suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Työntekijän rekrytointi

Laske kustannukset

Mistä tiedän, onko yrityksellä varaa työntekijään?

Kun suunnittelet työntekijän rekrytointia, kannattaa laskea mahdollisimman tarkkaan työntekijästä aiheutuvat todelliset kustannukset sekä niiden vaikutus kannattavuuteen.

Päivitetty: 6.11.2023

Paljonko vuokratyöntekijä maksaa?

Kun mietit eri vaihtoehtoja, laske, onko vuokratyöntekijän käyttäminen kannattavampaa kuin oman työntekijän palkkaaminen. Huomioi kustannuksia arvioidessasi, että yritykseltä jäävät pois myös omat hallinnolliset kulut esimerkiksi palkanlaskennasta.

Henkilöstövuokrausyritys maksaa työntekijän palkan ja hoitaa kaikki sille työnantajana kuuluvat velvoitteet, kuten työterveyshuollon järjestämisen. Yritys maksaa henkilöstövuokrausyritykselle sen lähettämän laskun. Laskun suuruus määräytyy asiakassopimuksen ehtojen mukaan.

Vuokratyöntekijällä on oikeus käyttää yrityksesi palveluja ja yhteisiä järjestelyjä samoilla ehdoilla kuin muillakin työntekijöilläsi, jollei erilainen kohtelu ole perusteltua. Tällaisia ovat esimerkiksi yhteisten harrastetilojen ja työpaikkaruokalan käyttö. Yrityksesi ei kuitenkaan ole velvollinen rahallisesti tukemaan vuokratun työntekijän palvelujen ja järjestelyjen käyttöä. Näistä muista kuin työehtosopimuksessa määrätyistä työehdoista työnantaja ja työntekijä voivat sopia keskenään.

Päivitetty: 6.11.2023

Paljonko oppisopimuksessa pitää maksaa palkkaa?

Oppisopimusopiskelija on työsuhteessa yritykseesi, joten kustannukset ovat samat kuin työntekijän palkkaamisessa. Oppisopimusopiskelijalle pitää maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Voit itse valita, maksatko opiskelijalle teoriajaksojen aikana palkkaa. Jos et maksa, opiskelija voi tietyin edellytyksin saada taloudellisia eli opintososiaalisia etuuksia. Oppisopimusopiskelijalle tällaisia etuuksia ovat päiväraha, perheavustus, majoituskorvaus sekä matkakorvaus.

Päivitetty: 6.11.2023

Mitä kustannuksia palkattomasta harjoittelijasta tulee yritykselle?

Palkattomassa harjoittelussa kustannukset muodostuvat mahdollisesti

  • tarvittavista työ- ja suojavaatteista sekä työvälineistä
  • annetuista eduista ja rahana maksetuista korvauksista kuten työpaikkaruokailu, luontois- ja henkilökuntaedut ja työmatkoihin rinnastettavat matkat.
Päivitetty: 6.11.2023

Palkkakustannukset ja työnantajan sivukulut

Palkka on korvaus tehdystä työstä eli siltä ajalta, jonka työntekijäsi työskentelee työpaikalla tai muussa määräämässäsi paikassa. Usein työaikaan lasketaan kuuluvaksi myös työtehtäviin liittyvä matkustus- ja koulutusaika sekä ammattiyhdistystehtävien hoitoon käytetty aika.

Lain mukaan työstä on aina maksettava tavanomaisena ja kohtuullisena pidettävää palkkaa. Suomessa ei ole minimipalkkalakia. Palkan suuruus perustuu työehtosopimukseen.

  • Jos yrityksesi on työehtosopimuksen tehneen työnantajaliiton jäsen, palkkauksessa on noudatettava kyseisen työehtosopimuksen palkkamääräyksiä.
  • Jos yrityksesi ei ole työnantajaliiton jäsen, palkkauksessa on noudatettava yrityksesi toimialan yleissitovan työehtosopimuksen palkkamääräyksiä.
  • Jos yrityksesi ei ole velvollinen noudattamaan mitään työehtosopimusta, voit käyttää palkan määrän arvioimisessa ja siitä sopimisessa apuna jonkin muun työehtosopimuksen kuin yleissitovan työehtosopimuksen palkkamääräyksiä.

Palkka voidaan määritellä kuukausi- tai tuntipalkan sijasta myös tulokseen perustuvana urakkapalkkana tai provisiona, kunhan tällainen ei alita työehtosopimuksen palkkaminimiä.

Voit laskea palkkakustannukset sivukuluineen Verohallinnon Palkka.fi-palkkalaskurillaAvautuu uuteen ikkunaan.. Yleisenä sääntönä pidetään, että bruttopalkan lisäksi kannattaa laskea 40–50 prosenttia muihin kuluihin.

Päivitetty: 22.1.2024

Työnantajan sairausvakuutusmaksu

Työnantajan sairausvakuutusmaksun suuruus vaihtelee vuosittain. Maksuprosentti on sama kaikille työnantajille. Vuonna 2024 se on 1,16 % kaikista maksetuista palkoista.

Päivitetty: 8.1.2024

Milloin työnantajan sairausvakuutusmaksua ei tarvitse maksaa?

Sinun ei tarvitse maksaa työnantajan sairausvakuutusmaksua, jos maksat vuodessa palkkoja enintään 1500 euroa.

Päivitetty: 6.11.2023

Sosiaalivakuutusmaksut palkattomassa harjoittelussa

Palkattomassa harjoittelussa

  • työnantajan ei tarvitse maksaa harjoittelijasta sosiaalivakuutusmaksuja
  • oppilaitos hankkii harjoittelijalle työtapaturmavakuutuksen.
Päivitetty: 6.11.2023

Ulkomaalaisen työntekijän sosiaalivakuutusmaksut

Suomalaisessa yrityksessä työskentelevään ulkomaiseen työntekijään sovelletaan lähtökohtaisesti samoja työehtoja kuin suomalaisiin työntekijöihin.

Jos EU/ETA-maasta tulevalla työntekijällä on A1-todistus lähtömaasta, lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut pitää maksaa A1-todistuksen myöntäneeseen maahan.

Eläketurvakeskuksen Sosiaalivakuutusmaksut kansainvälisissä työskentelytilanteissa -palvelustaAvautuu uuteen ikkunaan. voit tarkastaa, mitä sosiaalivakuutusmaksuja sinun tulee maksaa.

Päivitetty: 6.11.2023

Vanhuuseläkkeellä olevan työntekijän työeläkevakuutus

Jos palkkaat vanhuuseläkkeellä olevan henkilön, joka on jo saavuttanut ylimmän vanhuuseläkeiän, hänestä ei tarvitse maksaa työeläkevakuutusta.

Vakuuttamisvelvollisuus päättyy seuraavasti:

  • Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneet: kun työntekijä on täyttänyt 68 vuotta
  • Vuonna 1958–1961 syntyneet: kun työntekijä on täyttänyt 69 vuotta
  • Vuonna 1962 tai sen jälkeen syntyneet: kun työntekijä on täyttänyt 70 vuotta
Päivitetty: 6.11.2023

Ulkomaisen yrityksen sosiaalivakuutusmaksut

Ulkomaisen työnantajan velvollisuus maksaa lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja vaihtelee eri tilanteissa.

Tarkista Eläketurvakeskuksen Sosiaalivakuutusmaksut kansainvälisissä työskentelytilanteissa -palvelustaAvautuu uuteen ikkunaan., mitä sosiaalivakuutusmaksuja pitää maksaa Suomeen.

Päivitetty: 6.11.2023

Huomioi poissaolot

Työntekijä on työsuhteen aikana poissa töistä eri syistä. Lain mukaan joissakin tilanteissa sinun pitää maksaa siltä ajalta palkkaa. Lisäksi eri alojen työehtosopimuksissa ja työsopimuksissa voidaan sopia palkanmaksusta, vaikka laki ei siihen velvoita.

Esimerkiksi vuosilomalla työntekijällä on lakisääteinen oikeus palkkaan. Vanhempainvapaa tai tilapäinen hoitovapaa ovat palkallisia vain, jos työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa on niin sovittu. Jos työntekijä sairastuu, niin lakisääteinen velvoite maksaa palkkaa koskee vain omavastuuaikaa.

Selvitä jo ennen työntekijän rekrytointia minkälaisia palkanmaksuvelvoitteita poissaolojen aikana työntekijästä koituu. Lisäksi saatat joutua hankkimaan sijaisen poissaolon ajaksi. Ota siis poissaolojen ajalta maksettavat välilliset palkat huomioon, kun lasket työntekijästä aiheutuvia kokonaiskustannuksia.

Päivitetty: 6.11.2023

Työterveyshuollon kustannukset

Työnantajan pitää järjestää kaikille työntekijöilleen vähintään lakisääteinen eli ennaltaehkäisevä työterveyshuolto.

Ennaltaehkäisevät työterveyshuollon kustannukset ovat työntekijää kohti noin 450 euroa vuodessa. Työpaikan koko kuitenkin vaikuttaa työterveyshuollon kustannuksiin. Pienillä työpaikoilla keskimääräiset kustannukset ovat pienemmät kuin suuremmilla työpaikoilla.

Jos haluat järjestää työntekijöillesi ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa kattavammat työterveyspalvelut, määräytyy hinta yleensä sen mukaan, miten laaja palvelu on otettu. Lisäksi käytön määrä vaikuttaa hintaan. Jotkut työterveyspalvelujen tuottajat voivat tarjota myös kiinteähintaista palvelua.

Hinnat voivat vaihdella paljon, joten palveluntarjoajilta kannattaa pyytää tarjous ja vertailla eri vaihtoehtoja. Muista pyytää tarjous myös hyvinvointialueeltasi.

Päivitetty: 8.12.2023

Muut kustannukset

Muita kannattavuuteen vaikuttavia kustannuksia ovat esimerkiksi

  • työvoiman hankinta
  • suoja- ja työvaatteet
  • työvälineet
  • henkilöstön koulutukset
  • henkilökuntaedut, esimerkiksi työpaikkaruokailu.

Lue tarkemmin henkilökuntaeduista.

Päivitetty: 6.11.2023

Huomioi perehdytysaika

Kun lasket, onko sinulla varaa palkata työntekijä, ota huomioon, että

  • uuden työntekijän perehdyttämiseen pitää varata aikaa, joka on pois muista töistäsi
  • uusi työntekijä ei heti työn aloitettuaan välttämättä ole täysin tuottava työntekijä.

Ota siis huomioon, että yrityksen tulot saattavat olla pienemmät perehdyttämisaikana.

Päivitetty: 6.11.2023

Tarvitsetko apua kustannusten laskemiseen?

Voit pyytää apua työntekijästä aiheutuvien kustannusten laskemiseen tai kannattavuuslaskelmien tekemiseen

  • omalta kirjanpitäjältä tai tilitoimistolta
  • Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta
  • Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelusta.

Alueelliset uusyrityskeskuksetAvautuu uuteen ikkunaan. tai kehitysyhtiötAvautuu uuteen ikkunaan. tarjoavat myös neuvontaa kustannuslaskelmien tekemiseen.

Alueellinen yrityskummi Avautuu uuteen ikkunaan.voi olla tukenasi, jos sinulla on haasteita liiketoiminnassa tai haluat kehittää toimintaa.

Päivitetty: 2.2.2024

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Rekrytoinnin muistilista