suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Var får man hjälp?

Alkohol, droger och spel om pengar

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Att förstå den egna situationen

Gör tester och prata om din situation

Du kan använda olika tester och mätare för att bedöma din situation. Även yrkesutbildade personer inom hälso- och socialvården samt frivilliga i organisationer kan diskutera med dig.

Uppdaterad: 19.1.2023

Hur vet jag om jag dricker för mycket?

Människor har en tendens att underskatta sin alkoholkonsumtion. Du kan följa din alkoholkonsumtion genom att anteckna hur många portioner du har druckit eller genom att uppskatta dina typiska portioner. Jämför dem med riskgränserna.

Anteckna antalet portioner till exempel i telefonen eller ett häfte. Ett alternativ för uppföljningen är applikationen Ottomitta (på finska) som du kan ladda ned i mobilenÖppnas i ett nytt fönster..

Om du inte kommer ihåg hur många portioner du dricker i efterhand kan riskgränserna ha överskridits. Du kan fundera på om du behöver hjälp och vilket sätt att söka hjälp som passar dig bäst.

Uppdaterad: 9.2.2024

Hur känner jag igen drogproblem?

Fäst uppmärksamhet vid om sporadisk användning har förändrats till en kontinuerlig vana. Fundera också på om situationen har utvecklats så att du inte längre klarar dig psykiskt utan droger.

Använd följande frågor som hjälp:

  • Ökar antalet användningsgånger eller ökar doserna? Detta kan ske i smyg när toleransen ökar eller när ämnet verkar på ett annat sätt än i början.
  • Försummar du sysslor du borde göra på grund av drogmissbruk? 
  • Har du märkt att du inte längre klarar dig utan droger?
  • Känner du skuld för beteendet?

Ett särskilt alarmerande tecken är om användningen måste fortsätta på grund av abstinenssymtom.

Uppdaterad: 3.1.2024

Hur vet jag om jag spelar för mycket?

Om du misstänker att du spelar för mycket, använd följande frågor som hjälp:

  • Orsakar ett minskat spelande eller ett avslut av spelandet oro eller irritation hos dig?
  • Försöker du komma tillbaka på plus genom att spela mer efter att du förlorat?
  • Blir det bråk med närstående om spelandet?
  • Känner du skuld eller skam?
  • Väljer du bort inköp, andra tidsfördriv eller hobbyer för att kunna spela?
  • Blir arbetet eller studierna lidande på grund av spelandet?
  • Gömmer du räkningar eller blir de obetalda?

Ibland inser man att spel om pengar har blivit ett problem när en närstående anmärker på hur mycket tid eller pengar man använder på det.

Att känna igen problematiskt spelande - PeluuriÖppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 15.12.2023

Hjälp av en expert

Du kan få rådgivning och personlig hjälp för att identifiera din situation av en yrkesutbildad person inom branschen eller en utbildad frivillig. Du kan ringa olika rådgivningsnummer eller chatta anonymt om du vill.

För saken på tal inom hälso- och sjukvården eller företagshälsovården i ditt eget välfärdsområde. Du kan boka en separat tid eller ta upp ärendet till diskussion vid ett annat besök. Hälso- och sjukvården har tystnadsplikt, vilket betyder att du kan prata om situationen utan att till exempel din arbetsgivare får veta det.

Du får expertrådgivning och vägledning till rätt tjänster från mentalvårds-, missbrukar- och beroendetjänster i ditt välfärdsområde.

Att du kontaktar en sakkunnig för att reda ut din situation innebär ännu inte att du har problem. Det är ändå bra att du funderar över ditt beteende och dina levnadsvanor. Du kan också gå vidare med att söka hjälp om du upplever att du behöver det.

Uppdaterad: 19.1.2023

Rådgivning vid alkoholproblem

Du kan diskutera ditt alkoholbruk med en yrkesutbildad person inom missbrukarvården eller hälso- och sjukvården. 

Per telefon får du hjälp på olika rådgivningsnummer.

På nätet kan du få rådgivning om alkoholrelaterade problem antingen av en yrkesutbildad person eller av en erfarenhetsexpert, det vill säga av en person som själv har använt alkohol på ett problematiskt sätt.

Rådgivningen är alltid konfidentiell och samtalen kan ofta föras anonymt.

Rådgivning om alkoholproblem på nätet och per telefon:

Uppdaterad: 19.1.2023

Rådgivning vid droganvändning

Om du behöver hjälp med att fundera på droganvändningen kan du diskutera med en yrkesutbildad person inom missbrukarvården eller hälso- och sjukvården. 

Du kan ringa olika rådgivningsnummer eller på nätet få rådgivning antingen av en yrkesutbildad person inom missbrukarbranschen eller av en erfarenhetsexpert, dvs. av en person som själv använt rusmedel på ett problematiskt sätt.

Rådgivningen är alltid konfidentiell och samtalen kan ofta föras anonymt.

Missbruksrådgivning:

Du kan hitta  i Vinkki.info (på finska) hälsorådgivningspunkterÖppnas i ett nytt fönster. som verkar på olika orter. Hälsorådgivningarna betjänar framför allt dem som använder droger intravenöst.

Uppdaterad: 19.1.2023

Rådgivning vid problem med spel om pengar

Du kan diskutera ditt spelande om pengar med en yrkesutbildad person inom missbrukararbetet eller hälso- och sjukvården.

Peluuris hjälptelefonÖppnas i ett nytt fönster. kan du prata med en yrkesutbildad person som har specialiserat sig på spelproblem. Om du vill, kan du ringa anonymt.  

Via tjänsten Pelirajaton kan du be om kamratstöd av en utbildad kamratstödsledare (på finska).Öppnas i ett nytt fönster.

Droglänkens rådgivning (på finska)Öppnas i ett nytt fönster. erbjuder icke-brådskande hjälp på internet. Där får du råd av en yrkesutbildad person eller erfarenhetsexpert, det vill säga en person som själv haft problem med spel om pengar.

Rådgivningen är alltid konfidentiell och samtalen kan ofta föras anonymt.

Uppdaterad: 19.1.2023

Snabb hjälp

Om du upplever att du behöver brådskande hjälp på grund av mentala problem eller missbruksproblem ska du kontakta närmaste jourhavande hälsovårdscentral eller sjukhus. Uppsök jouren snabbt om du till exempel upplever att du måste skada dig själv eller någon annan. Ring nödnumret 112 i en nödsituation.

Du kan också besöka jouren om du omedelbart vill få tillnyktringsvård. Hälso- och sjukvårdspersonalen bedömer din situation och hänvisar dig till rätt instans. 

Om du har hamnat i en akut, psykiskt belastande situation kan du ringa den riksomfattande kristelefonen eller kontakta kriscentret i ditt område. Du kan söka krishjälp anonymt om du känner att du inte orkar handskas med dina svårigheter på egen hand eller om du har självdestruktiva tankar. Via krishjälpen får du stöd också till exempel när ett parförhållande tar slut eller en närstående blir sjuk eller avlider. 

Kristelefonen och kriscentren upprätthålls av MIELI Psykisk Hälsa Finland rf. Du behöver ingen remiss till kriscentret.

Socialjouren hjälper i brådskande ärenden som gäller barnskydd, familjevåld, mental hälsa eller rusmedel. Du kan kontakta socialjouren om du eller din familjemedlem behöver brådskande, sakkunnig hjälp av en socialarbetare utanför tjänstetid, det vill säga på kvällar och veckoslut.

Uppdaterad: 19.1.2023

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista