EU-kansalaisena - oppimateriaali
Tehtävän kuvaus
- Tehtävä voidaan toteuttaa joko pienenä tiedonhakutehtävänä tai se voidaan laajentaa posteritehtäväksi ottamalla mukaan kohta 4. Tehtävässä käsitellään opiskelemista tai työntekoa EU-alueella, joten se sopii myös opinto-ohjauksen tunnille! Työskentely pareittain tai pienissä ryhmissä.
- OPS sisältö- ja tavoitealueet: EU-kansalaisen oikeudet ja vapaa liikkuvuus (T7) Tehtävä palvelee myös oman talouden hallinnan taitojen kertaamista tai pohjustamista. (S2) Yhteiskunnallisen tiedon soveltaminen.
- Aika-arvio 2–3 oppituntia.
Maastamuutto ja asuminen ulkomailla
Valitkaa joku EU-maa, johon voisit ajatella muuttavasi töihin tai opiskelemaan.
1. Tehkää ensin matkasuunnitelma kohdemaahanne. Tutkikaa netin lentohakukoneita käyttäen, mitä maksaisivat edestakaiset lennot kohdemaahan? Vertailkaa eri matkustusajankohtia; onko hinnoilla eroa esimerkiksi eri viikonpäivinä? Entä minkälaisia ohjeita löydätte asunnon vuokraamisesta kyseisestä maasta?
Tutustu Muuttaminen ja matkustaminen -sivuun Suomi.fi-verkkopalvelussa ja Your Europe -portaaliinAvautuu uuteen ikkunaan..
2. Selvittäkää yleiset ohjeet toiseen EU-maahan tilapäisesti muuttavalle:
- Mitä matkustusasiakirjoja tarvitsee mukaan, kun matkustat toiseen EU-maahan?
- Kuinka pitkästä toisessa maassa oleskelusta pitää ilmoittaa Suomessa Kelalle?
- Kelpaako suomalainen ajokortti kohdemaassa?
- Pitääkö kohdemaassa oleskelu rekisteröidä viranomaisille? Missä se tehdään?
- Mitä kannattaa huomioida korkeakoulujen lukukausimaksuista?
- Tarvitsetko työlupaa tehdäksesi töitä toisessa EU-maassa?
- Jos sairastut yllättäen ja ennakoimatta oleskellessasi toisessa EU-maassa, saatko hoitoa ja millä ehdoin?
3. Tutkikaa omasta oppikirjasta, mitä ovat EU-kansalaisen oikeudet! Mitä tarkoittavat käsitteet “vapaa liikkuvuus” ja Schengen-alue?
4. Laatikaa löytämienne tietojen perusteella pieni posteri otsikolla “Opiskelemaan tai töihin Ranskaan/Viroon/Itävaltaan (tai muu valitsemanne kohdemaa)”