suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation NTM-centralen

Tillstånd för placering av kablar, ledningar och rör

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

Du behöver alltid väghållningsmyndighetens tillstånd för placering och underhåll av kablar, ledningar och rör på en landsvägs vägområde. Tillståndet är antingen ett placeringstillstånd eller ett arbetstillstånd, alltefter situationen.

I vissa situationer kan du i stället för ansökan om placeringstillstånd göra en anmälan om placering av el- och telekablar och ledningar. Tillämpningsområdet för a ...

Gör så här

Använd i första hand e-tjänsten för att uträtta ärenden.

För att logga in i tjänsten krävs stark autentisering. Du behöver antingen bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort

I e-tjänsten kan du ansöka om placeringstillstånd för el- och telekablar och luftledningar samt fjärrvärmeledningar och naturgasrör på landsvägarnas vägområden samt arbetstillstånd för arbete på vägområdet.

Om du kompletterar ansökan i ett senare skede, skicka den kompletterade delen per e-post till adressen johdot@ely-keskus.fi. Ange i e-postmeddelandets ämnesfält ansökans kommunikationskod, diarienummer (PIRELY/xx/20xx) eller tillståndssökandens namn, kommunen där arbetsobjektet finns och vägnummer.

När du ansöker en placeringstillstånd och du inte kan uträtta ärenden i e-tjänsten, kan du använda utskrivbara blanketter. Lämna in ansökningsblanketten med bilagor till registratorskontoret vid NTM-centralen i Birkaland (PB 297, 33101 Tammerfors). OBS! När du använder denna ansökningsmetod, krävs utöver den egentliga tillståndsavgiften en separt hanteringsavgift.

Om du gör en anmälan enligt anmälningsförfarandet ska du använda e-tjänsten. Observera att när du gör anmälan enligt anmälningsförfarandet är det möjligt att uträtta ärenden endast via e-tjänsten. Anmälan kan inte kompletteras i efterhand.

Det finns inte information om alla servicekanaler på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om servicekanalerna på andra språk.

Tidsfrist

Tillståndspliktigt arbete får inte inledas innan ett positivt beslut har fattats. Närmare villkor fastställs i tillståndsbeslutet.

Handläggningstid

Kontrollera den genomsnittliga handläggningstiden på NTM-centralens webbplats. Bristfälligt ifyllda ansökningar, bristfälliga bilagor eller förutredningar fördröjer behandlingen av ansökan.

Giltighetstid

Tillståndsbeslutets giltighetstid är specifik för tillståndet och meddelas i tillståndsbeslutet. Anmälan är giltig i ett år efter att anmälan trätt i kraft, dvs. från den dag då arbetet enligt anmälan inleddes. Om arbetet inte slutförs inom ett år ska en ny anmälan göras.

Servicen tillhandahålls av

NTM-centralen

Andra ansvariga organisationer

NTM-centralen i Lappland, NTM-centralen i Tavastland, NTM-centralen i Södra Savolax, NTM-centralen i Satakunta, NTM-centralen i Nyland, NTM-centralen i Mellersta Finland, NTM-centralen i Norra Savolax, NTM-centralen i Österbotten, NTM-centralen i Egentliga Finland, NTM-centralen i Kajanaland, NTM-centralen i Södra Österbotten, NTM-centralen i Birkaland, NTM-centralen i Norra Österbotten, NTM-centralen i Sydöstra Finland, NTM-centralen i Norra Karelen

Ansvarig för tjänsten

NTM-centralen
Ansvarig för texten: NTM-centralen
Uppdaterad: 26.1.2023