Börja exportera och exportrestriktioner
Det krävs noggrann planering för att börja exportera. Välj den lämpligaste exportmetoden och sätt dig in i praxis och restriktioner för exporten.
Undersök vilken exportmetod som passar ditt företag. Metoden avgör hur kommunikationen, marknadsföringen, försäljningen och distributionen av varor ska genomföras på den internationella marknaden. Den fastställer dessutom ansvarsfördelningen mellan olika aktörer.
Kartlägg de typiska aktörerna och tillvägagångssätten i branschen i mållandet till exempel med hjälp av följande frågor:
- Hur många distributionsled ska din produkt genomgå innan den når slutkunden?
- Hurdana är företagen i verksamhetskedjan?
- Vad krävs för att ta sig in i verksamhetskedjan?
- Är det tillräckligt lönsamt för ditt företag att verka i verksamhetskedjan?
Gör dig väl förtrogen med Tullens exportanvisningar samt mållandets tullpraxis och lagstiftning. Ta hjälp i planeringsstadiet av utvecklingsbolaget i din region och Team Finlands landsöversikter och organisationer (t.ex. NTM-centralerna och Finnvera).
Du kan söka finansiering för olika exportprojekt från organisationer inom Team Finland, till exempel Business Finland och Finnvera.
Att nyttja ett annat inhemskt företag för export av produkter minskar i regel riskerna och resursbehovet. Ditt företag säljer produkterna direkt till den inhemska samarbetspartnern, som använder dem som en del av sitt eget exportutbud.
Att nyttja en lokal exportagent innebär att ditt företag är underleverantör till en utländsk samarbetspartner. Då sköter den utländska parten försäljningen och marknadsföringen av produkterna, men använder produkterna som ditt företag tillverkar i sitt eget utbud.
Vid direkt export bedriver företaget handel via försäljningskanaler i mållandet. En utländsk samarbetspartner sköter marknadsföringen, distributionen och försäljningen av ditt företags produkter och ökar möjligheterna för att exportverksamheten lyckas tack vare sin lokalkännedom.
Försäljning direkt till slutkunden kräver inga separat försäljningskanaler eller mellanhänder. Metoden passar till exempel produkter som skräddarsys efter slutkunderna och gör det möjligt att få direkt kundrespons.
Den viktigaste aktören i exportärenden är Tullen. Läs Tullens exportanvisningar. Utnyttja också Team Finlands kunskaper om mållandet och landets tullpraxis och lagstiftning. Mer information på finska finns i Business Finlands elektroniska handbok Laivauskäsikirja.
Om ditt företag vill börja exportera till områden utanför EU:s tull- och skatteområde ska du i förväg ta reda på detaljerad information om varorna (t.ex. varukod), om varorna och transporter av dem omfattas av restriktioner samt mållandets tullpraxis.
Skaffa de registreringar och koder som behövs för att lämna en exportdeklaration till Tullen. Lämna en elektronisk exportdeklaration till Tullen där du anger uppgifter om exportören och mottagaren, deklarationspartiet, transporten och varuposten. När Tullen har godkänt din deklaration får du inleda exportverksamheten.
Om ditt företag vill exportera varor till ett annat medlemsland inom EU:s tull- och skatteområde är det fråga om intern handel och då krävs ingen exportdeklaration.
Tullen meddelar dig om exportens värde överskrider statistiktröskeln. I så fall ska du lämna in Intrastat-deklarationer. Tullen informerar dig när du ska börja skicka in deklarationer och skickar anvisningar om hur du ska gå tillväga. Du behöver inte själv kontrollera om statistiktröskeln överskrids.
Till mervärdesbeskattningen behöver du en redogörelse för varuexporten till områden utanför EU. Den vanligaste verifikationen är ett utförselbekräftat överlåtelsebeslut som man får elektroniskt från Tullens datasystem. Det genereras när man deklarerar utförsel av varor från EU. Läs mer i Tullens och Skatteförvaltningens anvisningar.
Diskutera med din bank och Finnvera om betalningssätt, skydd mot risker och finansieringsbehov i god tid innan du lämnar ditt erbjudande.
I ett konkurrenskraftigt erbjudande måste man noga överväga lämpligt betalningssätt, betalningsvillkoren och köparens finansiering. De är viktiga delar av erbjudandet både för exportören och köparen.
Tänk på att exporthandel alltid är förenad med kreditrisker som orsakas av köparen och köparens bank och land. Ju mer skräddarsydd och omfattande exporthandeln är, desto viktigare blir skyddet.
Finnvera kan ge dig mer information om hur du skyddar dig mot risker.
Vissa varor omfattas av exportrestriktioner, medan andra varor kan vara helt förbjudna att exportera. Mer information på finska finns i Business Finlands elektroniska handbok Laivauskäsikirja.
Restriktionerna kan vara olika beroende på om varorna säljs mellan EU-länder eller nordiska länder i form av intern handel eller om försäljningen består av export till ett område utanför EU. Restriktionerna för intern handel är ofta lindrigare. Restriktionerna kan också variera från land till land. I vissa länder kan de vara mycket stränga för särskilda varor.
Restriktioner och förbud tillämpas vid export av bland annat vapen, ammunition, kulturföremål, ämnen som bryter ned ozonskiktet och frön.
Läs mer om exportrestriktioner och exportförbud på tillståndsmyndighetens webbplats och i Tullens restriktionshandbok.
Ditt företag kan exportera även varor som omfattas av exportrestriktioner. Det krävs dock ett särskilt exporttillstånd för exporten.
Ansök om exporttillstånd hos myndigheten som förvaltar restriktionerna för de aktuella varorna och ange tillståndsnumret i exportdeklarationen till Tullen.
Ta reda på vilken myndighet som beviljar exporttillstånd för de aktuella varorna till exempel i Tullens restriktionshandbok eller på Tullens webbplats.