suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Työntekijän rekrytointi

Suunnittele perehdyttäminen

Mitä kaikkea pitää perehdyttää?

Uuden työntekijän perehdyttäminen työtehtäviin ja yritykseen on yhtä tärkeää kuin sopivan työntekijän löytäminen.

  • Suunnittele hyvissä ajoin ennen työntekijän tuloa, millaista perehdytystä hän tehtäväänsä tarvitsee ja miten perehdytys annetaan.
  • Huomioi perehdyttämisessä työntekijän osaamistaso ja henkilökohtaiset edellytykset kuten ikä, kielitaito ja yksilölliset rajoitteet tai tarpeet.
  • Mieti samalla, miten voit tukea uutta työntekijää myös perehdytyksen jälkeen.
  • Muista varata perehdyttämiseen aikaa.

Perehdytyssuunnitelma kannattaa tehdä kirjallisena, jotta työnantaja ja työntekijä pysyvät ajan tasalla etenemisestä. Vaiheista perehdytystä ensimmäisille päiville ja viikoille.

Päivitetty: 29.11.2023

Huomioi perehdytyksessä suomalainen työelämä

Jos suomalainen työelämä ja työkulttuuri eivät ole työntekijälle ennestään tuttuja, kiinnitä perehdytyksessä erityistä huomiota Suomen työelämän ominaispiirteiden, työlainsäädännön ja työturvallisuusvaatimusten esittelyyn.

Voit ohjata työntekijän tutustumaan Työterveyslaitoksen Töissä Suomessa -oppaaseenAvautuu uuteen ikkunaan., joka on tehty 13 eri kielellä.

Käy läpi myös yrityksesi periaatteet aikataulujen noudattamisen, esimies-alaissuhteiden ja työntekijään liittyvien odotusten suhteen.

Päivitetty: 21.11.2023

Huomioi ulkomaalaisen perehdyttämisessä Suomeen muuttaminen

Kun palkkaat työntekijän ulkomailta, auta häntä muuttamiseen ja Suomessa asumiseen liittyvissä käytännön asioissa.

  • Neuvo työntekijääsi muun muassa pankkitilin avaamisessa, jotta yrityksesi voi maksaa hänelle palkkaa.
  • Neuvo työntekijääsi rekisteröitymään Digi- ja väestötietovirastoon, että hän saa kotikunnan.
  • Muistuta työntekijää kuluista, joita syntyy jo ennen ensimmäistä palkkapäivää. Sellaisia ovat muun muassa rekisteröinti-, työmatka- ja ruokailu- sekä muuttoon liittyvät kulut.
  • Hanki tarvittaessa työntekijällesi asunto ja välttämätön kalustus tai ainakin tilapäismajoitus.
  • Kannusta työntekijääsi hankkimaan suomen tai ruotsin kielen taito. Selvitä, voisiko hän osallistua esimerkiksi kansalaisopiston kielikursseille, joita järjestetään yleensä iltaisin työajan jälkeen. Voit myös tilanteen mukaan sisällyttää työntekijäsi kieliopinnot hänen työaikaansa.
  • Muistuta työntekijääsi hakemaan jatkolupaa ajoissa, että hänen työnteko-oikeutensa ei keskeydy.

Ohjaa työntekijäsi tutustumaan Töihin Suomeen -oppaaseen, josta hän saa ohjeet käytännön asioiden hoitamiseen. Voit myös itse tutustua oppaaseen, jotta tiedät, millaisia asioita työntekijän pitää hoitaa.

Valmistele yrityksesi muut työntekijät ulkomaalaisen työntekijän saapumiseen. Kannusta heitä tukemaan ja auttamaan ulkomaalaista työntekijää sekä työhön että vapaa-aikaan liittyvissä asioissa.

Päivitetty: 28.11.2023

Nuoren työntekijän perehdyttäminen

Nuoren työntekijän perehdytyksessä pitää huomioida, että hänellä on todennäköisesti vain vähän kokemusta työelämästä. Työterveyslaitoksen Perehdyttäjän Top 10 -muistilistastaAvautuu uuteen ikkunaan. saat vinkit onnistuneeseen perehdyttämiseen.

Päivitetty: 21.11.2023

Osatyökykyisen perehdyttämisessä huomioitavaa

Osatyökykyisen työntekijän perehdyttämisessä pitää huomioida hänen yksilölliset rajoitteensa ja tarpeensa.

Lisätietoa löydät Osatyökykyiset ja vammaiset työntekijät -sivulta.

Päivitetty: 21.11.2023

Harjoittelijan perehdyttämisessä huomioitavaa

Harjoittelijan koko työssäoloaika on työtehtäviin perehtymistä. Harjoittelijalla tulee olla yrityksessäsi nimetty ohjaaja, jolla on riittävät taidot ja aikaa harjoittelijan ohjaamiseen. Palkattomassa harjoittelussa ohjaajan on oltava aina paikalla opastamassa harjoittelijaa.

Tee koko oppimisjakson ajan tiivistä yhteistyötä sen oppilaitoksen tai muun koulutuksen järjestäjän kanssa, josta harjoittelija tulee yritykseesi.

Opasta koko henkilökuntaasi suhtautumaan harjoittelijaan arvostavasti, kannustavasti ja avuliaasti.

Kun harjoittelu loppuu, järjestä palautekeskustelu ja anna harjoittelijalle työtodistus. Harjoittelija voi myös pyytää osaamisperusteisen työtodistuksen. Yksilöi todistuksessa, millaisia töitä harjoittelija on tehnyt ja mitä osaamista töiden suorittaminen osoittaa.

Päivitetty: 21.11.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Rekrytoinnin muistilista