Yrityssaneeraus
Yrityssaneeraus tähtää yrityksesi velkojen järjestelyyn ja toiminnan jatkumiseen. Voit hakea yrityssaneeraukseen, jos yrityksesi on taloudellisissa vaikeuksissa ja ainakin kaksi velkojaa puoltaa hakemustasi. Tuomioistuimen määräämä selvittäjä laatii saneerausohjelman, jonka mukaisesti yrityksesi tulee jatkaa toimintaansa saneerauksen ajan.
Jos yrityksesi on suurissa talousvaikeuksissa, ratkaisuna voi olla yrityssaneeraus. Siinä yrityksesi toimintaedellytykset korjataan ja velat järjestellään. Tavoitteena on tervehdyttää yrityksesi kokonaisvaltaisesti ja turvata sen toiminnan jatkuminen.
Yrityssaneerauksen tarkoituksena on välttää pohjimmiltaan kannattavan yrityksesi ajautuminen konkurssiin. Hakeudu saneeraukseen ajoissa, sillä se ei tule kysymykseen, jos yrityksesi on jo konkurssissa.
Yrityssaneeraus kestää yleensä 5–10 vuotta. Sen ajan yrityksesi jatkaa toimintaansa sille räätälöidyn saneerausohjelman mukaisesti. Ohjelma määrää esimerkiksi, miten yrityksesi toiminnan tulee muuttua ja miten sen velat järjestellään. Kun yrityksesi on suorittanut ohjelman ja sen mukaiset maksut, se vapautuu saneerausveloistaan ja yrityssaneeraus päättyy.
Yrityssaneeraus voidaan myös keskeyttää, jos yrityksesi ei pysy maksuohjelmassa. Silloin ainoa vaihtoehto on yleensä konkurssi.
Yrityksellesi tulee yrityssaneerauksesta merkintä kaupparekisteriin.
Voit hakea yrityssaneerausta, jos
- yritystäsi uhkaa maksukyvyttömyys tai se on jo maksukyvytön
- ainakin kaksi yrityksesi velkojaa puoltaa hakemustasi.
Huomaa, että näiden kahden velkojan saatavien tulee olla yhteensä vähintään viidennes yrityksesi kaikista veloista. Myös velkoja voi hakea yrityksesi yrityssaneeraukseen.
Yrityssaneeraus ei tule kysymykseen, jos
- yrityksesi maksukyvyttömyyttä ei todennäköisesti pysty korjaamaan saneerausohjelman avulla
- yrityksesi ei pysty maksamaan saneerauksen alkamisen jälkeen syntyviä velkojaan tai saneerauksesta aiheutuvia kustannuksia
- saneerauksen tarkoituksena olisi velkojen perinnän estäminen tai muu oikeuden loukkaaminen
- saneerausohjelman toteuttamiselle tai vahvistamiselle ei ole edellytyksiä, esimerkiksi velkojat eivät luota yritykseesi tarpeeksi
- yrityksesi kirjanpito on puutteellinen tai virheellinen.
Yrityssaneeraus soveltuu kaikille yhtiömuodoille.
Saneerausmenettelyssä tuomioistuin määrää yrityksellesi selvittäjän. Hänen tehtävänään on selvittää, miten yritystoimintasi voisi tervehtyä. Hän neuvottelee sekä yrityksesi että velkojien kanssa ja etsii ratkaisuja yritystoimintasi ongelmiin.
Selvittäjä laatii selvityksen yrityksesi varoista, veloista ja muista sitoumuksista sekä taloudelliseen kehitykseen vaikuttavista asioista. Hän myös tarkastaa yrityksesi liiketoiminnan ajalta ennen saneerausmenettelyä.
Selvittäjä laatii ehdotuksen saneerausohjelmaksi yhdessä yrityksesi, velkojien ja ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Ehdotuksen voi tosin laatia myös yrityksesi tai velkoja.
Selvittäjä seuraa ja valvoo yrityksesi toimintaa siihen asti, kun tuomioistuin on vahvistanut saneerausohjelman. Määräysvalta yritykseesi säilyy sinulla yrittäjänä myös saneerausmenettelyn aikana. Et voi kuitenkaan myydä yrityksesi omaisuutta tai ottaa velkaa ilman selvittäjän lupaa.
Yrityssaneerauksia ja selvittäjien työskentelyä valvoo konkurssiasiamies.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta. Avautuu uuteen ikkunaan.