anhöriga ska anmäla dödsfallet till myndigheterna i den avlidnes hemland så att dödsfallet kan registreras i hemlandet.

Om den avlidne har en finsk personbeteckning registreras uppgiften om dödsfallet också i Finlands befolkningsdatasystem.

Uppdaterad: 12.5.2023

När får den avlidnes transporteras till sitt hemland?

Den avlidne får föras från Finland när en läkare utfärdat begravningstillstånd. Begravningstillstånd utfärdas när de undersökningar som krävs för utredningen av dödsorsak har genomförts.

Den avlidne kan transporteras utomlands i en kista eller kremeras i Finland och urnan kan transporteras utomlands för att begravas.

För transport i kista krävs ett tillstånd för liktransport. Vanligtvis sköter en begravningsbyrå om sökandet av tillstånd och transporten.

Uppdaterad: 12.5.2023

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

Denna webbplats är en del av Europas portal Your Europe. Ge respons via Europeiska kommissionens responsblankett.Öppnas i ett nytt fönster. 

Uppdaterad: 12.5.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista