Begäran om omprövning av ett beslut som fattats av kommunen eller ett kommunalt organ, teckenspråk video
Andra videor på teckenspråk
- Medborgarens rätt att överklaga ett beslut, teckenspråk videoSå här överklagar du en myndighets beslut
- Att överklaga till förvaltningsdomstolen, teckenspråk videoSå här överklagar du en myndighets beslut
- Hjälp med att överklaga, teckenspråk videoSå här överklagar du en myndighets beslut
- Förvaltningsdomstolen avgör om ett beslut är förenligt med lag, teckenspråk videoSå här överklagar du en myndighets beslut
- Överklagande av förvaltningsdomstolens beslut, teckenspråk videoSå här överklagar du en myndighets beslut
Informerande innehåll
En kommuninvånare, ett företag, en förening eller en annan aktör kan begära omprövning av ett beslut. Beslutet bör fattas av en myndighet, tjänsteinnehavare eller ett organ inom kommunen. Beslutet kan ändras som ett resultat av omprövningsbegäran. Om beslutet inte ändras kan man överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen.
Gör en begäran om omprövning ifall du fått ett lagstridigt eller otillfredsställande beslut. I begäran om omprövning ber du myndigheten eller organet behandla ärendet på nytt. Så att beslutet blir förenligt med lag och/eller får tillbörligt innehåll.
Gör en begäran om omprövning ifall du upplever att en myndighet eller ett organ i kommunen antingen har gett ett lagstridigt beslut eller ett beslut som är otillfredsställande till sitt innehåll. I begäran om omprövning ber du myndigheten eller organet behandla ärendet på nytt så att beslutet blir förenlVilken kommunmedlem som helst kan göra en begäran om omprövning. Som kommunmedlemmar räknas invånare, sammanslutningar, anstalter och stiftelser som har sin hemort i kommunen. Kommunmedlemmar är dessutom de som äger eller i sin besittning har fast egendom på kommunens område. Exempelvis stugägare är medlemmar i kommunen.
En begäran om omprövning kan göras av sammanslutningar såsom församlingar, samkommuner, aktiebolag, andelslag och föreningar.
Lämna in en begäran om omprövning inom 14 dagar efter delgivningen av beslutet. I ett ärende som gäller dig själv har du fått beslutet delgivet per post eller elektroniskt. Du anses ha fått del av beslutet när det har gått sju dagar från att det postades eller tre dager sedan det skickades elektroniskt.
En begäran om omprövning är en fritt formulerad text som du riktar till det organ som fattade beslutet. Adressen finns angiven på beslutet.
Berätta vilket beslut du vill att ska omprövas och varför du anser att beslutet är felaktigt. Hurdant beslut tycker du att borde fattas, och på vilken grund? Om du har dokument eller annat material som stöder din synpunkt bifogar du dem till begäran om omprövning.
En myndighet eller ett organ har skyldighet att behandla en begäran om omprövning utan dröjsmål. Exempelvis ska en begäran om omprövning som riktats till kommunstyrelsen i den mån det är möjligt behandlas redan på nästa sammanträde.
Myndigheten eller organet ska sätta sig in i de yrkanden som läggs fram i omprövningsbegäran och vid behov vidta åtgärder. Svaret på begäran om omprövning ska i varje fall motiveras väl. Om myndigheten i detta sammanhang upptäcker att beslutet innehåller sak- eller skrivfel ska myndigheten rätta dessa.
Om din begäran om omprövning godkänns, ska myndigheten eller organet antingen upphäva det ursprungliga beslutet eller fatta ett nytt beslut i dess ställe.
Då kan du föra saken vidare till förvaltningsdomstolen. Genom att anföra ett kommunalbesvär. Gör kommunalbesväret inom 30 dagar från att du fått del av svaret på din begäran om omprövning.
Begäran om omprövning kan inte göras när det gäller beslut som fattats av kommun- eller stadsfullmäktige eller det högsta organet i en samkommun. Däremot kan man eventuellt anföra ett direkt kommunalbesvär till förvaltningsdomstolen.
Om beslutet är överklagbart anges det på beslutet.