suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Työntekijän rekrytointi

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Muista noudattaa työlainsäädäntöä

Mitä lakeja työnantajan pitää noudattaa?

Suomalaisessa työelämässä on paljon lakeja ja sopimuksia, joita työnantajan tulee noudattaa. Siksi jokaisen työnantajan tulisi tietää perusasiat Suomen työlainsäädännöstä.

Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset määrittelevät esimerkiksi vähimmäispalkat, työajat, lomat, sairausajan palkat ja irtisanomisen ehdot. Lisäksi työturvallisuuslaissa, työterveyslaissa, laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta on työnantajia koskevia velvoitteita.

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnasta saat vastauksia lainsäädäntöä ja sen noudattamista koskeviin kysymyksiin.

Päivitetty: 6.11.2023

Minkä maan työlainsäädäntöä pitää noudattaa kansainvälisessä työsuhteessa?

Kansainvälisellä työsuhteella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että työnantajan ja työntekijän kotipaikat sijaitsevat eri valtioiden alueella.

  • Työsopimukseen sovelletaan ensisijaisesti sen valtion lakia, jossa tai josta käsin työntekijä tavallisesti tekee työnsä.
  • Jos tavallista työskentelyvaltiota ei voida määrittää, työsopimukseen sovelletaan sen valtion lakia, jossa sijaitsee se liiketoimipaikka, jossa työntekijä otettiin työhön.
  • Joissakin tilanteissa työsopimukseen ei sovelleta työskentelyvaltion eikä työhönottovaltion lakia.

Työnantaja ja työntekijä voivat itse lähtökohtaisesti sopia, minkä valtion lakia työsopimuksessa noudatetaan. Koska sovellettava laki arvioidaan aina tapauskohtaisesti, selvitä ennen työsopimuksen tekemistä, minkä valtion lainsäädäntöä työsopimuksessa tulee noudattaa.

Löydät lisätietoa kansainvälisissä työsuhteissa sovellettavan lain valinnasta Työsuojeluhallinnon verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 21.11.2023

Kuka on vuokratyöntekijän työnantaja?

Vuokratyöntekijän työnantaja on yritys, joka hänet vuokraa käyttöösi, vaikka työ tehdään sinun yrityksessäsi. Sinä myös ohjaat ja valvot työntekijää ja määräät tämän tekemän työn sisällöstä.

Henkilöstövuokrausyritys maksaa vuokratyöntekijän palkan ja hoitaa kaikki muutkin lakisääteiset työnantajavelvoitteet. Sinun ei myöskään tarvitse maksaa työnantajan sairausvakuutusmaksua, koska et ole työntekijän työnantaja.

Päivitetty: 6.11.2023

Mitä velvollisuuksia vuokratyöntekijän käyttäjäyrityksellä on?

Käyttäjäyrityksen velvollisuus on huolehtia vuokratyöntekijän päivittäisen työskentelyn työturvallisuudesta.

Sinun pitää

  • ilmoittaa vuokrayritykselle työn edellyttämät ammattitaitovaatimukset ja työn erityispiirteet
  • antaa vuokrayritykselle ja vuokratyöntekijälle riittävät tiedot työssä esiintyvistä haitta- ja vaaratekijöistä sekä niiden edellyttämistä työsuojelutoimenpiteistä
  • ilmoittaa työterveyshuollolle ja työsuojeluvaltuutetulle vuokratyöntekijän aloittaessa työt.

Jos käytät ulkomaista vuokrayritystä, sinun pitää

  • huolehtia, että vuokrayritys noudattaa lakia lähetetyistä työntekijöistä ja asettaa Suomeen tarvittaessa edustajan
  • ilmoittaa Verohallinnolle ulkomaisen vuokratyövoiman käytöstä. Ilmoituksen voi tehdä OmaVerossa.

Tarkemmat tiedot lakisääteisistä velvoitteista löydät Työsuojeluhallinnon Vuokratyö-sivultaAvautuu uuteen ikkunaan..

Päivitetty: 21.11.2023

Tilaajan selvitysvelvollisuus vuokratyössä

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudestaAvautuu uuteen ikkunaan. eli tilaajavastuulaki koskee tilaajaa, joka käyttää vuokrattua työvoimaa. Laissa määrätään, mitä tietoja vuokrayrityksen tulee toimittaa tilaajalle ennen sopimuksen tekemistä.

Jos yrityksesi kuitenkin vuokraa työvoimaa vain enintään kymmeneksi työpäiväksi, laki ei velvoita hankkimaan kyseisiä tietoja. Huomaa, että työtä pidetään yhtäjaksoisena, jos työjaksot ovat peräkkäisiä tai niiden välillä on vain lyhyitä keskeytyksiä.

Jos et hanki selvityksiä ajoissa tai lainkaan, voit joutua maksamaan jopa kymmenien tuhansien eurojen suuruisen laiminlyöntimaksun.

Hanki vastaavat tiedot myös ulkomaisesta henkilöstövuokrausyrityksestä.

Tarkemmat tiedot tilaajan velvollisuuksista ja vuokrayritykseltä pyydettävistä tiedoista löydät Työsuojeluhallinnon verkkopalvelun Tilaajavastuu-sivultaAvautuu uuteen ikkunaan..

Päivitetty: 6.11.2023

Työehtosopimuksen valinta ja noudattaminen

Työehtosopimus on työntekijöiden ammattiliiton ja työnantajan tai työnantajaliiton välinen sopimus alakohtaisista vähimmäisehdoista, joita työsopimuksissa ja työsuhteissa tulee noudattaa. Niihin kuuluvat esimerkiksi palkat, työajat ja lomat.

Päivitetty: 6.11.2023

Vuokratyössä noudatettava työehtosopimus

Vuokratyöntekijän vähimmäistyöehdot määräytyvät Henkilöstöala Helan ja toimihenkilöliitto ERTOn välisen henkilöstöalan työehtosopimuksen mukaan, jos työ on toimisto-, taloushallinto- tai ICT-alan työtä.

Jos työntekijä vuokrataan muihin tehtäviin, sovelletaan samaa työehtosopimusta kuin käyttäjäyrityksen omiin työntekijöihin.

Jos kumpikaan edellisistä ei ole sovellettavissa, vuokratun työntekijän palkkaa, työaikaa ja vuosilomia koskevien ehtojen pitää olla vähintään käyttäjäyritystä sitovien ja siellä yleisesti sovellettavien sopimusten tai käytäntöjen mukaiset.

Päivitetty: 6.11.2023

Kysy neuvoa työsuojeluviranomaisilta

Työsuojeluviranomaiset neuvovat työlainsääntöä, työehtosopimuksia ja työsuhteen ehtoja koskevissa kysymyksissä.

Päivitetty: 6.11.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Rekrytoinnin muistilista