suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Verkkokaupoista sekä puhelin- ja postimyynnistä ostaminen - oppimateriaali

Tehtävän kuvaus

  • Tehtävä sopii tuntitehtäväksi ja se voidaan tehdä joko yksin tai pareittain. Tehtävää voi laajentaa esimerkiksi posterityöksi, jossa oppilaat laativat verkkokaupoista ja niitä koskevista kuluttajataidoista yhteisen gallerian.
  • OPS sisältö- ja tavoitealueet: Arkielämän ja oman elämän hallinta (S1), omien taloudellisten valintojen merkitysten ja seurausten pohtiminen (T2), vastuullinen kuluttaminen (T8).
  • Aika-arvio 1–2 oppituntia, riippuen siitä, esitelläänkö tuloksia yhdessä luokan kesken.

Verkkokaupoista sekä puhelin- ja postimyynnistä ostaminen

Valitse netistä joku kiinnostava verkkokauppa. Voit etsiä sellaisen esimerkiksi hakemalla hakukoneella jotakin tuotetta, jonka haluaisit hankkia. Tarkastelun kohteena ei kuitenkaan ole yksittäinen tuote, vaan verkkokaupan sivusto. Verkkokauppa voi olla esimerkiksi muotiin, elektroniikkaan tai peleihin erikoistunut liike ja se voi olla suomalainen tai ulkomaalainen.

Tutki rinnalla Suomi.fin ohjeita verkkokaupasta ostamiseen ja arvioi verkkokaupan sivustoa tietojen valossa.

1. Mikä on tarkastelemasi verkkokauppa?

2. Löytyykö sivuilta helposti verkkokaupan yhteystiedot, ohjeet siitä miten asiakaspalveluun saa yhteyden ja esimerkiksi tiedon siitä, mistä maasta kauppa lähettää tuotteensa?

3. Mitä päätelmiä voit tehdä sivuston luotettavuudesta? Millä perusteella?

4. Löydätkö verkkokaupan sivuilta palautusehdot ja -ohjeet? Ovatko ne meillä sovellettavan etämyyntilain mukaisia? Huomioi myös se, kuka huolehtii mahdollisen palautuksen postikuluista?

5. Tutki verkkokaupan maksuvaihtoehtoja. Mitä maksuvaihtoehtoja on tarjolla? Vaikuttaako maksaminen turvalliselta? Miten sivusto on huolehtinut maksuliikenteen turvatoimista?

6. Tarvitseeko tästä verkkokaupasta tilattuja ostoksia tullata?

Syventävä tehtävä

7. Arvioi tästä verkkokaupasta tehtävien ostosten vaikutuksia eettisestä, ekologisesta ja paikallisen talouden näkökulmasta! Kertovatko verkkokaupan nettisivut liikkeen arvoista ja vastuullisuudesta? 


Päivitetty: 17.8.2022