Saneerausmenettelyn vaiheet
Saneerausmenettely alkaa, kun toimitat yrityssaneerausta koskevan hakemuksen tuomioistuimelle. Tuomioistuin päättää saneerauksen aloittamisesta ja määrää selvittäjän. Selvittäjä laatii perusselvityksen yrityksestäsi ja ehdotuksen saneerausohjelmaksi. Velkojien tulee hyväksyä ehdotus, tuomioistuimen vahvistaa se ja yrityksesi noudattaa sitä saneerauksen ajan.
Ennen varsinaisen yrityssaneerausta koskevan hakemuksen tekemistä voit halutessasi teettää ulkopuolisella asiantuntijalla selvityksen yrityksesi taloudellisesta tilanteesta. Selvityksen avulla yrityksesi pääsee toipumisessaan hyvään alkuun. Lisäksi saat yrittäjänä neuvontaa ja tukea yrityksesi ongelmiin.
Selvitysmenetelmänä voi olla esimerkiksi terveyttämis- eli TMA-analyysi. Siinä keskitytään yrityksesi tärkeimpiin kehittämiskohteisiin. Niitä voivat olla esimerkiksi yritystoiminnan kannattavuus, maksamatta jääneet maksut tai tulevaisuuden näkymät.
Voit liittää teettämäsi selvityksen yrityssaneerausta koskevaan hakemukseesi. Voit myös käydä selvityksen läpi yrityksesi velkojien, rahoittajien ja muiden tärkeimpien sidosryhmien kanssa.
Selvityksen kustannuksista vastaa yleensä yrityksesi. Myös velkojat voivat maksaa osan kuluista.
Teetä asiantuntijalla vapaamuotoinen hakemus yrityksesi saneerausmenettelyn aloittamisesta ja toimita se tuomioistuimelle. Liitä hakemukseen
- kaupparekisterin ote
- kopio yhtiöjärjestyksestä tai -sopimuksesta
- selvitys yrityksesi omistussuhteista
- kopiot kahden viime tilikauden tilinpäätösasiakirjoista ja mahdollisesta välitilinpäätöksestä
- selvitys, josta ilmenevät yrityksesi todellinen toimiala, toimipaikkojen ja työntekijöiden määrä ja sijainti, liikevaihto sekä varat ja velat
- velkojaluettelo
- luettelo merkittävistä varoista
- tilintarkastajan selvitys
- tieto siitä, onko yritystäsi haettu konkurssiin
- muut tarpeelliset selvitykset, kuten mahdollinen selvitys yrityksesi taloudellisesta tilanteesta.
Jos yrityksesi hakeutuu saneeraukseen itse ilman velkojien puoltamista, hakemuksessa tulee selvittää myös
- taloudellisten vaikeuksien keskeiset syyt
- miten yrityksesi aikoo jatkaa toimintaansa
- miten yrityksesi aikoo kattaa saneerauksesta aiheutuvat kustannukset
- miten yrityksesi pystyy maksamaan saneerauksen aikaiset velkansa.
Jos yrityssaneeraukselle ei ole esteitä, tuomioistuin päättää saneerausmenettelyn aloittamisesta.
Päätöksen myötä yrityksesi ei saa maksaa ennen saneerausmenettelyä syntyneitä velkojaan. Myöskään velkojat eivät saa periä niitä yritykseltäsi. Yrityksesi ei voi myöskään muuttaa velkojensa vakuuksia rahaksi ilman tuomioistuimen lupaa. Tarkoituksena on suojata yritystäsi ja turvata saneerausvelkojen maksun tasapuolisuus.
Lisäksi yritykseesi ei voi kohdistua hallinnollisia sanktioita. Yritystäsi ei esimerkiksi saa poistaa ennakkoperintärekisteristä. Myöskään sen liikenne- tai anniskelulupia ei saa peruuttaa.
Jatka siis yritystoimintaasi edelleen. Huolehdi toimitusten ja muiden sopimusten täyttämisestä. Maksa työntekijöidesi palkat sekä kaikki muut maksut ja velat, joita saneerausmenettelyn aikana syntyy.
Tuomioistuin määrää yrityksellesi selvittäjän. Hän huolehtii saneerausmenettelyn käytännön toimista ja valvonnasta. Lisäksi tuomioistuin voi asettaa avustajakseen velkojista koostuvan toimikunnan.
Tuomioistuimen määräämä selvittäjä laatii perusselvityksen yrityksesi varoista, veloista ja muista sitoumuksista. Hän tuo selvityksessä esiin myös yrityksesi taloustilanteeseen vaikuttavia asioita ja arvioi sen talouden kehittymisnäkymiä.
Selvittäjä laatii perusselvityksen pohjalta ehdotuksen saneerausohjelmaksi yhdessä yrityksesi, velkojien ja tarvittaessa myös ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Ehdotus sisältää konkreettisia ja yksityiskohtaisia toimenpiteitä, joiden avulla yrityksesi voi tervehtyä ja saada velkansa maksettua.
Saneerausohjelman tavoitteena on päästä velkojien kannalta parhaaseen lopputulokseen. Ohjelman tulisi kuitenkin myös olla realistinen ja toteuttamiskelpoinen. Lisäksi hyvä saneerausohjelma motivoi yritystäsi saavuttamaan tavoitteet, vaikka ne tuntuisivatkin vaikeilta.
Yrityksesi tulee esittää velkojille ja tuomioistuimelle selvittäjän laatima ehdotus saneerausohjelmaksi.
Jos kaikki velkojat hyväksyvät ehdotuksen ja se täyttää lain vaatimukset, tuomioistuin voi vahvistaa saneerausohjelman. Tuomioistuin voi vahvistaa ohjelman myös silloin, kun velkojien enemmistö tai tietty vähimmäismäärä hyväksyy sen.
Saneerausmenettelyn aloittamisesta ohjelman vahvistamiseen kuluu keskimäärin yhdeksän kuukautta.
Kun saneerausohjelma on vahvistettu, maksamiseen, perintään ja täytäntöönpanoon liittyvät kiellot päättyvät. Saneerausohjelma korvaa ennen saneerausmenettelyä syntyneiden velkojen ehdot. Saneerausohjelman noudattaminen on ensisijaisesti yrityksesi vastuulla. Tuomioistuin voi kuitenkin määrätä valvojan tarkkailemaan yrityksesi toimintaa saneerausohjelman aikana.
Yrityssaneeraus kestää yleensä kokonaisuudessaan 5–10 vuotta.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta. Avautuu uuteen ikkunaan.