Finansiering för internationalisering
Internationalisering kräver långsiktiga ekonomiska satsningar av ditt företag. Du kan få extern finansiering från finansieringskällor i offentlig eller privat sektor till företagets internationalisering.
Finansiering för internationalisering kan sökas av företag som vill expandera sin verksamhet till utlandet eller utveckla sin redan befintliga internationella verksamhet.
Det finns flera offentliga finansieringsprogram för företag av olika storlekar och åldrar och som är verksamma inom olika branscher. Vilket skede av internationalisering företaget är i och företagets internationella verksamhet påverkar också varifrån och vilken typ av finansiering du kan söka. Ta hjälp av bland annat Team Finlands nätverk för att välja finansieringsprogram.
För att få offentlig finansiering krävs att företaget finansierar en del själv (i många fall 20–50 %) och oftast att även en annan finansiär (till exempel banken) bidrar. Dessutom har alla finansiärer sin egna detaljerade krav som företaget måste uppfylla.
För att få privat finansiering krävs i princip alltid att företagets balansräkning och säkerheter är i ordning.
Du kan få offentlig och/eller privat finansiering till många slags verksamheter av olika storlekar som rör företagets internationalisering.
Finansiering kan beviljas till exempel för
- förberedelser och tester inför internationalisering (Business Finland och Nopef)
- internationell affärsverksamhet och utveckling av den (NTM-centralerna)
- export (Finnvera)
- investeringar (Finnfund, Finnvera)
- företagsarrangemang (Finnvera)
- projektplanering (Finnpartnership)
- förbättring av innovationsprocesser och ledning (Business Finland)
- internationella mässprojekt (Business Finland).
Ta reda på mer om finansieringen som erbjuds av organisationerna inom Team Finland och om finansiärernas villkor om till exempel företagets ålder, storlek eller bransch.
För företagets internationaliseringsåtgärder kan du få bidrag, lån, borgen, kapitalinvesteringar och exportgarantier. Beloppen varierar från några tusen euro till över en miljon.
Bidrag är främst avsedda för förberedelse för internationalisering, till exempel forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. De behöver inte betalas tillbaka.
Lån inriktas i regel på praktiska internationaliseringsåtgärder. De ska betalas tillbaka till finansiären med ränta.
Borgen kan sökas som säkerhet för lån. Borgen underlättar tillgången till finansiering när företagets säkerheter annars inte skulle räcka till för att få finansiering. Det tas oftast ut en ersättning för borgen.
Kapitalinvesteringar görs av riskkapitalfonder eller andra investerare. Genom dem får företaget kapital, affärskompetens och nätverk som stöd för internationaliseringen.
Med hjälp av exportgarantier kan ditt företag skydda sig mot kreditriskerna förknippade med exporthandeln. Exportgarantin kan även utnyttjas för att ordna finansieringen av exporten.
Du kan söka offentlig finansiering från organisationer inom Team Finland, till exempel Finnvera.
Bidrag kan du få till exempel via NTM-centralerna och Business Finland. Lån beviljas av bland andra Business Finland och Finnvera. Borgen som säkerhet för lån kan du söka från exempelvis Finnvera. Kapitalinvesteringar kan du få från bland andra Tesi. Exportgarantier erbjuds av till exempel Finnvera.
Dessutom erbjuder Europeiska unionen lån, mikrofinansiering, borgen och riskkapital till alla typer av företag oavsett storlek och bransch. Du kan söka dem till exempel via NTM-centralerna och finansinstituten.
Du kan även söka privat finansiering för åtgärder relaterade till företagets internationalisering till exempel från banker, finansbolag, investeringsbanker och privata investerare.
Finansieringstypen och -formen påverkar om du kan få finansiering från flera håll till samma projekt.
Offentlig finansiering täcker i regel bara en del av kostnaderna för internationaliseringsprojektet och därför måste du finansiera resterande kostnader med företagets egna medel eller med hjälp av privata finansiärer (t.ex. banken). Du kan inte kombinera offentliga finansieringskällor så att kostnaderna finansieras helt och hållet med offentliga medel.
Om den offentliga finansieringen du får (t.ex. från Finnvera) är en form av lån eller en borgen för ett banklån, kan du dock kombinera den med bidrag från en offentlig finansieringskälla.
Se till att det högsta tillåtna beloppet för de minimis-finansiering inte överskrids det innevarande och de två föregående beskattningsåren. Maximibeloppet för de minimis-stöd är 200 000 euro.
Hur finansiering beskattas beror på varje enskilt fall och till stor del på finansieringsformen. Bidrag är oftast en skattepliktig inkomst, medan lån inte är det. Vänd dig till Skatteförvaltningen eller finansiären för att utreda beskattningspraxisen för din finansiering.
Företagets finansiering inkluderas i resultaträkningen och/eller balansräkningen. I samband med slutrapporteringen lämnas oftast ett utlåtande av revisorn om projektets verkliga kostnader, där revisorn konstaterar om finansieringen har använts enligt villkoren.