suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Behörighet för ledare av hissarbeten

  • Yrkeskvalifikation
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Hissarbetsledaren ska ha behörighetsintyg för arbetsuppgifterna. Behörigheten som ledare av hissarbeten bedöms och behörighetsintyget utfärdas av ett organ för behörighetsbedömning. Organet för behörighetsbedömning ska bevilja behörighetsintyg till personer som uppfyller de lagenliga kraven för hissbehörighet.

Organet för behörighetsbedömning ska följa de lagenliga kraven för att erkänna yrkesbeh ...

Gör så här

När du ansöker om hissbehörighet ska du gå till Person- och företagsbedömning SETI Ab:s webbplats och där gå till den elektroniska ansökan. Fyll i dina kontaktuppgifter och information om vilken behörighet du söker. Skanna därefter in intygen som behörigheten förutsätter och bifoga intygen på rätt plats. En ikraftvarande hissäkerhetsexamen ska sparas under ”säkerhetsexamen”, skolbetyg som behörigheten förutsätter sparas under ”studie-, skol- och kursintyg” och arbetsintygen under ”arbetsintyg”. Tryck på ”skicka” när du har bifogat alla nödvändiga intyg, ansökan överförs automatiskt till SETI Ab:s handläggningssystem. Du får en bekräftelse om mottagning per e-post.

Det finns inte information om alla servicekanaler på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om servicekanalerna på andra språk.

För vem och på vilka villkor

Hissbehörighetsintygen beviljas av Person- och företagsbedömning SETI Ab.

För att beviljas behörighetsintyg förutsätts:

o lämplig utbildning inom det tekniska området

o lämplig arbetserfarenhet inom hissbranschen

o avlagd hissäkerhetsexamen.

Minimikraven för erhållande av hissbehörighetsintyg är, utöver hissäkerhetsexamen, lämplig högskoleexamen inom det tekniska området, ingenjörs- eller teknikerexamen eller lämplig yrkesexamen inom hissbranschen och efter avlagd examen minst två års tillräckligt omfattande arbetserfarenhet som ger förtrogenhet med ledning av underhålls-, reparations- och ändringsarbeten på hissar

eller

lämplig grundexamen inom elbranschen och efter avlagd examen minst tre års tillräckligt omfattande arbetserfarenhet som ger förtrogenhet med ledning av underhålls-, reparations- och ändringsarbeten på hissar.


Tidsfrist

Hissäkerhetsexamen gäller i fem år, dvs. man ska ansöka om behörighetsintyg inom fem år efter att hissäkerhetsexamen har avlagts.

Handläggningstid

Ansökningarnas handläggningstider är vanligtvis 2–4 veckor, under semesterperioder 4–6 veckor.

Giltighetstid

Hissäkerhetsexamen gäller i fem år, dvs. man ska ansöka om behörighetsintyg inom fem år efter att hissäkerhetsexamen har avlagts.

Servicen tillhandahålls av

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

Ansvarig för tjänsten

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)
Ansvarig för texten: Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)
Uppdaterad: 22.8.2023