suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation NTM-centralen

Framställning om byggnadsskydd

  • Tjänst
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

En framställning om skydd av en byggnad eller en bebyggd miljö kan göras till NTM-centralen. NTM-centralen kan skydda en byggnad med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet, om byggnaden är av nationell, landskapsmässig eller lokal betydelse. På detaljplaneområden genomförs byggnadsskyddet primärt med kommunens planbestämmelser. I vissa situationer kan man även i ett detaljplanerat område medd ...

Gör så här

Innan du gör en framställning om skydd lönar det sig att kontakta det regionala ansvarsmuseet, där du får hjälp med att definiera byggnadens kulturhistoriska värde.

Utarbeta en fritt formulerad skriftlig framställning om skydd till NTM-centralen. Framställningen skall innehålla:

  • uppgifter om byggnaden och dess läge
  • uppgifter om byggnadens ägare, om dessa är kända
  • motiveringar till skyddsframställningen

I skyddsframställningen ska du i mån av möjlighet berätta om byggnadens ålder, användningshistoria och händelser som är förknippade med den, om hur byggnadens utseende/ inomhusutrymmen har bevarats samt om byggnadens ställning som en del av en historisk helhet och av kulturlandskapet.

Det är också bra att bifoga kartor, bilder och kopior av handlingar som stöder skyddsframställningen.

Om framställningen har gjorts av en registrerad sammanslutning, bifoga en utredning om sammanslutningens gällande stadgar och de personer som har rätt att teckna sammanslutningens namn, till exempel ett uppdaterat utdrag ur förenings- eller handelsregistret. Sammanslutningen ska lämna in en kopia av mötesprotokollet varav det framgår beslutet om att göra en framställning om skydd på sammanslutningens vägnar.

Skicka skyddsframställningen till den NTM-central inom vars verksamhetsområde objektet finns.

För vem och på vilka villkor

En framställning om skydd enligt lagen om skyddande av byggnadsarvet får göras av byggnadens ägare, en statlig myndighet, en kommun, ett regionalt ansvarsmuseum, ett landskapsförbund eller en registrerad sammanslutning. Den som gör framställningen ska verka inom det område där den byggnad som framställningen gäller är belägen och till dennes verksamhetsområde ska höra att värna om kulturarvet eller påverka den byggda miljöns kvalitet. Sametinget kan göra en framställning om skyddande av det samiska byggnadsarvet och skolternas byastämma kan göra en framställning om skyddande av det skoltsamiska byggnadsarvet. NTM-centralen kan också inleda ett skyddsärende på eget initiativ.

För att bevara byggnadsarvet kan man skydda byggnader, konstruktioner, byggnadsgrupper eller bebyggda områden som är av betydelse med avseende på byggnadshistoria, byggnadskonst, byggnadsteknik, särskilda miljövärden eller med anseende på en byggnads användning eller händelser som är förknippade med den.

Skyddet kan också gälla en del av en byggnad, byggnadens fasta inredning eller något annat område som har åstadkommits genom byggande eller plantering.

För att en byggnad ska kunna skyddas ska den dessutom vara av nationell, landskapsmässig eller lokal betydelse.

Byggnadens användningssyfte kan inte skyddas.

Servicen tillhandahålls av

NTM-centralen

Andra ansvariga organisationer

NTM-centralen i Norra Karelen, NTM-centralen i Norra Österbotten, NTM-centralen i Sydöstra Finland, NTM-centralen i Tavastland, NTM-centralen i Södra Savolax, NTM-centralen i Satakunta, NTM-centralen i Nyland, NTM-centralen i Mellersta Finland, NTM-centralen i Norra Savolax, NTM-centralen i Österbotten, NTM-centralen i Egentliga Finland, NTM-centralen i Lappland, NTM-centralen i Kajanaland, NTM-centralen i Södra Österbotten, NTM-centralen i Birkaland

Ansvarig för tjänsten

NTM-centralen
Ansvarig för texten: NTM-centralen
Uppdaterad: 5.4.2024