Rekrytointi ulkomailta
Jos yrityksesi haluaa rekrytoida työvoimaa ulkomailta, tee valmistelut huolellisesti jo hyvissä ajoin etukäteen. Perehdytä työntekijä työhönsä perusteellisesti ja tue häntä sopeutumisessa työyhteisöön ja suomalaiseen yhteiskuntaan.
Ulkomaalaisen työntekijän työsuhdeasiat -sivulta löydät lisätietoa huomioon otettavista asioista.
Jos yrityksesi haluaa rekrytoida työntekijän ulkomailta, laadi ilmoitus avoimesta työpaikasta huolellisesti ja yksityiskohtaisesti. Selvitä, miten ja missä sinun kannattaa ilmoittaa yrityksesi avoimesta työpaikasta.
Jos et löydä työntekijää omien verkostojesi kautta, ilmoita työpaikasta ainakin TE-palvelujen Oma asiointi -palvelussa yrityksille ja työnantajille, jonka kautta voit myös laittaa paikan kansainväliseen hakuun EU- ja ETA-alueelle. Työpaikkailmoituksesi siirtyy tällöin EURES-portaaliin, joka on yhteiseurooppalainen työnantajien ja -hakijoiden kohtauspaikka. EURES-portaalin CV-pankista voit etsiä eurooppalaisia työntekijöitä myös omatoimisesti. Lue Työmarkkinatorista lisää työntekijän rekrytoinnista ulkomailta.Avautuu uuteen ikkunaan.
Suunnittele, miten järjestät hakijoiden esivalinnan, haastattelut ja työntekijän lopullisen valinnan. Varaa rekrytointiprosessiin riittävästi aikaa.
Apua Euroopasta rekrytoinnin eri vaiheisiin saat EURES-neuvojilta.
Varmista, että ulkomaalaisella työntekijälläsi on työnteko-oikeus Suomessa. EU- ja ETA-maiden kansalaiset voivat työskennellä Suomessa kansalaisuutensa perusteella. Jos työntekijäsi tulee EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta, hänellä tulee olla työntekoon oikeuttava oleskelulupa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Työntekijä hakee itse oleskelulupaaAvautuu uuteen ikkunaan. Maahanmuuttovirastolta. Työnantajana osallistut luvan hakemiseen antamalla tietoja työsuhteesta ja työnteon ehdoista.
Selvitä, tarvitseeko työntekijäsi tutkintonsa tunnustamispäätöksen Suomen viranomaiselta. Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla vaaditaan Valviran ja opetusalalla Opetushallituksen päätös työntekijän ammattipätevyydestä. Lisätietoa ammattipätevyyden tunnustamisesta ja tutkintojen vastaavuudesta löydät Ammattipätevyydet ja tutkintojen vastaavuudet -sivulta.
Laadi kirjallinen työsopimus hyvissä ajoin ennen kuin työntekijäsi saapuu Suomeen. Lähetä sopimus työntekijällesi, kun hän on vielä kotimaassaan.
Neuvo työntekijääsi hoitamaan pankkiasiansa kuntoon kotimaassaan ja hankkimaan luottokortti ennen Suomeen tuloaan. Muistuta häntä kuluista, joita syntyy jo ennen ensimmäistä palkkapäivää. Sellaisia ovat muun muassa rekisteröinti-, työmatka- ja ruokailu- sekä muuttoon liittyvät kulut.
Hanki tarvittaessa työntekijällesi asunto ja välttämätön kalustus tai ainakin tilapäismajoitus. Valmista yrityksesi muut työntekijät ulkomaalaisen työntekijän saapumiseen.
Auta ulkomaista työntekijääsi käytännön järjestelyissä ja ole hänen tukenaan. Ohjaa häntä rekisteröitymään Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa (maistraatti), jolloin hän saa suomalaisen henkilötunnuksen. Rekisteröitymistä vaaditaan myös verokortin ja joillakin alueilla esimerkiksi bussikortin saamiseksi.
Neuvo työntekijääsi muun muassa pankkitilin avaamisessa, jotta yrityksesi voi maksaa hänelle palkkaa. Ohjaa häntä olemaan yhteydessä myös Kelaan, jotta hän voi selvittää oikeutensa Kelan etuuksiin ja terveydenhuoltoon Suomessa.
Kannusta työntekijääsi hankkimaan suomen tai ruotsin kielen taito. Selvitä, voisiko hän osallistua esimerkiksi kansalaisopiston kielikursseille, joita järjestetään yleensä iltaisin työajan jälkeen. Voit myös tilanteen mukaan sisällyttää työntekijäsi kieliopinnot hänen työaikaansa.
Jos työntekijälläsi on perhe mukanaan, tue heitä suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa. Ota huomioon, että perhe voi alussa tarvita apua ja aikaa asioidensa järjestämiseen. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi työpaikan hankkiminen työntekijäsi puolisolle sekä lasten päivähoidon ja kouluasioiden järjestäminen.
Maahanmuuttajan Suomessa -sivulta löydät tietoa Suomeen muutettaessa hoidettavista asioista.
Muista, että ulkomaalaista työntekijääsi koskevat samat työehdot kuin suomalaisia työntekijöitäsi. Huolehdi siitä, että työntekijäsi vakuutukset, sairausvakuutusmaksut ja työterveyshuolto ovat kunnossa.
Selvitä työntekijällesi yrityksesi pelisäännöt ja toimintatavat. Varmista myös, että työntekijällesi annetaan riittävä opetus ja ohjaus työtehtäviinsä selkeästi hänen ymmärtämällään kielellä.
Muista, että työntekijäsi työyhteisöön sopeutuminen helpottuu ja työn tuloksellisuus kasvaa, kun hoidat perehdytyksen ja työhön opastuksen huolellisesti.
Kerro työntekijällesi Suomen työelämän ominaispiirteistä. Ota huomioon, että Suomen työlainsäädäntö ja työturvallisuusvaatimukset saattavat poiketa huomattavasti työntekijän kotimaan käytännöistä. Muista myös kulttuurien väliset erot esimerkiksi aikataulujen noudattamisessa, esimies-alaissuhteissa ja työntekijään liittyvissä odotuksissa.
Kannusta muita yrityksesi työntekijöitä tukemaan ja auttamaan ulkomaalaista työntekijääsi sekä työhön että vapaa-aikaan liittyvissä asioissa.